Yliopiston etusivulle Suomeksi

Lukijatutkimus 2007

Kolumni - Hanna Kokko

Kirjeitä tornista

Hanna KokkoMaaliskuussa tieni vei Säätytalolle kuuntelemaan tutkijoiden ja maa- ja metsätalousministeriön sananvaihtoa Metsähallituksen toimista Lapissa. Tilaisuuden syynä oli nyttemmin jo yli 250 tutkijan allekirjoittama avoin kirje maa- ja metsätalousministerille. Puheenvuoron sai myös Lapin liiton puheenjohtaja Timo Korva, jonka mukaan keskustelulla on Lapin asukkaille muu merkitys kuin ”akateeminen diskurssi, jossa voidaan tilaisuuden päätyttyä pohtia, että kenen puheenvuoro toimi hienoimmin”.

Puheenvuoro hätkähdytti. Kirjeen syynä ei sentään ollut ajatusrakennelmien leikittäminen, vaan huoli siitä, ettei edes Suomen kaltainen sivistysvaltio pidä huolta kestävistä arvoista. Mielessä väikkyy rämetulikärjen kohtalo: tuo Yhdysvaltojen suurin ja komein, leimuavatöyhtöinen tikkalaji, jonka viimeinen pesimämetsä hakattiin 1930-luvulla metsän omistaman ompelukoneyhtiön jouduttaessa talouskasvuaan. Hakkuut varmaan tuntuivat perustelluilta tuolloisina lama-aikoina, mutta jok’ikiseltä tulevalta sukupolvelta kiellettiin rämetulikärjen huudon kuuleminen.

Lappiin on kasvamassa runsaasti hakkuukypsää metsää, eikä nykyiselläänkään ikimetsiin tarvitsisi ensimmäisenä koskea: olisiko silloin syytä hetkeksi pysähtyä ja säästää kestävimpiin arvoihin kajoaminen viimeiseksi?

Biologina kuulun tutkijakuntaan, jolla on outo ongelma: tutkimuskohteet häviävät alta pois. Mahalaukussaan poikasiaan kasvattavien sammakoiden ihmeellistä fysiologiaa emme pääse tutkimaan, koska ne katosivat maapallolta jo 1980-luvulla. Viime vuonna Kiinan Yangtse-joesta ei löydetty ainoatakaan jokidelfiiniä, niinpä meillä on jäljellä enää Gangesissa elävä laji, jos haluamme selvittää sameissa vesissä navigoinnin salaisuuksia. Kuinkahan kauan Gangesin delfiini pärjää?

Tutkijasieluuni moite ”akateemisesta diskurssista” kyllä osui, mutta ei siksi, että istuin kirjeen allekirjoittajana Säätytalolla, vaan siksi, että istun siellä aika harvoin. Tutkijan omaatuntoa pistää pahasti, kun saa muistutuksen norsunluutornissa istumisestaan. Ajatukset, labratulokset, matemaattiset mallit elävät aika syvällä erikoissanastomme uumenissa, eikä rahoittajakaan ole tyytyväinen, ellei synny alan erikoislehtiin kelpaavia julkaisuja.

Viimeisin oma julkaisuni rakensi geneettistä mallia sellaisista lajeista, joilla naaraan on havaittu suosivan normista poikkeavia koiraita. Mitä harvinaisempi värikuvio miljoonakalakoiraan kyljessä on, sitä enemmän tytöt tykkää. Aiheesta on helppo innostua: jos värikuviot periytyvät, ja jälkeläiset ovat seksikkäitä vain ollessaan harvinaisia, silloinhan harvinaiset värikuviot runsastuvat ja eikös geneettinen ”muoti” aja niistä silloin ohi... Vastauksiakin löytyi, mutta elämmekö nyt paremmassa maailmassa, kun tietämys taas hieman edistyi?

Optimistisimpina hetkinään sitä uskoo, että jännittävien luontotarinoiden kertominen lisää jokamiehenkin mielenkiintoa ympäristön havainnointiin ja muokkaa yhteistä arvomaailmaamme. Silti varsin harva tutkijoista lopulta kovin aktiivisesti popularisoi aiheitaan. Aina on kiire, ja toimittajat vielä ikävästi yksinkertaistavat sanomisiamme. Mutta jos hetkeksi hellittäisimme julkaisurumban kaasujalkaa ja malttaisimme kirjoittaa huolemme ja innostuksemme myös muiden nähtäviksi? Uusimmat uutiset kertovat, että Stora Enso on pyytänyt Metsähallitukselta uuden selvityksen talousmetsiksi sopivista alueista. Ehkä tutkijakirjeen laatijoiden työ ei ollut aivan turhaa?

Hanna Kokko

Kirjoittaja on ekologian ja evoluutiobiologian professori Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella.

Yliopisto-lehti 12/07

Yliopisto-lehti on aikakauslehti, joka tarjoaa tutkittua tietoa ja tuoreita näkökulmia ajankohtaisista asioista mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi.

Lehti on tarkoitettu tieteestä kiinnostuneille maallikoille, suomalaiselle tiedeyhteisölle ja yhteiskuntamme vaikuttajille.

Helsingin yliopisto on julkaissut lehteä jo vuodesta 1953.

Seuraava lehti ilmestyy 22.2.2008. Aineisto pyydetään toimittamaan 1.2. mennessä.

Tapahtumakalenteri