Yliopiston etusivulle Suomeksi

yliopistolainen@helsinki.fi

Kolumni

Välineestä päämääräksi

Juhani SipiläPentti Haanpää olisi tänä syksynä täyttänyt sata vuotta, ellei olisi hukkunut viisikymmentä vuotta sitten, pari viikkoa ennen 50-vuotispäiväänsä. Omana aikanaan monien väheksymä tai oudoksuma Haanpää kirjoitti tuotannon, jonka arvostus on vuosikymmenten mittaan vain kasvanut.

Haanpää oli nykyajan kuvaaja, ajanilmiöiden tarkka ja säälimätön arvioija. 1930-luvun pula-aikaa kuvaavassa Isännät ja isäntien varjot -romaanissa (1935) Haanpää kuvaa pankkien ja suuryhtiöiden saalistusta, kristillis-isänmaallisuuteen verhoutunutta valtapolitiikkaa (”pyssyuskoa”) ja monia muita ”ilmeitä isänmaan kasvoilla”, kuten urheiluhulluutta: ”Juoksurata on ympyränmuotoinen, mutta kuitenkin voi siinä juosta pakoon kaikkea kiusallista, pulmallista.”

Urheiluhulluus tarjoaa Haanpäälle myös esimerkin, miten asioiden suhteet voivat vinksahtaa nurin niskoin. ”Isännissä” vanhaa aikaa edustava talonpoika pohtii: ”Kumma aika, kummat ihmiset, jotka ovat luoneet leikistä ja voimankoitosta oman maailmansa, kuten jonkin lasikuvun sisään. Välineestä on tehty päämäärä, kunto on vain kuntoa varten. Paras miesten voima hukkuu hedelmättömiin juoksuympyröihin.”

Romaanin iva ei tässä kohdin ole kovin julmaa. Kirjailija itsekin harrasti nuorena urheilua ja hukkasi voimiaan muuhunkin kuin työntekoon. Mutta havainto siitä, miten väline muuttuu päämääräksi ja muodostaa lopulta oman pienoismaailmansa, on terävä ja ajaton. Kehitys on tässä suhteessa vain kehittynyt. Esimerkiksi säästämisestä on tullut valtio- ja kuntataloudessa aivan oma pienoismaailmansa, joka on jo menettänyt yhteytensä reaalimaailmaan, siihen, mitä varten julkinen sektori on syntynyt ja millaisia päämääriä esimerkiksi opetus- ja koulutoimen pitäisi edustaa.

Tehostamisen nimellä kulkevasta säästämisestä on tullut niin omalakista toimintaa, ettei opetusministeriössäkään kyseenalaistettu hallituksen esittämää tuottavuusohjelmaa, joka leikkaisi yliopistoilta 6 000 virkaa. Yliopistot määrättiin vain jättämään opetusministeriöön selvityksensä tuottavuuden tehostamisesta ja henkilöstövähennyksistä.

Tärkeintä ei ole tieteellisen toiminnan ja korkeimman opetuksen edellytysten parantaminen ja turvaaminen. Tärkeintä on leikata, jotta valtiovarainministeriön hatusta valunut normi täytetään. Samalla edellytetään tietysti, että kansainvälisessä kilpailussa pärjätään ja yliopistojen rankinglistoilla kohotaan huippua kohti.

Miten saadaan koneesta enemmän irti vähentämällä polttoaineensyöttöä? Mitä tapahtuu, jos valmiiksi aliravitulle hevoselle pannaan lisää kuormaa ja samanaikaisesti leikataan sen kaura-annosta? Lasikupunsa sisällä elelevät eivät mieti näin alkeellisia asioita: he kehittelevät uusia leikkejä yliopistolaisten iloksi. Täällä sitten pelataan upj-bingoa, mennään kehityskeskustelukuurupiiloa ja laadunvarmistuspiirileikkiä.

Kun kaikkien ”paras voima” on jo hukkunut ”hedelmättömiin juoksuympyröihin”, puheet uusista leikkauksista aiheuttavat lähinnä lamaannusta tai epäuskoa. Jos joku jossain älähtääkin, omassa pienoismaailmassaan elävät tulkitsevat sen muutosvastarinnaksi, joka kuuluu leikin luonteeseen.

Mutta toisaalta — ei heilläkään niin helppoa ole: aina vastassa ymmärtämättömiä ja negatiivisia hallintoalamaisia. Jospa nämä saneeraajat ja leikkaajat kokevat samalla tavalla, kuin ”Isäntien” nimismies, joka järjestelee ylivelkaantuneen uudisraivaajan talossa pakkohuutokauppaa. Vihaiselle ja epätoivoiselle talonpojalle hän selittää, miten tämän on turha hänelle hermostua: ”Hän on vain välikappale, kuokka lyöjän kädessä...” Tunteet ne on välikappaleellakin, pitäisi kohteenkin se ymmärtää...

Juhani Sipilä

kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori
HYT:n tiedotusvastaava

Yliopistolainen 7/05

Yliopistolainen jaetaan Helsingin yliopiston henkilökunnalle työpöydälle tai postilokeroon. Opiskelijoille lehteä on jaossa standeissa, jotka sijaitsevat Metsätalossa, Aleksandriassa, Biomedicumissa, Physicumissa, Chemicumissa ja Viikin Info-keskuksessa.

Seuraava lehti ilmestyy 1.11.2005.

Ilmoitusaineisto pyydetään toimittamaan 17.10. mennessä.