Viikin kampus

Viikin kampukselle oma ympäristöohjelma

green_office

Keväällä 2010 Viikin kampus liittyi WWF:n Green Office -ohjelmaan. Samaan aikaan käynnistyi kampuksen oman ympäristöohjelman valmistelu.

Syksyllä 2011 rehtori allekirjoitti Viikin Green Office -tiimin suunnitteleman ja tiedekuntien sekä erillislaitosten siunaaman ohjelman, jonka myötä Viikin yksiköt sitoutuivat vähentämään jätemääriä sekä energian- ja paperinkulutusta.

Green Office on käytännönläheinen ja toteuttamistavaltaan kevyt ympäristöjärjestelmä, jonka tavoitteena on yliopiston ekologisen jalanjäljen pienentäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen.

Ohjelman myötä Viikin yksiköt sitoutuvat vähentämään jätemääriä ja sähkönkäyttöä 3 prosentilla ja paperinkulutusta 10 prosentilla vuoden 2013 loppuun mennessä. Ohjelmassa on yhteensä 41 toimenpidettä, joilla pienennetään kampuksen ympäristökuormitusta.

Green Office -merkin käyttöoikeus auditoinnissa

Viikin kampus on saanut käyttöönsä arvostetun Green Office -diplomin ja -merkin kampuksella 15.11. järjestetyssä Green Office -auditoinnissa.

Auditoinnissa WWF:n asiantuntija kierteli kyselemässä henkilökunnalta Green Office -asioista ja tarkastamassa mm. jätteiden lajittelun sekä paperin- ja energiansäästömahdollisuudet.

- Viikin kampuksen nykykäytännöt ja ympäristöohjelma sekä henkilöstön toiminta täyttävät Green Office -merkin käyttöoikeuden edellyttämät kriteerit. Ohjelma on hyvä ja toimiva, ja kampuslaiset osasivat soveltaa sitä arjessaan, tarkastaja Sari Hämäläinen sanoi.

Arkipäivän ekotekoja

Green Officen tavoitteena on saada ekoteot osaksi kampuksen arkea. Tule mukaan! Seuraavassa on kolme käytännönläheistä vinkkiä, joihin jokainen voi kiinnittää huomiota:

1) Sammuta turhat valot ja laitteet
2) Tulosta harkiten ja kaksipuolisesti
3) Kierrätä jätteet ohjeiden mukaisesti

Energiansäästövinkkejä toimistoon ja laboratorioon »»

Toteutuksen edetessä ympäristöasiat tulevat näkymään yhä enemmän viikkiläisten arkipäivässä.

Viikin kampuksen 13.10.2011 hyväksytty ympäristöohjelma (pdf) »»

Lue myös artikkeli Viikin vihreästä kampuksesta Green Office »»

Tutustu WWF:n Green Office -sivustoon »»

Alma-intranetissä mm. sähköselvitys ja rehtorin päätös »»

Lisätietoa antaa yliopiston ympäristöasiantuntija Jarna Heikkilä, jarna.heikkila@helsinki.fi, 050 591 7842

Kuva: 123rf