Viikin kampus

Uusi kirjaston johtaja haluaa yhä tiiviimpää kanssakäymistä muun kampuksen kanssa

Ympäristötutkimuspäivän teemana vesi – ilmoittaudu!

roos

Annikki Roos aloitti vuoden alussa Viikin kampuskirjaston johtajana. Sitä ennen hän työskenteli kehittämispäällikkönä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen strategiayksikössä. Hänellä on myös pitkä ura tietopalveluista vastaavana toimistopäällikkönä Kansanterveyslaitoksessa.

Yliopisto ei ole työpaikkana hänelle kuitenkaan uusi tuttavuus, sillä hän työskenteli 90-luvun puolivälissä Kansalliskirjaston palveluksessa, ja sitä ennen useita vuosia Kuopion yliopistossa.

Viikkiin Roosin houkutteli täällä toimivat tieteenalat, ja erityisesti niiden välinen yhteistyö.  Myös kampuskirjaston edistyksellinen maine houkutti.

Samaan aikaan johtajan kanssa vaihtui myös nimi, kun entisestä tiedekirjastosta tuli vuodenvaihteessa Viikin kampuskirjasto. Nimenmuutos liittyy Helsingin yliopiston kirjaston organisaatiouudistukseen, mutta Roosin mukaan asiakkaille uudistus näkyy lähinnä uusina niminä – ja toivottavasti pitkällä aikavälillä entistäkin parempina palveluina.

– Täältä siirtyi kymmenen työntekijää keskitettyihin palveluihin. Kaikki neljä kampuskirjastoa ja niitä tukevat keskitetyt palvelut ovat kuitenkin yhtä ja samaa Helsingin yliopiston kirjastoa. Olemme entistä suurempi ja vahvempi.

Kirjasto mukana kampuksen prosesseissa

Suuria mullistuksia ei uuden johtajan myötä ole muutenkaan tulossa. Roos haluaisi kuitenkin kirjaston ihmisten olevan tiiviimmin mukana tutkijoiden ja muun kampuksen väen elämässä. Uudenlaista yhteistyötä tutkimusryhmien kanssa on jo etsitty professori Yrjö Engeströmin vetämässä pilottihankkeessa.

– Meidän tulisi olla erilaisissa työryhmissä, mukana kampuksen prosesseissa. Nykyaikainen kirjasto ei ole vain kokoelmia säilyttävä rakennus, instituutio, vaan ulottuu toiminnallisesti paljon laajemmalle alueelle. Kirjaston tulee olla osa täällä tehtävää työtä, elimellinen osa kampuksen toimintaa.

Trendinä on, että kirjastot kaventuvat fyysisesti, mutta laajentuvat henkisesti ja toiminnallisesti. Kyse on informaatioympäristön rakentamisesta: julkaisut ovat vain yksi sen osa.

– Olemme matkalla kohti elektronista ympäristöä. Verkkoaineistot ovat arkipäivää, mutta todelliset mobiililaitteet antavat vielä odottaa itseään. Ohuet, kevyet ja helppokäyttöiset elektroniset kirjat ovat tulevaisuutta. Toistaiseksi voidaan vain haaveilla siitä, että uusi opiskelija saa tullessaan yhden näppärän lukulaitteen, johon on ladattu opiskeluaikana tarvittava kirjallisuus.

Teksti: Kirsikka Mattila
Kuva: Annikki Roosin arkisto