Viikin elintarvike- ja ravitsemustieteet  (VFS)

Ruoka, ravinto ja tiede
Hyvä ruoka ja hyvä ravitsemus ovat hyvän elämän edellytyksiä.  Ruoan pitää olla turvallista, ravitsevaa ja maittavaa.  Monesti sen pitää olla myös helposti käytettävää ja hyvin säilyvää. Ruoka ei saisi maksaa liikaa. 

Kasvava merkitys on sillä, että ruokamme on tuotettu ja valmistettu ekologisesti ja eettisesti kestävillä ja vastuullisilla menetelmillä

Ruoka valmistuu tieteen avulla
Elintarvikkeiden valmistuksessa käytetään ja tarvitaan tiedettä joka soveltaa mm. kemiaa, fysiikka, biologiaa, taloustieteitä ja käyttäytymistieteitä. Molekyyligastronomia on elintarviketeknologian arkipäivää.

Viikin elintarvike- ja ravitsemustieteet toimivat sitä varten, että hyvä ruoka ja hyvät elintarvikkeet saadaan kuluttajan saataville. 

Ruokatieteen opiskelu
Opiskelupaikaksi Viikki sopii sellaiselle, jota kiinnostavat ruoan ja ravinnon laatu, ravinnon riittävyys maapallolla, ilmastonmuutos tai muut tulevaisuutemme suuret kysymykset. Elintarviketieteitä on opetettu maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa jo yli sata vuotta. Nykyiset tutkimustilat ja laboratoriot ovat erinomaiset. Tutkimusalat ovat ajankohtaisia ja tulevaisuuteen suuntaavia.

Ravintotiede

Ruoka ja ravintotiede ovat aina ajankohtaisia ja kiinnostavat monia. Alalla on mielenkiintoisia tehtäviä ja työpaikkoja. Elintarvikeala ja teollisuus ovat yhteiskunnan suurimpia toimialoja.

Tehtävämme Viikin elintarvike- ja ravitsemustieteiden (VFS) puitteissa ovat:

  • tutkia mitä ihminen syö, miten ravintonsa tuottaa ja valmistaa ja miten sen voisi tehdä entistä paremmin
  • tutkia tähän toimintaan liittyviä taloudellisia ilmiöitä sekä ravintokäyttäytymistä
  • opettaa ruoan ja elintarvikkeiden valmistusta ja käsittelyä tieteeseen perustuen
  • kehittää ja käyttää elintarviketieteellistä asiantuntemusta yhteiskunnassa

Laitokset
Viikin elintarvike- ja ravitsemustieteiden opetus ja tutkimus tapahtuu pääosin elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksessa ja osin taloustieteiden laitoksessa.

Elintarviketieteiden tutkimuksen painoaloja ovat:  

Viikin kampuksella myös:

Tutkijakoulut:

Kotimaiset:

Ulkomaiset:

Muita elintarvikealan opetuksen keskittymiä:

Turun yliopisto:

Muita linkkejä:

  1. ETL
  2. Foodle
  3. Ruokatieto
  4. VTT