Kyrilliikka RuSlav-näppäinjärjestys Yhteystiedot

Venäjän kieli ja kirjallisuus kuuluu nykykielten laitokseen.

PL 24 (Unioninkatu 40 B, 4. krs)
00014 Helsingin yliopisto

Kyrilliikka > RuSlav-näppäinjärjestys

Tässä asennuksessa Windowsissa jo tarjolla oleviin venäläisiin näppäimistömäärittelyihin lisätään uusi vaihtoehto: RuSlav. Tämä asennus toimii ainakin seuraavissa Windows-käyttöjärjestelmäversioissa: Windows 2000, Windows Server 2003, Windowx XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 ja Windows 10.

Tallenna koneellesi asennustiedostot sisältävä ruslav.zip-tiedosto, pura se ja suorita sen sisältämä setup.exe (edellyttää administraattorin oikeuksia).

Tietoa RuSlav-näppäimistöstä yliopiston atk-asemien mikroverkkokoneissa löydät tästä.


Oletusarvoisesti Windowsista löytyy (vähintään) kaksi eri venäläistä näppäinjärjestystä, jotka vastaavat perinteistä venäläistä standardia: 1) venäläinen eli Russian ja 2) venäläinen (kirjoituskone) eli Russian (typewriter). Niiden välillä ei ole kovin merkittävää eroa; keskeinen ero ё-näppäimen ja välimerkkien sijainnissa:

Venäläinen eli Russian — kbdru.dll; Keyboard Layout 00000419

Venäläinen (kirjoituskone) eli Russian (typewriter) — kbdru1.dll; Keyboard Layout 00010419

RuSlav on Helsingin yliopiston nykykielten laitoksella laadittu näppäinjärjestys, jonka yksinkertaisena johtoajatuksena on se, että suomen A-kirjaimen kohdalla on venäjän А-kirjain, suomen B-kirjaimen kohdalla venäjän Б-kirjain, suomen D-kirjaimen kohdalla venäjän Д-kirjain jne. Yllä mainituissa Windowsin oletusarvoisissa venäläisissä näppäimistöissä sitä vastoin suomen A-kirjaimen kohdalla on venäjän Ф-kirjain, suomen B-kirjaimen kohdalla venäjän И-kirjain, suomen D-kirjaimen kohdalla venäjän В-kirjain jne. Tämä voi tuottaa hankaluuksia, jollei satu hallitsemaan perinteistä venäläistä näppäinjärjestystä.

RuSlav-näppäinjärjestys on historian saatossa muotoutunut seuraavanlaiseksi:

RuSlav — RuSlav.dll; Keyboard Layout a0000419

Tästä klikkaamalla avautuu suurempi, tulostetava kuva RuSlav-näppäimistöstä.


Asennusohjeet: Windows 2000 / Server 2003 / XP / Vista / 7 / 8 / 8.1 /10

Asennuksen onnistumisen edellytyksenä on, että asentajalla on administraattorin oikeudet. Seuraavat ohjeet näyttävät asennuksen päävaiheet Windows Vista -käyttöjärjestelmässä. Uudempien käyttöjärjestelmien tapauksessa voit joutua hieman soveltamaan alla olevia ohjeita.

Asentaminen

 • Lataa ja tallenna pakattu tiedosto ruslav.zip.
 • Pura ruslav.zip ja suorita sen sisältämä ohjelma setup.exe.
 • Asennuksen onnistuttua saat alla olevan ilmoituksen:

Tarvittavat jatkotoimet koneen muiden käyttäjien tapauksessa

Windows Vistassa, Windows XP:ssä ja Windows Server 2003:ssa RuSlav-näppäimistö asentuu automaattisesti asentajan kielipalkkiin, kun asennus on suoritettu edellä mainitulla tavalla. Koneen mahdollisten muiden käyttäjien on kunkin käytävä erikseen asentamassa RuSlav-näppäinjärjestys omaan kielipalkkiinsa Ohjauspaneelin kautta. Windows 2000:n tapauksessa myös asentajan on meneteltävä näin. Alla on tarvittavat ohjeet (terminologia vaihtelee jonkin verran rippuen käyttöjärjestelmäversiosta):

Windows Vista

 • Mene Ohjauspaneelissa kohtaan Aika-, kieli- ja alueasetukset ja napsauta Vaihda näppäimistöjä tai muita syöttötapoja:

 • Mene Näppäimistöt-välilehdellle ja paina Näppäimistöt...-painiketta:

 • Mene kohtaan Lisää:

 • Etsi kieli venäjä, pistä Näppäimistö-valintaruutuun rasti kohtaan RuSlav. (Jos haluat syystä tai toisesta käyttää myös venäläisen standardin mukaista näppäimistöä, laita rasti myös sen kohdalle.) Lopuksi paina OK:

 • Asennus on valmis, kun painat vielä kerran OK. Kielipalkin asetuksia voit tarvittaessa säätää Kielipalkki-välilehdeltä:

 • Huom! Vain siinä tapauksessa, että olet asentanut RuSlavin lisäksi myös muita venäläisiä näppäinjärjestyksiä, RuSlav-näppäimistön nimi RuSlav näkyy kielipalkissa erotukseksi noista muista näppäimistöistä. Tällöin, kun kieli RU on valittuna, sen oikealla puolella näkyy pieni näppäimistökuvake, jota napsauttamalla voit valita haluamasi näppäimistöversion:

 • Yllä olevan kaltaista alavalikkoa ei siis näy siinä normaali tapauksessa, että vain yksi venäläinen näppäinvaihtoehto on asennettuna, olipa se sitten RuSlav tai jokin muu.
 • Vinkki: Voit vaihdella kieliä kätevästi myös vasemmanpuoleisella näppäinyhdistelmällä Alt-Shift.

Windows XP

Sovella yllä olevia Windows Vistan ohjeita. Huomaa, että terminologia ja sivujen ulkoasu on hieman erilainen:

 • Ohjauspaneeli > Aluekohtaiset ja kieliasetukset
 • Mene Kielet-välilehdellle ja paina Tiedot...-painiketta.
 • Mene kohtaan Lisää.
 • Valitse pudotusvalikosta kieleksi venäjä.
 • Valitse Näppäimistöasettelu tai syöttömenetelmä (IME) -pudotusvalikosta näppäinjäjrestys RuSlav.

RuSlav-asennuksen poistaminen

 • Suorita uudelleen em. setup.exe. Valitse Remove... ja paina Finish.

 • Kun asennus on poistettu onnistuneesti, saat asiasta vielä ilmoituksen.
 • Vaihtoehtoisesti voit poistaa RuSlav-asennuksen normaalisti Ohjauspaneelin kautta kohdasta "Lisää tai poista sovellus".


Linkkejä