Kanslia:
Unioninkatu 37 (PL 54)
00014 Helsingin yliopisto
puh. 0294 1911 (yliopiston vaihde)
faksi: 02941 24835

Sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Opintotoimisto:
valt-optoim (at) helsinki.fi

Vahtimestarit:
tai 02941 24800

Helka

Nelli

Flamma intranet

Tiedekunta Facebookissa

'f' Logo

Tiedekulma

tiedekulma: Hyvä yhteiskunta loka-marraskuu 2014

Uutisarkisto

Elina Haavio-Mannilasta Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäsen

Suomalainen Tiedeakatemia kutsui Säätytalossa Helsingissä pidetyssä vuosikokouksessaan 13.4. kolme uutta kunniajäsentä. Uusiksi kunniajäseniksi kutsuttiin professori Elina Haavio-Mannila, professori Heikki Palva ja kansleri Kari Raivio.

Elina Haavio-Mannila (s. 1933) on suomalaisen sosiaalitutkimuksen eittämätön Grand Old Lady. Jo yli 40 vuoden ajan hän on ollut poikkeuksellisen tunnettu, ei vain akatemioissa vaan myös suuren yleisön keskuudessa.  Tämä johtuu hänen vuonna 1968 ilmestyneestä monumentistaan
”Suomalainen nainen ja mies - asema ja muuttuvat roolit”. Kaikkiaan Haavio-Mannilan julkaisuluettelossa on 265 kirjaa tai artikkelia sosiologian eri alueilta. Kansatieteellisen orientaation ohessa hän aloitti lääketieteen sosiologian tutkijana, mutta sittemmin hänen painaviksi tutkimusalueikseen nousivat sukupuolijärjestelmän ja seksuaalisuuden tutkimus.

Haavio-Mannila väitteli 25-vuotiaana Helsingin yliopistossa aiheenaan kylätappelut. Alma materissaan hän teki pitkän uran apulaisprofessorina ja professorina. Tutkijana hän on vieraillut useissa pohjoismaisissa ja amerikkalaisissa yliopistoissa.

Elina Haavio-Mannila on toiminut Suomalaisen Tiedeakatemian yli 100-vuotisen historian ensimmäisenä naispuolisena esimiehenä vuosina 1995-1996 ja jäsenenä hän on ollut
vuodesta 1975. Hänen akateemisiin ansioihinsa sisältyy aktiivinen toiminta koti- ja ulkomaisissa tieteellisissä järjestöissä sekä tieteellisten lehtien toimittajuuksia. Yhteiskuntaa hän on palvellut myös useiden keskeisten komiteoiden jäsenenä. Haavio-Mannilan työn
arvostuksesta kertovat monet palkinnot, kunniajäsenyydet sekä
kunniatohtorin arvot.

Jäätyään eläkkeelle Helsingin yliopiston professorin virasta vuonna 1998 on Elina Haavio-Mannila jatkanut aktiivisesti tutkimustyötään. Hän on työskennellyt muun muassa kansainvälisessä konsortiumissa, jossa tutkitaan
lisääntymisterveyttä ja perhemalleja Suomessa ja sen lähialueilla, sekä pyrkinyt valottamaan ihmisen elämää osana sukupolvien ketjua.

Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta. Tämä tapahtuu myöntämällä apurahoja, vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa, lähinnä nuorille tutkijoille. Tiedeakatemialla on 673 kotimaista ja 191 ulkomaista jäsentä. Jäsenet kutsutaan tieteellisten ansioiden perusteella.

Lisätietoa Tiedeakatemiasta kotisivuilla www.acadsci.fi

18.4.2012