Kanslia:
Unioninkatu 37 (PL 54)
00014 Helsingin yliopisto
puh. (09) 1911 (yliopiston vaihde)

Sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Opintotoimisto:
valt-optoim (at) helsinki.fi

 

Flamma

UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Perustietoa yliopistosta

Vastauksia uusien opiskelijoiden usein kysymiin kysymyksiin.

KIRJOITTAUTUMINEN

Milloin minun on viimeistään kirjoittauduttava?

 • Kirjoittautuminen on tehtävä 3.8.2010 klo 16.15 mennessä.

Onko minun tultava henkilökohtaisesti paikalle kirjoittautumaan?

 • Ei, voit toimittaa kirjoittautumisasiakirjat esimerkiksi postitse tai jonkun toisen henkilön välityksellä.

Voinko toimittaa kuitin jäsenmaksusta myöhemmin kuin muut kirjoittautumista varten tarvittavat paperit?

 • Uusi opiskelija Helsingin yliopistossa: Opiskelijoiden, jotka kirjoittautuvat ensimmäistä kertaa Helsingin yliopistoon, tulee toimittaa kuitti ylioppilaskunnan jäsenmaksun suorittamisesta samaan aikaan muiden kirjoittautumisasiakirjojen kanssa.
 • Aikaisempi opiskelupaikka Helsingin yliopistossa: Uudet opiskelijat, joilla on jo opiskelupaikka Helsingin yliopiston toisessa tiedekunnassa, toimivat Helsingin yliopistossa kirjoilla olevia koskevien ohjeiden mukaisesti, mutta jäsenmaksu tulee olla maksettuna 3.8.2010 mennessä. Lisää tietoa täältä.

Miten voin olla varma, että postittamani vastaanottamisilmoitus on tullut perille? Pitääkö minun soittaa jollekin?

 • Sinun ei tarvitse soittaa varmistaaksesi, että opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus on tullut perille. Jos valintatoimisto ei ole saanut vastaanottamisilmoitusta joltakin tiedekuntaan hyväksytyltä määräaikana, häneen otetaan yhteyttä.

Osoitteeni on pian muuttumassa. Minkä osoitteen ilmoitan kirjoittautumisasiakirjoissa?

 • Kirjoittautumisen yhteydessä voit ilmoittaa senhetkisen osoitteesi. Jos osoitteesi myöhemmin muuttuu, voit ilmoittaa muutoksesta opiskelijarekisteriin. Muutosilmoituksen voit tehdä WebOodissa atk-tunnukset saatuasi.

  YLIOPPILASKUNNAN JÄSENMAKSU

Milloin ylioppilaskunnan jäsenmaksu pitää viimeistään maksaa? Milloin kuitti pitää viimeistään toimittaa tiedekuntaan?

 • Uusi opiskelija Helsingin yliopistossa: Opiskelijoiden, jotka kirjoittautuvat ensimmäistä kertaa Helsingin yliopistoon, tulee toimittaa kuitti ylioppilaskunnan jäsenmaksun suorittamisesta samaan aikaan muiden kirjoittautumisasiakirjojen kanssa 3.8. klo 16.15 mennessä.
 • Aikaisempi opiskelupaikka Helsingin yliopistossa: Uudet opiskelijat, joilla on jo opiskelupaikka Helsingin yliopiston toisessa tiedekunnassa, toimivat Helsingin yliopistossa kirjoilla olevia koskevien ohjeiden mukaisesti, mutta ylioppilaskunnan jäsenmaksu tulee maksaa jo 3.8. mennessä. Lisää tietoa jäsenmaksusta täältä.

Olen jo kirjoilla Helsingin yliopistossa toisessa tiedekunnassa. Miten maksan ylioppilaskunnan jäsenmaksun?

 • Koska sinut hyväksyttiin tänä vuonna valtiotieteellisen tiedekunnan pääaineopiskelijaksi, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) jäsenmaksu tulee maksaa jo 3.8.2010 mennessä. Katso tarkemmat ohjeet maksamisesta.

Olen jo kirjoilla Helsingin yliopistossa toisessa tiedekunnassa ja olen maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun lukuvuodelle 2010-11. Tarvitseeko minun maksaa jäsenmaksu toistamiseen?

 • Ei tarvitse.

Olen jo kirjoilla toisessa kotimaisesa yliopistossa ja olen maksanut kyseisen yliopiston ylioppilaskunnan jäsenmaksun lukuvuodesta 2010-2011. Pitääkö minun maksaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan jäsenmaksu?

 • Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan jäsenmaksu on pakollinen kaikille perustutkintoa suorittaville opiskelijoille. Ylioppilaiden terveydenhoitomaksua, joka on osa ylioppilaskunnan jäsenmaksua, ei kuitenkaan tarvitse maksaa uudelleen, jos olet maksanut sen jo johonkin toiseen korkeakouluun alkavana lukuvuonna. Tällöin vähennät kokonaissummasta terveydenhoitomaksuksi ilmoitetun osan. Tällaisessa tapauksessa sinun kuitenkin tulee toimittaa joko alkuperäinen kuitti tai oikeaksi todistettu kopio kuitista valtiotieteelliseen tiedekuntaan kirjoittautumisasiakirjojen mukana.

  LÄSNÄOLOTODISTUKSET

Mistä saan todistuksen siitä, että olen opiskelija Helsingin yliopistossa? (Tarvitsen sen bussilipun hankkimista varten/työnantajaa varten tms.)

Mitkä ovat hyväksyttäviä syitä siirtää opintojen aloittamista vuodella?

 • Hyväksyttävinä syinä pidetään asevelvollisuuden tai vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamista, raskautta tai äitiys/-isyyslomaa/vanhempainvapaata, vakavaa vammaa/sairautta (todistettava lääkärintodistuksella) tai muu erittäin pätevä syy. Muista, että opintojen aloittamisen siirtämistä tulee hakea tältä sivulta saatavalla lomakkeella.

Voinko siirtää opintojen aloittamista ainoastaan puolella vuodella?

 • Kyllä. Muista, että opintojen aloittamisen siirtämistä tulee hakea tiedekunnan opintotoimistosta saatavalla lomakkeella. Siirtäessäsi opintojen aloittamista puolella vuodella maksat ylioppilaskunnan jäsenmaksunkin ainoastaan puolelta vuodelta.

Olen hakemassa lupaa siirtää opintojen aloittamista vuodella. Saanko opintojen siirtämisestä todistuksen?

 • Saat automaattisesti postitse kirjallisen päätöksen opintojen aloittamisen siirtämisestä.

Siirtolomake löytyy täältä.

ATK-LUVAT

Milloin saan atk-luvat? Mistä ja keneltä saan ne?

 • Uusi opiskelija Helsingin yliopistossa: Aktivoi käyttölupasi verkossa ennen opiskelujen alkua: ohjeet: www.helsinki.fi/atk/luvat/aktivointi Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai sähköistä henkilökorttia, voit noutaa käyttölupasi tietotekniikkaosaston käyttölupapisteistä. Lupaa noudettaessa on henkilöllisyys todistettava virallisella henkilöllisyystodistuksella (passi, ajokortti tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti). Käyttölupapisteet palvelevat seuraavissa osoitteissa:
 • Keskusta
 • Kumpula
 • Meilahti
 • Viikki

Lisää tietoa saat yliopiston tietotekniikkaosaston fuksisivuilta.

 • Aikaisempi opiskelupaikka Helsingin yliopistossa: Uudet opiskelijat, joilla on jo aiempi opiskelupaikka Helsingin yliopiston toisessa tiedekunnassa, voivat käyttää jo olemassa olevia atk-tunnuksiaan. Kysymyksissä voi kääntyä yliopiston tietotekniikkaosaston puoleen. Lisää tietoa ja yhteystiedot: http://www.helsinki.fi/atk/fuksit/index.html

Voinko mitenkään saada atk-lupia aikaisemmin? Miten minun tulisi toimia?

 • Kaikki uudet opiskelijat saavat atk-luvat mahdollisimman pian. Uusia opiskelijoita on kuitenkin paljon, joten on syytä olla kärsivällinen.

  AIKAISEMMAT OPINNOT

Minulla on jo aikaisempia opintoja. Kuka auttaa minua opintojen hyväksilukemista koskevissa asioissa?

 • Opintojen hyväksilukemista koskevissa asioissa sinun kannattaa tutustua tiedekunnan sivuilla asiasta olevaan informaatioon. Alla olevan linkin kautta pääset sivulle, jossa annetaan ohjeet liittyen opintojeen korvaamiseen ja sisällyttämiseen. (Huom! ohjeet koskevat kaikkia, jotka ovat saaneet tutkinnonsuoritusoikeuden valtiotieteellisessä tiedekunnassa vuoden 2010 valinnoissa.) Ks. ohjeet hyväksilukemisesta

  ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN OPETUKSEEN

Pitääkö minun ilmoittautua joillekin kursseille jo ennen orientoivaa viikkoa?

 • Sinun kannattaa varmistaa asia sähköisestä opinto-oppaasta oman oppiaineesi ja mahdollisten sivuaineidesi osalta. Ilmoittautumisohjeet löytyvät myös opinto-oppaasta kyseisen opintojakson kohdalla: Jos jollekin kurssille tulee ilmoittautua, se ilmoitetaan opinto-oppaassa.

Miten ilmoittaudun kursseille?

 • Joillekin kursseille tulee ilmoittautua ennakoon. Ohjeet ilmoittautumiseen on ilmoitettu opinto-oppaassa.
 • Uusi opiskelija Helsingin yliopistossa: Kursseille, joille on WebOodi-ilmoittautuminen, et voi ilmoittautua ennen kuin olet saanut atk-tunnukset!
 • Aikaisempi opiskelupaikka Helsingin yliopistossa: Uudet opiskelijat, joilla on jo opiskelupaikka Helsingin yliopiston toisessa tiedekunnassa, voivat käyttää olemassa olevia tunnuksiaan ja ilmoittautua WebOodissa kursseille, joille on WebOodi-ilmoittautuminen.

Voinko ilmoittautua kielikeskuksen tarjoamille kielten kursseille?

 • Kielikeskuksen osalta ilmoittautumiskäytäntö selviää kielikeskuksen verkkosivuilta.
 • Uusi opiskelija Helsingin yliopistossa: Jos kurssille osallistuminen edellyttää ilmoittautumista WebOodissa, voi ilmoittautua kurssille atk-tunnukset saatuasi.
 • Aikaisempi opiskelupaikka Helsingin yliopistossa: Sellaiset opiskelijat, joilla on jo aikaisempi opinto-oikeus jossakin Helsingin yliopiston toisessa tiedekunnassa, voivat käyttää voimassa olevia atk-tunnuksiaan ja ilmoittautua jo ensimmäisessä periodissa alkaville kursseille.

Milloin opetus alkaa?

 • Syyslukukauden ensimmäinen periodi alkaa 6.9.2010. Opetusta järjestetään tästä päivämäärästä alkaen. Kunkin yksittäisen kurssin alkamisajankohta ilmenee opinto-oppaasta.

Voinko mennä tiedekuntatenttiin jo elokuussa?

 • Elokuun tiedekuntatentti on kesätentti, johon ilmoittautuminen on päättynyt jo ennen lukuvuoden alkua. Voit ilmoittautua syyskuun tiedekuntatenttiin, kun olet saanut atk-tunnuksesi. Ilmoittautumisen tulee kuitenkin tapahtua ilmoittautumisajan puitteissa. Katso tarkempaa tietoa tiedekuntatenteistä Alma-intranetistä (kirjautuminen edellyttää yliopiston atk-tunnukset) >>

  JÄIKÖ JOKIN KYSYMYS VASTAAMATTA?

Mistä saan vastauksen kysymyksiin, joihin en löydä vastausta tiedekunnan internet-sivuilta?

 • Kysy lisää tiedekunnan valintasihteeriltä, valinta-apulaiselta tai opintoneuvojalta: yhteystiedot >>
 • Opintoja koskevasta neuvonnasta saat lisää tietoa täältä >>

.