Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

paivi.aronen(at)helsinki.fi

Arvosteluasteikot

Arvosteluasteikot 1.8.2005 lähtien

Yliopistossa otetaan käyttöön 1.8.2005 lähtien uudet yhtenäiset arvosteluasteikot. Uusi arvosteluasteikko on aikaisempaa helpommin verrattavissa esim. ECTS -asteikkoon. Tavoitteena on yhtenäistää yliopiston sisäisiä käytäntöjä opiskelijoiden sisäisen liikkuvuuden helpottamiseksi. Uusi arvosteluasteikko on otettu käyttöön sekä vanhan että uuden tutkintojärjestelmän mukaisissa opinnoissa.

Yleisenä arvosteluasteikkona yliopistossa otetaan käyttöön 6-portainen asteikko, jossa arvosanojen merkitys on seuraava: 5 = erinomainen, 4 = kiitettävä, 3 = hyvä, 2 = tyydyttävä, 1 = välttävä ja 0 = hylätty. Yleisen arvosteluasteikon lisäksi voidaan käyttää hyväksytty-hylätty -arvostelua tiedekunnan päätöksen mukaisesti esimerkiksi harjoittelun ja taitokurssien kohdalla. Arvosteluasteikko ei ole suhteellinen, eikä se siten vastaa sellaisenaan ECTS –arvosteluasteikkoa.

Alemman korkeakoulututkinnon tutkielmat arvostellaan yleisellä arvosteluasteikolla 0-5. Arvosteluun ei tarvitse liittää erillistä kirjallista arvostelulausuntoa.

Ylemmän korkeakoulututkinnon tutkielmien arvostelussa noudatetaan 8-portaista latinankielistä asteikkoa (laudatur, eximia cum laude approbatur, magna cum laude approbatur, cum laude approbatur, non sine laude approbatur, lubenter approbatur, approbatur, improbatur =hylätty ). Arvosanojen perusteista laaditaan selkeät kuvaukset opiskelijan oikeusturvan edistämiseksi.

[Ylös]

Vanhojen arvosanojen muuntaminen uudelle asteikolle

Siirryttäessä uuteen arvosteluasteikkoon on ennen 1.8.2005 suoritetut arvosanat muunnettava uudelle arvosteluasteikolle mm. kokonaisarvosanojen muodostamiseksi. Arvosanojen muuntamisen tavoitteena on mahdollisimman oikeudenmukainen ratkaisu kunkin opiskelijan kohdalla. Mikäli opintokokonaisuuden kokonaisarvosana muodostuu erilaiseksi osasuoritusten alkuperäisten ja muunnettujen arvosanojen perustella laskettuna, on kokonaisarvosanaksi merkittävä parempi. Opiskelijalla on oikeus tarkistuttaa muunnetut arvosanat ja tarvittaessa tehdä korjauspyyntö tiedekunnan ohjeistamalla tavalla.

Opintosuoritusrekisterissä säilytetään opinnoista saadut alkuperäiset arvosanat. Rekisteriotetta tulostettaessa oletusarvoina ovat uudelle asteikolle muunnetut arvosanat. Tutkintotodistuksissa käytetään muunnettuja arvosanoja.

Vanhojen arvosanojen muuntaminen uudelle arvosteluasteikolle (0-5)

UUsi asteikko 1.8.2005 alkaen Ennen 1.8.2005 käytetyt arvosanat
5 (erinomainen) 3-, 3, 3+, ECLA, SCLA, L, ET, Erinomainen