Teologisen tiedekunnan tohtoripromootio

Pukeutuminen ja akateemiset arvomerkit

 

Promootioon osallistuvien pukeutumista säätelee akateeminen protokolla, jonka tarkoitus on varmistaa juhlallinen tunnelma. Jokaisella osallistujaryhmällä – promovendit, seuralaiset ja vieraat – on omat pukeutumisohjeensa, jotka löytyvät tästä alta listattuna.

 

Promootioakti ja jumalanpalvelus 9.6.

Promovendit

pukeutuminen

 

Promovoitava naistohtori sekä naisseuralainen (promovendin avec)

Vihittävillä naistohtoreilla tulee olla juhlapuku, joka on joko papinpuku tai musta, täyspitkä, pitkähihainen ja pääntieltään yksinkertainen leninki tai pitkä kaksiosainen asu. Aktin juhlapuvun materiaalin tulee olla hillittyä, ei kimaltelevaa. Käsineitä ja käsilaukkua ei käytetä. Korujen tulee olla yksinkertaisia. Kengät ja sukat ovat mustat.
Filosofinen tiedekunta on suunnitellut promootiopuvun, jota tänä vuonna saa myös mustana. Lisätietoa puvusta löytyy valmistajan sivuilta http://promootiopuku.esvee.fi/

Promovoitava miestohtori sekä miesseuralainen (promovendin avec)

Vihittävillä miestohtoreilla tulee olla promootioaktissa juhlapuku, joka on joko papinpuku tai frakki mustin liivein. Kengät ovat mustat (mielellään nauhalliset). Frakin kanssa ei tule käyttää valkoisia käsineitä eikä rannekelloa. Miesseuralaiset voivat käyttää myös tummaa pukua.

 

Kutsuvieraat (sekä tiedekunnan että promovendien kutsuvieraat)

vieraat

Kutsuvieraat, nainen

Aktin naisyleisö pukeutuu kuten vihittävät naistohtorit tai tummaan juhlavaan asuun, jossa voi olla lyhyt helma. Aktin yleisön ei kuulu käyttää muuta hattua kuin tohtorinhatua, jonka väitelleet vieraat ottavat mukaansa.

Kutsuvieraat, mies

Aktin miesyleisö pukeutuu kuten vihittävät miestohtorit tai käyttää tummaa pukua, joka tarkoittaa tummasävyistä, esimerkiksi sinistä, mustaa tai harmaata kokopukua. Kangas voi olla himmeästi raitainen. Paidan tulee olla valkoinen ja kenkien mustat. Solmion tulee olla yksivärinen, tummasävyinen tai hopeanvärinen. Aktin yleisön ei kuulu käyttää muuta hattua kuin tohtorinhatua, jonka väitelleet vieraat ottavat mukaansa.

Kunniamerkit

Tohtoreilla on mukana tohtorinhatut sekä suuret kunniamerkit. Kunniamerkit kiinnitetään vasemmalle puolelle, miehillä rintataskun yläpuolelle siten, että merkkien nauhojen yläreuna on noin kaksi senttimetriä takinkäänteen napinläven alapuolella. Myös naiset kiinnittävät merkit vasemmalle puolelle. Arvokkain merkki kiinnitetään oikeanpuolimmaiseksi.

 

Promootioillalliset 9.6.

dinner

 

Promovoitava naistohtori sekä naisseuralainen (promovendin avec)

Illallistilaisuudessa vihittävien naistohtoreiden tulee pukeutua joko papinpukuun tai mustaan iltapukuun. Iltapuku voi olla joko juhlavampi asu kuin päivällä tai sama kuin aktissa käytetty. Suuret kunniamerkit kuuluvat myös iltatilaisuuteen.

Promovoitava miestohtori sekä miesseuralainen (promovendin avec)

Vihittävien miestohtoreiden sekä miesseuralaisten juhlapukuna iltatilaisuudessa on joko papinpuku tai frakki valkoisin liivein. Frakin kanssa kengät ovat mustat kiiltonahkakengät. Suuret kunniamerkit kuuluvat myös iltatilaisuuteen. Miesseuralaiset voivat käyttää myös tummaa pukua.

Kutsuvieraat, nainen (vain tiedekunnan kutsuvieraat)

Naisvieraiden juhlapuku voi olla papinpuku tai värikäs iltapuku. Naisvieraiden pitkähelmainen iltapuku voi olla avokaulainen, olkaimeton ja käsivarret paljastava. Materiaali voi olla juhlavaa, kuten silkkiä, samettia, brokadia, sifonkia tms. Iltalaukun tulee olla pieni ja siro ja korujen juhlavia. Rannekelloa ei yleensä käytetä. Pitkän iltapuvun lisäksi naisvieras voi pukeutua juhlavaan lyhyeen iltapukuun. Suuret kunniamerkit kuuluvat myös iltatilaisuuteen.

Kutsuvieraat, mies (vain tiedekunnan kutsuvieraat)

Miesvieraat pukeutuvat joko papinpukuun, frakkiin valkoisin liivein tai tummaa pukuun. Ulkomaisilla vierailla voi olla frakkia vastaava ns. formal dinner jacket. Suuret kunniamerkit kuuluvat myös iltatilaisuuteen.

 

Rehtorin vastaanotto 8.6.

Rehtorin vastaanotolle, joka järjestetään promovendeille pakollisen aktiharjoituksen jälkeen, pukeudutaan tummaan pukuun.

 

Retki 10.6.

Retkelle pukeudutaan siististi ja mukavasti, "smart casual".