Teologisen tiedekunnan tohtoripromootio

Promootiotoimikunta

Promoottori: Professori Aila Lauha

TT, FM Aila Lauha (s. 1951) on kirkkohistorian professori (1997-). Hän on työskennellyt Helsingin yliopistossa vuodesta 1975 alkaen ja teologisen tiedekunnan dekaanina 2004–2013. Lauha on toiminut yliopistossa mm. Helsingin yliopiston kollegion puheenjohtajana, Keskustakampuksen neuvottelukunnan puheenjohtajana ja Kansalliskirjaston johtokunnan puheenjohtajana. Hän on Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen ja Lundin yliopiston kunniatohtori (2011).
 
Suomen Akatemian Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan jäsen Lauha oli vuosina 1998–2003 ja 2010–2015, ja puheenjohtajana hän toimi 2010–2012.

Lauhan tutkimustyön painopisteinä ovat uskonto ja politiikka, kirkkojenväliset yhteyspyrkimykset, kirkot ja nationalismi sekä kirkot ja kylmä sota.

 

Juhlamenojen ohjaaja: Dosentti Outi Lehtipuu

TT, dosentti Outi Lehtipuu (s. 1967) on akatemiatutkija ja Uuden testamentin kreikan yliopistonlehtori. Hän suoritti tohtorin tutkintonsa Helsingin yliopistossa 2004 ja on sen jälkeen työskennellyt teologisessa tiedekunnassa eri tutkimustehtävissä, ensin tutkijatohtorina ja vuosina 2012–2017 akatemiatutkijana.  
 
Lehtipuulla on lukuisia luottamustoimia kansainvälisissä tieteellisissä seuroissa. Hän on Teologisen Aikakauskirjan toimittaja (vuodesta 2011).

Lehtipuun erityisalaa on Uuden testamentin ja varhaiskristillisyyden tutkimus sekä raamatuntulkintaan liittyvät kysymykset.

 

Yliairut: Dosentti Heikki Pesonen

FT, dosentti Heikki Pesonen (s. 1966) on uskontotieteen yliopistonlehtori. Hän suoritti tohtorin tutkintonsa Helsingin yliopistossa 2004, jonka jälkeen hän työskenteli tutkijana sosiaalipsykologian laitoksella ja Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksessa Mikkelissä. Vuodesta 2007 Pesonen on toiminut yliopistonlehtorina.

Pesonen on Uskonnontutkija-verkkolehden päätoimittaja

Pesonen on tutkinut erityisesti uskonnollisten yhteisöjen reagointia ja toimintaa suhteessa globaaleihin ympäristöongelmiin, maaseutuseurakuntia maaseudun kehittäjinä sekä uskontoa populaarikulttuurissa.

 

Juhlamenojen ohjaajan varahenkilö: Dosentti Minna Hietamäki

Yliairuen varahenkilö: Dosentti Johan Bastubacka

 

Muut promootiotoimikunnan jäsenet

Dekaani Ismo Dunderberg

Yliopisto-opettaja, FM Outi Kaltio

Dosentti Mikko Ketola

Dosentti Virpi Mäkinen

Professori Martti Nissinen

Professori Anne Birgitta Pessi

Promootiosihteeri, FM Maarit Elo-Valente