Yhteystiedot

Taidehistoria kuuluu filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokseen.

PL 3 (Unioninkatu 34)
00014 Helsingin yliopisto

Flamma-intranet

Piirustuslaitos

Piirustuslaitos on taidehistorian oppiaineen ja laitoksen vanhin osa. Se aloitti toimintansa Turun akatemiassa vuonna 1707 ja siirtyi yliopiston mukana Helsinkiin.


Opiskeluoikeus

Yliopiston kirjoissa olevat läsnäolevat opiskelijat, yliopiston henkilökunta ja alumneiksi ilmoittautuneet (ilmoittattumisohjeet tulevat myöhemmin) voivat hakea Piirustuslaitoksen oppilaiksi. Läsnäolevat opiskelijat ilmoittautuvat suoraan Piirustuslaitoksella syyskuussa.

Piirustuslaitos toimii Porthaniassa, 7. kerroksessa, Yliopistonkatu 3.


Opiskelu

Piirustuslaitoksella opiskellaan perinteistä akateemista tapaa noudattaen. Oppilaat aloittavat mallista piirtämisen kipsiluokassa. Taidon karttuessa siirrytään piirtämään ja maalaamaan elävää mallia. Elävän mallin piirustus jakautuu nopeaan ”croquis” piirtämiseen ja pitkiin malli asentoihin jolloin on aikaa huolelliseen työskentelyyn.  Plastisen anatomian kautta tutustutaan ihmisen luustoon ja lihaksistoon. Laitoksella olevista kipsivaloksista ihmisen anatomiasta tehdään tutkivia piirroksia. Halukkaat voivat opiskella myös sommittelua annettujen tehtävien mukaan.

Piirustuslaitoksen opinnoista on mahdollista saada opintopisteitä sopimalla etukäteen taidehistorian amanuenssin Susanna Aaltosen kanssa. Opintojen sopivuudesta muihin kuin taidehistorian valinnaisiin opintoihin on etukäteen sovittava omassa pääaineessa. Opintopisteiden saamiseksi on opiskeltava vähintään kaksi lukukautta.