Flamma

Finska språket

Finska språket och kulturen

24.11.2011
Från ideologiska kamper till uttrycksfrihet? - Seminarium om flerspråkighet i Finland förr och nu

Seminarium on flerspråkighetHelsingfors universitet torsdagen den 24.11. kl. 12–17

Plats:
Forsthuset, Unionsgatan 40 sal 12 (kl. 12-14)
Unionsgatan 37, seminarierum 4 (kl. 14-17)

Finland har alltid varit ett land med många kulturer och språk, men enspråkighetsidealet som ingått i både det finska och det finlandssvenska nationalistiska tänkandet har ofta gjort denna mångfald osynlig. Författare har direkt eller indirekt varit utsatta för krav på att binda sig till att utveckla endast ett språk och en kultur. För samiska, judiska och andra minoriteter har publicerandet på majoritetsspråket antingen handlat om ett tvång eller om en frivillig anpassning till de rådande praktikerna inom majoritetskulturen.

På seminariet diskuteras den finländska flerspråkighetens förflutna och nuläge och hur forskningen reagerat på de utmaningar flerspråkigheten inneburit. Ett av de ämnen som tas upp är relationen mellan litteratur och flerspråkighet.

Talare: professor emerita Mirja Saari, docent Simo Muir, FD Heidi Grönstrand, FM Heini Lehtonen, VTM Klaus Lindgren, FM Agneta Rahikainen och docent Kristina Malmio. Seminariet baserar sig delvis på den nyutkomna boken Både och, sekä että. Om flerspråkighet/Monikielisyydestä (red. Grönstrand & Malmio, Schildts 2011).

Arrangör: nordisk litteratur, Finska, finskugriska och nordiska institutionen

12.15 Kristina Malmio: Välkommen - Tervetuloa
12.25 - 12.55 Mirja Saari: Den tvåspråkige Aleksis Kivi
12.55 - 13.25 Heidi Grönstrand: Monikielisyys rajaidentiteettinä: kirjallisuudentutkijan näkökulma