Flamma

Redaktörer: Helga Hilmisdóttir, Kirsi Kanerva och Sari Päivärinne
ISBN: 978-951-792-576-1
Förlag: Finn Lectura

Våren 2010 gav Helga Hilmisdóttir, universitetslektor vid Finska, finsk-ugriska och nordiska institutionen, sina studenter i fornisländska i uppgift att översätta några fornaldarsagor. Efter att ha läst studenternas översättningar beslutade Hilmisdóttir att ordna ett samarbete kring översättningen av fornaldarsagor till finska. Förutom studenter i nordiska språk inbjöds också andra som studerat och intresserat sig för det isländska språket och den isländska litteraturen till översättningssamarbetet. Lite senare slöt sig därtill en språkgranskare och en sagaentusiast och medeltidsforskare till gruppen.

Egil den enarmade – fornaldarsagor från norr är en samling fornaldarsagor som inte tidigare har översatts till finska. Den största delen av sagorna utspelas i Norden innan Norge förenades och de första människorna bosatte sig på Island. Huvudpersonerna i dessa sagor reser ofta österut, det vill säga till det område som nu kallas för Finland och Ryssland, vilket gör texterna speciellt intressanta för finska läsare.

Sagornas huvudfigurer är vikingar och mytiska hjältar som under sina resor träffar övernaturliga varelser som skrämmande troll, svekfulla dvärgar, farliga drakar, visa valkyrior och gudar med listiga planer. I dessa berättelser kan läsarna hitta förebilderna till personer och varelser som vi känner till från modern fantasilitteratur.

Fornaldarsagor har inte tidigare översatts i någon större utsträckning till finska. Således är det viktigt att denna forna nordeuropeiska litteraturgenre nu blir tillgänglig för den allmänna läsaren. Boken erbjuder en fascinerande läsning för alla som är intresserade av myter, gamla sagor och Nordens historia.

Mera information:
Sari Päivärinne: sari.paivarinne(a)helsinki.fi