Flamma

18.4.2011
Seminaari: Suomalais-ugrilaiset vähemmistökansat tänään

tehostekuva
Suomen sukulaiskielistä eli suomalais-ugrilaisista kielistä suurin osa on uhanalaisia
vähemmistökieliä (suomen lisäksi ainoastaan unkari ja viro ovat enemmistön kieliä omissa valtioissaan). Venäjällä asuvat suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvat kansat elävät alueillaan vähemmistöinä, ja tällaisessa tilanteessa sekä kielet että kansojen perinteiset kulttuurimuodot ovat vaarassa kadota. Vaikka vähemmistökielten revitalisoimiseksi on viime vuosina toteutettu erilaisia hankkeita, on sukukieltemme tilanne monin paikoin hälyttävä.

Suomalais-ugrilaisten kansojen edustajat kokoontuvat neljän vuoden välein maailmankongressiin tarkastelemaan kansojen tilannetta ja siinä tapahtuneita muutoksia. Viimeksi tällainen kongressi pidettiin Hanti-Mansiiskissa Venäjällä kesällä 2008. Täällä annettiin päätöslauselman lisäksi suosituksia tulevalle toiminnalle. Seuraava maailmankongressi järjestetään Unkarissa vuonna 2012. Kongressien välillä toimintaa koordinoi suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitea, jonka
pääpaikkana toimii Suomi-Venäjä-Seura.

Tämän seminaarin tarkoituksena on luoda katsaus siihen, mitä suomalais-ugrilaisessa maailmassa on tänä aikana tapahtunut, ja aktivoida suomalaisen kansalaisyhteiskunnan keskustelua Suomen roolista ja tavoitteista sukukansayhteistyössä.

Tervetuloa 18.4.2011 klo 16-19 päärakennuksen saliin 10!

Helsingin yliopisto
Fabianinkatu 33, Sali 10 (3. kerros)

Seminaarin ohjelma

16:00 Seminaarin aloitus

Puhujat:

Janne Saarikivi
Suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori, Helsingin yliopisto
”Suomen kansalaisjärjestöt ja sukukansojen tukeminen Venäjällä. Nykytila ja hurskaita toiveita (Piae desideria)”

Annika Pasanen
Projektikoordinaattori, suomalais-ugrilainen kielipesähanke
"Kielen siirtyminen sukupolvelta toiselle suomalais-ugrilaisissa yhteisöissä"

Ildikó Lehtinen
Puheenjohtaja, M.A. Castrénin seura
”Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomiteassa tehtävä suomalais-ugrilainen yhteistyö.”

Aleksei Tsykarev
Puheenjohtaja, Suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liitto MAFUN
”Miltä suomalais-ugrilaisten kansojen tilanne näyttää Venäjältä katsottuna?”

17:45 Tauko

18:00 Paneelikeskustelu

Puhetta johtaa Lotta Jalava

Panelistit:
Konsta Zamjatin
Tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto

Maija Lummepuro
Kulttuuriasiainneuvos, taideyksikkö, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Annika Pasanen
Projektikoordinaattori, Suomi-Venäjä -seuran suomalais-ugrilainen kielipesähanke

Janne Saarikivi
Suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori, Helsingin yliopisto