Flamma

Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit

Suomen kieli

Suomen kieli ja kulttuuri

Avoin verkkosivu opettaa suomen alkeet

Kuva Eero Roine

Kaikille avoin suomen kielen verkkokurssi A Taste of Finnish mahdollistaa suomen kielen alkeiden opiskelun verkossa.

Marraskuun 2015 lopussa avattiin verkossa kaikille avoin suomen kielen alkeiskurssi A Taste of Finnish, joka opettaa lyhyin tekstein, dialogein ja harjoituksin suomen kielen perussanastoa ja kielioppia vasta-alkajille. Kurssi on suunnattu pääasiassa Suomeen saapuville yliopisto-opiskelijoille, mutta avoimena ja ilmaisena verkkokurssina se sopii myös esimerkiksi turvapaikanhakijoiden tai Suomeen töiden vuoksi muuttavien ensimmäiseksi kosketukseksi suomen kieleen.

– Verkkokurssia lähdettiin rakentamaan vaihto-opiskelijoille, jotta he voisivat jo ennen Suomeen saapumistaan opetella suomen kielen alkeet kotimaassaan, kertoo kurssimateriaalin luonnista yhdessä lehtori Leila Whiten kanssa vastannut yliopisto-opettaja Taija Udd.

A Taste of Finnish on pedagogisesti laadukas suomen kielen starttipaketti, jonka vahvuuksina ovat laadun lisäksi saavutettavuus ja maksuttomuus. Muut vastaavan tasoiset verkkokurssit ovat usein joko maksullisia tai avoimia vain rajatulle käyttäjäryhmälle. Vaikka kurssin varsinaisena kohderyhmänä ovat opiskelijat, uskoo Udd, että kurssista on apua myös muille suomen kielen opiskelijoille.

– Halusimme jakaa oppimateriaalin vapaasti verkossa, jotta mahdollisimman moni hyötyisi siitä, kertoo Udd.

Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaiden kielten ja kirjallisuuksien laitoksella kehitetyn kurssin sivut toimivat joustavasti sekä tietokoneen näytöllä että mobiililaitteilla. Kiitos sivujen visuaalisesta ja teknisestä toteutuksesta kuuluu aineistokoordinaattori Matti Ahlgrenille, jolla on opinto- ja työtaustaa niin graafisen suunnittelun kuin tietojenkäsit-telytieteen alalta. Suurimman osan sivuston kuvista puolestaan on ottanut valokuvaaja Eero Roine.

A Taste of Finnish – verkkokurssi koostuu kymmenestä suomen kielen perussanastoa käsittävästä oppitunnista. Verkkokurssilla opitaan muun muassa esittäytymään, asioimaan kahvilassa ja kertomaan vapaa-ajan vietosta. Kurssilla opiskelija tutustuu lisäksi suomen kielen ääntämiseen ja kielioppiin.

– Opiskelija voi käydä verkkokurssin täysin omatoimisesti, tai kurssia voi käyttää esimerkiksi auttavana työkaluna lähiopetusta sisältävän kurssin yhteydessä, mainitsee Udd.

Sivuston taustalla on vuosina 2001–2013 toteutettu Euroopan komission rahoittama WELCOME-projekti, jonka tarkoituksena oli kehittää viisi uuteen kieleen ja kulttuuriin orientoivaa kurssia vaihto-opiskelijoille. Helsingin yliopisto osallistui projektiin suomen kielen professori Jyrki Kalliokosken johtaman tiimin voimin, ja projektissa oli Helsingin yliopiston lisäksi mukana Universiteit Gent, Tartu Ülikool, Universidad Politecnica de Valencia sekä Universidado do Porto. Kurssien kielinä olivat suomi, hollanti, viro, espanja ja portugali.

Sivuston mahdollinen jatkokehitys on vielä auki. Sivuston tekijät ovat keskustelleet muun muassa sivuston laajentamista käsittämään myös puhekielisiä ilmaisuja ja vuorovaikutuksen lisäämistä esimerkiksi palautettavien tehtävien muodossa. Toistaiseksi nautitaan kuitenkin valmiiksi saadusta työstä.

– Juuri nyt huokaisemme helpotuksesta suuren työrupeaman jälkeen ja odotamme mielenkiinnolla tulevia käyttäjäkokemuksia, toteaa Taija Udd.

Teksti: Emilia Hannula
Kuva: Eero Roine