Flamma

Suomen kieli

Suomen kieli ja kulttuuri

Seminaari kertomusmuotoisesta tietokirjallisuudesta 24. - 25.11.2015

Kirjoitatko tietokirjallisuutta? Etsitkö omaa tyyliä? Haluatko kertoa tietoa kiinnostavina kertomuksina?

Suomen kielen oppiaine ja tietokirjallisuuden tutkimus järjestävät seminaarin kertomusmuotoisesta tietokirjallisuudesta (narrative non-fiction) 24. – 25.11.2015.

Seminaarin vieraileva puhuja on PhD Julie Wheelwright (London City University). Seminaari pidetään englanniksi.

Seminaari on avoin kaikille. Ohjelma on kaksiosainen. Ensimmäisen päivän teemana on oman kirjoittamisen kehittäminen, ja osallistujia otetaan enintään 35. Toisen päivän teemana on tietokirjoittamisen ohjaaminen ja tutkiminen, ja osallistujia otetaan enintään 24.

Ohjelma

Tiistaina 24.11. klo 10 – 16 ohjelma on suunnattu kaikille, jotka haluavat kehittää omaa kirjoitustaitoaan. Paikka: Siltavuorenpenger 10, AURORA, Sali 224

10 – 12.30 Introduction to narrative non-fiction
12.30 – 13.30 Lunch
13.30 – 16 Excercises, analysis of text examples, discussion

Keskiviikkona 25.11. klo 10 – 13 ohjelma on suunnattu niille, jotka tutkivat tai opettavat tietokirjallisuutta ja –kirjoittamista. Paikka: Päärakennus, sali 16 (4. kerros)

10 – 12 Introduction to non-fiction writing programme and training
12 – 13 Discussion

ILMOITTAUDU SEMINAARIIN VIIMEISTÄÄN 13.11.2015

Tiedustelut: professori Pirjo Hiidenmaa (pirjo.hiidenmaa@helsinki.fi)

Julie Wheelwright

Dr. Julie Wheelwright is the programme director of the MA creative writing (non-fiction) and MA creative writing and publishing.

She began her writing career at the University of British Columbia where she edited the student newspaper, then worked for The Vancouver Sun and later became president of a national newspaper organisation, Canadian University Press.

Based in London since 1984, she received an MA in History from Sussex University, has written for national newspapers and magazines. Her articles have appeared in the BBC History Magazine, The Guardian, The Independent, The Observer, The Telegraph, The Times Magazine, Red Magazine and Scotland on Sunday, among others.

An award-winning writer, Julie Wheelwright's books include The Fatal Lover: Mata Hari and the Myth of Women in Espionage, which was translated into five languages, and Amazons and Military Maids: Women Who Dressed as Men in Pursuit of Life, Liberty and Happiness.

Julie has also produced and presented television documentaries for the History Channel, the BBC and Channel Four. She has written and presented documentaries for BBC Radio Four and the World Service.

Her biography of her ancestor, Esther: The Remarkable True Story of Esther Wheelwright, Puritan Child, Native Daughter, Mother Superior, was published in 2011 by HarperCollins Canada. She received her PhD in journalism from City University London.