Flamma

Finska språket och kulturen

5.–7.8.2013
Suomalais-ugrilainen nuoriso kokoontuu Helsinkiin 5.–7. elokuuta

Helsinki kerää ensi viikolla suomalais-ugrilaisen maailman katseet, kun Suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liitto Mafunin kongressi järjestetään Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa 5.–7. elokuuta. Paikalle saapuu nuoria kansalaisjärjestötoimijoita Suomesta, Virosta ja lukuisilta eri Venäjän alueilta.

Kongressin järjestelyistä vastaavat Sukukansojen ystävät ry, Helsingin yliopiston Sukukansavaliokunta sekä Helsingin yliopiston ainejärjestö Siula ry. Kongressissa käsitellään suomalais-ugrilaisten kansalais- ja nuorisojärjestöjen tulevan yhteistyön näkymiä, konkreettisia projekteja sekä vähemmistökielten ja -kulttuurien tilannetta Venäjällä ja muualla suomalais-ugrilaisessa maailmassa.

Mafunin varapuheenjohtaja ja Sukukansojen ystävien hallituksen jäsen Sampsa Holopainen kertoo Mafunin kongressin olevan tärkeä koko suomalais-ugrilaiselle liikkeelle:

- Mafunin kongressin merkitys korostuu, koska nuorisoliikkeen on pyrittävä täyttämään dynaamisen, eri kansoja yhdistävän järjestön puute suomalais-ugrilaisessa liikkeessä. Mafunin kongressin haaste ja mahdollisuus on näyttää koko liikkeelle suuntaa ja toimia esimerkkinä vuonna 2016 Lahdessa järjestettävälle Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressille.

Helsingissä järjestettävällä Mafunin 11. kongressilla on Holopaisen mukaan monia tavoitteita:

- Haluamme rekisteröidä Mafunin viralliseksi järjestöksi, uudistaa toimintatapojamme ja hyväksyä uusia järjestöjä jäseniksemme. Mafunin on tarkoitus laajentua mm. Saamenmaalle.

Kongressin lopuksi 7. elokuuta julkistetaan ensimmäinen suomalais-ugrilaisen maailman kulttuuripääkaupunki. Ehdokkaina tittelin saajaksi ovat Obinitsa Viron Setumaalta, Starye Bygi Udmurtiasta ja Veskelys Karjalan tasavallasta. Sukukansojen ystävien puolesta kongressijärjestelyitä hoitanut Kirsi Hafeez kertoo, että kongressin oheisohjelmatarjonta on muutenkin monipuolista:

- Maanantaina 5.8. esitetään elokuvaharvinaisuus Uudella ylioppilastalolla. Kyseessä on udmurtialaisessa Ulyn Jurin kylässä vuonna 1927 kuvattu venäläinen mykkäelokuva "Kilpailijattaret". Elokuvassa eletään Neuvostoliiton alkuaikoja. Paha kauppias ja hyvä kooperatiivi taistelevat vallasta. Kylä muodostaa näyttämön tarinalle ja kyläläiset esittävät taustarooleja. Propagandan ohella elokuva on myös etnografisesti arvokas, sillä siinä nähdään paljon paikallista perinnettä. Elokuvan esittelevät vieraat Ulyn Jurin kylästä.

- Tiistaina 6. elokuuta järjestämme ravintola Villissä Wäinössä tapahtuman, joka tuo monipuolisesti esille modernia musiikkia suomalais-ugrilaisilta alueilta. Esiintyjinä ovat mm. inarinsaamelainen rap-artisti Amoc ja udmurtialaisen indie rock -yhtyeen solisti Svetlana Rutshkina.

Lisätietoa:

Sampsa Holopainen
Mafunin varapuheenjohtaja, Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen
sampsa_holopainen(at)msn.com