Flamma

11.10.2013
Seminaari
Esitetty nainen taiteissa. Professori Pirjo Lyytikäisen juhlaseminaari

Monikielinen tauluMillaisia kuvia naisesta piirtyy suomalaisessa kirjallisuudessa? Tätä kysymystä pohditaan professori Pirjo Lyytikäisen juhlaseminaarissa Esitetty nainen taiteissa, jossa tarkastellaan naiskuvien rakentumista muun muassa Fredrika Runebergin, Edith Södergranin, Maria Jotunin ja Marja-Liisa Vartion tuotannossa.

Kotimaisen kirjallisuuden professori Pirjo Lyytikäinen täyttää 60 vuotta 10.10.2013. Järjestämme hänen kunniakseen perjantaina 11.10.2013 juhlaseminaarin Esitetty nainen taiteissa.

Seminaarissa julkistetaan professori Lyytikäisen juhlakirja Kirjallisuuden naiset. Naisten esityksiä 1840-luvulta 2000-luvulle (SKS), jonka ovat toimittaneet Riikka Rossi ja Saija Isomaa. Myös päivänsankarin uusin teos Leena Krohn ja allegorian kaupungit (SKS) julkistetaan samassa tilaisuudessa.

Seminaari pidetään Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs), ja se on kaikille avoin. Lämpimästi tervetuloa!

Esitetty nainen taiteissa
Professori Pirjo Lyytikäisen juhlaseminaari
Aika: pe 11.10.2013 klo 12.15–18.00.
Paikka: Helsingin yliopiston pieni juhlasali

Tilaisuuden juontaa kriitikko Mervi Kantokorpi.

12.15 Alkusanat: Professori Jyrki Kalliokoski
Pirjo Lyytikäisen juhlakirjan toimittajat, Riikka Rossi ja Saija Isomaa

12.30–13.00 Professori Lea Rojola: Aavistamisen poetiikasta ruumiin poetiikkaan.
Vartion lintujen elämä ja kuolema

13.00–13.30 Professori Riikka Stewen: Symbolismin pauloissa: suomalaiset taiteilijat ja fin de sièclen Pariisi

13.30–14.00 Yliopistonlehtori Vesa Haapala: Kolme kuvaa naisesta: Edith Södergran, Katri Vala ja Catharina Gripenberg

14.00–14.45 Kahvia ja kakkua

14.45–15.15 Dosentti Riikka Rossi: Villinainen ja soturi. Alkukantaisuus ja pessimismi Maria Jotunin naiskuvissa

15.15–15.45 Professori Mari Hatavara: Kertovat ja kerrotut naiset Fredrika Runebergin Piirroksissa ja unelmissa

15.45–16.15 Dosentti Sari Kivistö: Oppineet naiset 1700-luvun latinankielisissä teksteissä

16.15–16.45 Kirjailija Leena Krohn: Sanojen kuvat

Tilaisuudessa julkistettavat kirjat:

Pirjo Lyytikäinen Leena Krohn ja allegorian kaupungit tarkastelee arvostetun ja suositun mutta vähän tutkitun nykykirjailijan Leena Krohnin tuotantoa. Aiheena on Krohnille ominainen allegorinen fantasia, jota analysoidaan kirjailijan neljän keskeisen teoksen kautta. Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia, Tainaron, Oofirin kultaa ja Umbra ovat erilaisten fantasiaepisodien kudelmia, vain väljästi romaania muistuttavia kokonaisuuksia, jotka kertovat todellisuudesta rakentamalla allegorisia henkilöitä ja kaupunkeja. Tutkimus osoittaa havainnollisesti, kuinka Krohnin teokset kytkeytyvät allegorian pitkään perinteeseen ja modernistisen romaanin poetiikkaan. Keskeisiä ovat myös intertekstuaaliset analyysit, jotka kartoittavat oivaltavasti Krohnin teosten moninaisia pohjatekstejä.

Riikka Rossin & Saija Isomaan (toim.) Kirjallisuuden naiset. Naisten esityksiä 1840-luvulta 2000-luvulle -kokoelma tutkii kotimaisen kirjallisuuden naiskuvia ja naisten esittämistä 1800-luvulta nykypäivään. Artikkelit tarkastelevat klassikkokirjailijoiden teoksia ja pureutuvat kirjallisiin keinoihin ja tapoihin, joilla teokset kuvaavat naisia, heidän elämäänsä ja kokemustaan. Myös naiskirjailijoiden toiminnan ehtoja pohditaan. Artikkelit purkavat naiskuviin kätkeytyviä arvoja, oletuksia ja pyrkimyksiä ja suhteuttavat niitä aikalaisyhteiskunnan ilmiöihin ja keskusteluihin. Kirjallisuuden naiset -kokoelma analysoi klassikoita tuoreesti ja avaa teoksiin uusia, historiallisesti perusteltuja tarkastelukulmia. Tutkimuksen kohteena on laaja joukko suomalaisia kirjailijoita: Fredrika Runebergistä Juhani Ahoon ja Joel Lehtosesta Anja Snellmaniin.

**********************************

Pirjo Lyytikäisen haastattelu Helsingin Sanomissa »»