Flamma

Suomen kieli

Suomen kieli ja kulttuuri

Väitöstiedote:
Ryhmäkoko on oppilaan vaikutusmahdollisuuksille sekä rajoite että resurssi

Inkeri Lehtimaja

Inkeri Lehtimajan väitöskirja käsittelee oppilaiden keinoja vaikuttaa osallistumismahdollisuuksiinsa koko ryhmän yhteisessä keskustelussa suomi toisena kielenä -tunnilla. Suomen kielen alan väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 20. tammikuuta.

Tarkasteltavia vaikuttamiskeinoja ovat muun muassa huomionkiinnittämiskeinot, henkilöön viittaamisen keinot, toisten puheen kierrättäminen sekä katseet ja eleet.

LehtimajaTutkimus osoittaa, että osallistujamäärä on oppilaille sekä rajoite että resurssi. Oppilaat kilpailevat vuorosta innokkaasti mutta hyödyntävät samalla muita oppilaita ja näiden puhetta lisätäkseen omia osallistumismahdollisuuksiaan.

Oppilaat ovat vuorovaikutuksessa opettajan lisäksi myös toistensa kanssa. Usein vuorovaikutus on kaksitasoista: opetuksen sisällön lisäksi oppilaat suuntautuvat myös esimerkiksi toistensa viihdyttämiseen tai kiusoittelemiseen. Oppilaiden välinen vuorovaikutus nousee aidosta kommunikoinnin tarpeesta ja tukee siten merkityksellisen ja monipuolisen oppimiskontekstin luomista.

Väitöstilaisuus järjestetään 20.1.2012 kello 12 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa, Fabianinkatu 33, 4. kerros. Vastaväittäjänä on FT, dosentti Mia Halonen Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Jyrki Kalliokoski.

Väitöskirja ja sen tiivistelmä E-thesis –palvelussa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-7583-4

Kuva tiedotusvälineiden käyttöön: www.helsinki.fi/hum/hallinto/materiaalit/lehtimaja

Väittelijän yhteystiedot: Inkeri Lehtimaja, sähköposti inkeri.lehtimaja(at)helsinki.fi