Flamma

4.11.2013
Kirjan julkistamisseminaari
Kynällä kyntäjät. Kansan kirjallistuminen 1800-luvun Suomessa

Monitieteinen tutkimusryhmä esittelee seminaarissa työnsä tuloksia ja ainutlaatuisia aineistojaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa maanantaina 4.11.2013  klo 14–16.

Itseoppineiden kansanihmisten 1800-luvulla kirjoittamat tekstit kertovat Suomen historiaa ruohonjuuritasolta. Kynällä kyntäjät on ensimmäinen laaja yleisesitys suomenkielisten kansankirjoittajien teksteistä. Teos tarjoaa uuden näkökulman vuosisadan suuriin yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin muutoksiin. Se avaa vivahteikkaan näkymän siihen, mitä kulttuurin kirjallistuminen, sääty-yhteiskunnan rakenteiden murtuminen ja suomalaisen kansakunnan rakentaminen merkitsivät tavalliselle kansalle.

Kynällä kyntäjät esittelee uutta tutkimustietoa ja soveltuu yliopistolliseksi oppikirjaksi humanistisille ja yhteiskuntatieteellisille aloille. Se tarjoaa hyödyllistä tietoa myös sukututkijoille, kotiseutuhistorian harrastajille ja kaikille 1800-luvun kansanelämästä kiinnostuneille.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran avaus
Tuomas M. S. Lehtonen

Kirjoittajien puheenvuoroja

Anna Kuismin: Tuli taas kynälle kyyti
Kaisa Kauranen: Kaksi tekstiä
Taru Nordlund: Itseoppineet – ikkuna kirjakieleen
Kirsti Salmi-Niklander: Verkostoituneita nuoria kirjoittajia
Heikki Laitinen: Nuotin vierestä

Tervehdys yliopistolta: Tiina Onikki-Rantajääskö

Vapaata keskustelua ja tarjoilua
Juontajina kirjan toimittajat Lea Laitinen ja Kati Mikkola.

Tervetuloa!

*************************

Kirjaa esitellään myös Helsingin Kirjamessuilla

24.10. klo 16.00–16.30, Tiedetori (Takauma-lava, http://www.tsv.fi/tiedetori/ohjelma.html)

Miten kansankirjoittajat muuttavat käsitystämme 1800-luvusta? Itseoppineiden kansanihmisten tekstit kertovat ruohonjuuritasolta Suomen historiaa. Monitieteiseen tutkimukseen perustuva teos Kynällä kyntäjät tarjoaa uudenlaisen näkökulman 1800-luvun suuriin yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin muutoksiin.

FT Ilona Pikkanen haastattelee Kynällä kyntäjät -teoksen toimittajia professori emerita Lea Laitista ja tutkijatohtori Kati Mikkolaa.
Järjestäjä: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura