Flamma

Suomen kieli

Suomen kieli ja kulttuuri

7.3.2013 klo 13−16
Seminaari: Yliopistojen kielistrategiat ja kansalliskielten asema yliopistoissa

KieletSeminaari: Yliopistojen kielistrategiat ja kansalliskielten asema yliopistoissa

Aika: 7.3.2013 klo 13−16

Paikka: Helsingin yliopisto, Metsätalo (Unioninkatu 40), sali 1

Seminaari on avoin kaikille. Tervetuloa!

Yliopistolain mukaan Suomen yksikielisten yliopistojen opetus- ja tutkintokielenä on suomi tai ruotsi, kaksikielisten yliopistojen suomi ja ruotsi. Yliopisto voi päättää lisäksi muun kielen käyttämisestä opetus- ja tutkintokielenä ja opintosuorituksissa.

Viime vuosina lähes kaikki Suomen yliopistot ovat laatineet kielistrategioita. Seminaarissa tarkastellaan sitä, miten strategiat näkyvät arjessa, ja kysytään, mikä on suomen ja ruotsin asema yliopistoissa, mikä englannin. Toteutuuko rinnakkaiskielisyys?

13.15 Avaussanat
1. vararehtori Ulla-Maija Forsberg (Helsingin yliopisto)
professori Jyrki Kalliokoski (Helsingin yliopisto)

13.30 Yliopistojen kielistrategioiden kartoitusta
dosentti Taina Saarinen (Soveltavan kielentutkimuksen keskus, Jyväskylän yliopisto) ja filosofian tohtori Matti Räsänen (Kotimaisten kielten keskus)

13.55 Aalto-yliopiston kielistrategia ja sen toteuttaminen
kansainvälisten asioiden päällikkö Mari-Anna Suurmunne (Aalto-yliopisto)

14.20 Keskustelua

14.30 KAHVI

15−16 Rehtoripaneeli
Paneelin puheenjohtajana professori Pirkko Nuolijärvi (Kotimaisten kielten keskus), panelisteina 1. vararehtori Ulla-Maija Forsberg (Helsingin yliopisto), akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen (Itä-Suomen yliopisto), rehtori Matti Manninen (Jyväskylän yliopisto) ja rehtori Kalervo Väänänen (Turun yliopisto)

Seminaarin järjestävät Kotimaisten kielten keskus, Helsingin yliopiston suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos ja Soveltavan kielentutkimuksen keskus.

Lisätietoja:

Matti Räsänen
Kotimaisten kielten keskus
matti.rasanen(a)kotus.fi, puh. 0295 333 282

Jyrki Kalliokoski
Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos
Helsingin yliopisto
jyrki.kalliokoski(a)helsinki.fi, puh. 09 191 23324