Flamma

Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit

Suomen kieli

Suomen kieli ja kulttuuri

Uusi kirja kielestä: Helsingissä puhuttavat suomet

Miten helsinkiläiset puhuvat 2000-luvulla? Kuka on helsinkiläinen ja mikä on helsinkiläistä puhetta kaupungissa, jonka asukkaat ovat saapuneet eri puolilta Suomea, Eurooppaa ja maailmaa? Kuka helsinkiläisyyden määrittelee ja kuka päättää, mitkä kielenpiirteet kuuluvat eri kielenkäyttötilanteisiin?

Marja-Leena Sorjosen, Anu Rouhikosken ja Heini Lehtosen toimittama teos Helsingissä puhuttavat suomet. Kielen indeksisyys ja sosiaaliset identiteetit tarjoaa uutta tietoa sekä Helsingin puhekielestä että lingvistisesti ja yhteiskunnallisesti laajemmista teemoista.

"Tavallisten" kielenkäyttäjien arkisia keskusteluja analysoimalla teoksessa pureudutaan helsinkiläiskielen kysymyksiin: Onko niin kutsuttua stadiässää edes olemassa? Mitä eroa on sillä, sanooko nuori mä, minä vai meitsi? Miten hip hop –kulttuuri sekoittuu maahanmuuttajataustaisen tytön puheeseen Itä-Helsingissä?

Artikkelit näyttävät, miten sosiaaliset identiteetit syntyvät vuorovaikutustoiminnassa ja miten niissä lomittuvat muun muassa puhujien etninen tausta, ikä ja sukupuoli. Tutkittavina ovat esimerkiksi mielikuvat "ulkomaalaisten puheesta" sekä tavat, joilla puhujat kategorisoivat itseään ja muita vuorovaikutuksen kuluessa.

Teoksessa pääsevät ääneen monimurteiset ja monikieliset helsinkiläiset. Tutkittavat ovat eri-ikäisiä naisia ja miehiä, joista osa on Helsingissä syntyneitä ja osa muualta muuttaneita. Aineistoa on kerätty muun muassa kouluissa ja nuorisotaloissa, seurakunnissa ja Kelan toimistoissa. Tarkastelun kohteena on myös median kieli. Lisäksi teoksessa analysoidaan ihmisten havaintoja kielestä ja asenteita sitä kohtaan.

Kirja on suunnattu ensisijaisesti kieli- ja sosiaalitieteistä kiinnostuneille, mutta se tarjoaa uusia näkökulmia kaikille, jotka esimerkiksi työssään ovat tekemisissä kieleen ja yhteiskuntaan liittyvien kysymysten kanssa. Teos soveltuu myös yliopistolliseksi oppikirjaksi syventäviin ja jatko-opintoihin.

Kirja on saatavilla SKS:n verkkokaupasta, Tiedekirjan myymälästä (Snellmaninkatu 13, Helsinki) ja hyvin varustetuista kirjakaupoista verkossa ja kautta maan.

Julkistamistilaisuus Tiedekulmassa 1.9.2015

Kirjan julkistamistilaisuus pidetään tiistaina 1.9.2015 klo 15–17 Tiedekulma Porthaniassa (Yliopistonkatu 3, Helsinki). Tilaisuus on kaikille avoin, eikä ilmoittautumista vaadita.

Tilaisuuden voi myös katsoa suorana lähetyksenä.

Tilaisuus on osa Globaali Helsinki -tiedeteemaa, joka on yksi Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedeteemoista.

Lisätietoa kirjasta:
Heini Lehtonen, heini.lehtonen(a)helsinki.fi, p. 040 538 9719