Flamma

Toimittajat: Helga Hilmisdóttir, Kirsi Kanerva ja Sari Päivärinne
ISBN: 978-951-792-576-1
Kustantaja: Finn Lectura

Keväällä 2010 Helsingin yliopiston Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksen yliopistonlehtori Helga Hilmisdóttir antoi muinaisislannin kurssilla opiskelijoilleen tehtäväksi kääntää otteita muutamista muinaissaagoista. Onnistuneiden käännösten innoittamana hän päätti järjestää muinaissaagojen käännöstalkoot! Opiskelijoiden lisäksi mukaan saatiin muutamia islannin kielen ja islantilaisen kirjallisuuden ystäviä, yksi pilkunviilaaja samalta laitokselta ja vähän myöhemmin joukko saaga-kärpäsen puraisemia keskiajan tutkijoita. Tämän kokoelman kääntäjät ja toimittajat ovat siis sekalainen joukko islannin kielen, keskiajan historian, suomen kielen ja saagakirjallisuuden harrastajia ja asiantuntijoita.

Egill Yksikätinen – muinaissaagoja Pohjolasta sisältää useita aiemmin suomentamattomia muinaissaagoja. Suurin osa tarinoiden tapahtumista sijoittuu pohjoiseen maailmanpiiriin, aikaan ennen Islannin asuttamista ja Norjan yhdistymistä. Saagojen sankarit matkustavat usein itään, toisin sanoen nykyisen Suomen ja Venäjän alueille, mikä kiinnostanee erityisesti juuri suomalaisia lukijoita.

Saagojen päähenkilöitä ovat viikingit ja myyttiset sankarit, jotka kohtaavat matkoillaan erilaisia yliluonnollisia olentoja kuten pelottavia peikkoja, petollisia kääpiöitä, ahneita lohikäärmeitä, viisaita valkyyrioita ja juonittelevia jumalia. Näistä kertomuksista lukija löytää monet modernin fantasiakirjallisuuden hahmot alkuperäisessä asussaan.

Muinaissaagoja ei ole paljon käännetty suomeksi aikaisemmin, ja siksi on tärkeää saada näitä Pohjois-Euroopan vanhimpia kirjallisessa muodossa olevia tarinoita suuren yleisön luettavaksi. Kirja on kiehtovaa luettavaa kaikille myyteistä, muinaistaruista ja Pohjolan historiasta kiinnostuneille.

Lisätietoa:
Sari Päivärinne: sari.paivarinne(a)helsinki.fi