Flamma

Finsk-ugriska språk och kultur

Finska språket

Finska språket och kulturen

Alumnitilaisuus: Suomen kieli (3.12.2013)

Hyvä Helsingin yliopiston suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden alumni,

tervetuloa alumnitilaisuuksiin ti 19.11.2013 ja ti 3.12.2013!

Alumnitilaisuudessa tapaat vanhoja opiskelukavereita, opettajia ja nykyopiskelijoita, saat tietoa alasi uusista tutkimustuloksista ja päivität ammatillista osaamistasi. Syksyn 2013 alumnitilaisuuksien osallistujat pääsevät myös tutustumaan Helsingin yliopiston uuteen upeaan kirjastoon -- Kaisa-taloon.

Laitokselle alumnitilaisuudet ovat mainio tapa ylläpitää yhteyksiä alumneihin, joten toivomme, että mahdollisimman moni teistä pääsee paikalle. Voit osallistua jompaankumpaan alla kuvattuun tilaisuuteen tai molempiin.

Lämpimästi tervetuloa!

Kotimaisen kirjallisuuden alumnitilaisuus

Ti 19.11.2013 klo 17.00--20.00
Helsingin yliopiston pääkirjasto, Kaisa-talon sali 7062 (Fabianinkatu 30, 7. krs, ks kartta: http://www.helsinki.fi/kirjasto/asioi/sijainnit/)

Tilaisuus alkaa klo 17 tarjoilulla ja vapaalla seurustelulla. Ohjelma alkaa klo 17.30.

Ohjelmaan kuuluu mm. tutkijatohtori Lieven Ameelin esitelmä "Huimaava, hupaisa Helsinki -- kaupunki viettelevänä ja lamauttavana voimana kirjallisuudessa", jossa Ameel esittelee kesäkuussa 2013 tarkastetun väitöskirjansa keskeisimpiä tuloksia. Ameelin väitöskirja on ensimmäinen monografia, joka tarkastelee Helsinki-kokemuksia suomenkielisessä kirjallisuudessa. Tutkimuksessa on mm. osoitettu, että Helsinki-kuvaukset ovat olleet voimakkaasti esillä suomenkielisessä proosakirjallisuudessa aina sen alkuvuosikymmenistä lähtien. Kirjallisuudessa Helsinki koetaan ristiriitaisten tunteiden vallassa: se näyttäytyy valon ja ilon kaupunkina yhtä hyvin kuin synnin ja turmeluksen tyyssijana.

Toisessa puheenvuorossa tietoasiantuntija Lasse Koskela esittelee toimintaansa aloittelevaa Kirjallisuuspankkia, joka tuottaa vapaasti internetissä luettavaa suomalaista klassikkokirjallisuutta ja laatii suomalaisen kirjallisuudentutkimuksen bibliografiaa. Kirjallisuuspankin kattavaa ja lähdekriittistä aineistoa voi hyödyntää mm. opetuksessa, tutkimuksessa ja kansansivistystyössä.

Ohjelmaosuus päättyy noin klo 18.45 kuohuviinitarjoiluun ja seurusteluun, jonka jälkeen on mahdollisuus lähteä Kaisa-talon esittelykierrokselle.

PÄIVITYS: Ilmoittautuminen tähän tilaisuuteen on päättynyt.

Suomen kielen alumnitilaisuus

Ti 3.12.2013 klo 17.00--20.00

Tilaisuus alkaa klo 17 tarjoilulla, vapaalla seurustelulla ja Sakilaiset-yhtyeen musiikkiesityksellä. Ohjelma alkaa klo 17.30.

Ohjelmaan kuuluu mm. dosentti Heikki Paunosen puheenvuoro "Stadin slangi -- Suomen ainoa urbaani kieli". Stadin slangi syntyi runsaat sata vuotta sitten Helsingin suomalais-ruotsalaisissa työläiskaupunginosissa. Se oli Sörkan ja Rööperin esperantoa, joka yhdisti erikieliset kundit yhdeksi joukoksi, sakiksi. Stadin slangi oli samalla ensimmäisen urbaanin sukupolven irtiotto maalta tulleista vanhemmistaan. Sadan vuoden aikana slangi on muuttunut paljon, mutta vanhan Stadin slangin kova ydinaines on yhä säilynyt. Heikki Paunonen kertoo esityksessään, miten ja miksi slangi on koko historiansa ajan ollut olennainen osa Helsingin ja syntyperäisten helsinkiläisten identiteettiä.

Ohjelman toinenkin puheenvuoro käsittelee Helsingin puhekieltä: yliopistonlehtori Hanna Lappalainen ja opiskelijat Saila Marttila ja Sanni Surkka esittelevät Helsingin puhekielen pitkittäiskorpus -hanketta. Hankkeessa kerättävän aineiston ansiosta voidaan selvittää, mitä helsinkiläiset ajattelevat kotikaupungistaan ja sen puhekielestä, millaista nuorten puhekieli oli 1970-luvulla, 1990-luvulla ja nyt tai miten yksilön kieli muuttuu 40 vuoden kuluessa.

PÄIVITYS: Ilmoittautuminen tähän tilaisuuteen on päättynyt.

Lisätietoa ja kyselyt:

Kotimaisen kirjallisuuden alumnitilaisuus