Klassikkogalleria

Feministisiš ajattelijoita 1600-1950 -luvuilta

Alexandra Gripenberg (1857-1913)

Kirjoittaja: Hedvig Rask

 

Bibliografia

Gripenberg, Alexandra
1878. Berättelser af Ringa.
1884. Strån. Skizzer af Aarne.
1886. I tätnande led. Af Aarne.
1886. Till Aavasaksa. Af -io.
1887. Från läktaren. Profiler från lantdagen 1885. Biografiska utkast af X.G.
1889 [1891]. Ett halfår i Nya Verlden. Strödda resebilder från Förenta Staterna.
1890. Om kvinnofrågan.
1892. Orjien vapauttaminen Pohjois-Amerikassa.
1893–1903. Reformarbetet till förbättrande af kvinnans ställning I–III.
1894. Det röda folket. Berättelser om Indianerna. För ungdomen och folket.
1900. England (Geografiska bilder).
1902. Skottland (Geografiska bilder).
1903. Irland (Geografiska bilder).
1906. Vaaliaikana. Yksinäytöksinen ilveily.
1908. Slöjdförhållanden i utlandet. Redogörelse utarbetad på uppdrag af statens slöjdkommitté.
1909. Makars äganderättsliga förhållanden i olika länder. Kort öfversikt.

Litteratur

Alexandra Gripenbergs arkiv (AGA) finns på Suomalaisen kirjallisuuden seura (SKS) i Helsingfors.

Ala, Juha
1999. Suomineito ja suojelusikä. Sortovuosien psykohistoria. Helsinki: Gaudeamus Oy, Yliopistokustannus University Press Finland.
Hinkkanen, Merja-Liisa ja Lintunen, Maija
1997. Aleksandra Gripenberg. Taistelija ja kansainvälinen naisasianainen, Yksi kamari – kaksi sukupuolta. Suomen eduskunnan ensimmäiset naiset, (toim. Pirjo Markkola ja Aleksandra Ramsey). Helsinki: Eduskunnan kirjaston tutkimuksia ja selvityksiä 4, Eduskunnan kirjasto.
McFadden, Margaret H.
1999. 'A golden Cable of Sympahty', Aleksandra Gripenberg, the Finland Connection, and the 1888 Council of Women, Colden Cables of Sympathy. The Transatlantic Sources of Nineteenth-Centuary Feminism. Kentucky: The University Press of Kentucky.
Rask, Hedvig
2000. Alexandra Gripenbergs möte med den Nya Världen. Universitas Helsingiensis 4/2000. Helsingfors: Helsingfors universitet.
2002. På upptäcktsfärd i Nya Verlden. Astra Nova 6/2002, Helsingfors.
Tuulio, Tyyni
1959. Aleksandra Gripenberg. Kirjailija ,taistelija, ihminen. Helsinki: Werner Söderström.
Vuorijoki, Satu
1996. 'O, att få slippa politik'. Aleksandra Gripenbergin monikielisestä politiikasta, Vai pelkkää retoriikkaa? Kolme esseetä vallasta, vakuuttamisesta ja vaikuttamisesta (toim. Jouni Vauhkonen ja Sakari Hänninen). Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.