Täpläverkkoperhosen biologia
Tuntomerkit

Perhosten biologiaa > Täpläverkkoperhosen tuntomerkit > Levinneisyys > Elinkierto > Elinympäristö > Metapopulaatio > Luonnolliset viholliset > Loinen, parasitoidi ja hyperparasitoidi > Hyposoter horticola > Cotesia melitaearum > Parasitoidien elinkierto > Suojautumismekanismit

Täpläverkkoperhonen (Melitaea cinxia) on täpläperhosiin (Nymphalidae) kuuluva Suomessa vain Ahvenanmaalla tavattava päiväperhonen. Se viettää suuren osan elämästään toukkana, toukkaryhmän kutoman seittipesän sisällä. Aikuinen perhonen lentää vain muutamia viikkoja kesä-heinäkuussa.

Täpläverkkoperhonen on nimensä mukaisesti lähinnä mustan ja oranssin väristen täplien kirjailema päiväperhonen. Siipien alapinnan värityksessä on myös valkoisia ja hopeanhohtoisia alueita. Siipien kärkiväli on n. 3 cm.

Täpläverkkoperhonen viihtyy kuivilla kedoilla joilla kasvaa toukan ravintokasveja heinäratamoa (Plantago lanceolata) ja tähkätädykettä (Veronica spicata). Usein tällaisiä alueita löytyy ihmisasutuksen lähistöltä, kuten pihoista, vanhoilta laitumilta ja peltojen sekä teiden pientareilta. Aikuiset perhoset syövät kukkien mettä.