Ruralian uutiset

Puhelin 0294 1911

Instituutin sähköinen asiointiosoite
ruralia-instituutti@helsinki.fi

Ristiinan Brahelinna on kansallisesti merkittävä rakennus

Tehostekuva

Ristiinassa, Mikkelin kaupungissa sijaitseva Brahelinnan virkatalo valmistui 1739. Se on Suomen toiseksi vanhin ja parhaiten säilynyt esimerkki 1730-luvun everstinvirkatalosta. Tätä vanhempia alempiakaan sotilasvirkataloja ei ole säilynyt.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin monialainen tutkijaryhmä on työskennellyt rakennuksen
parissa lähes kahden vuoden ajan. Tulokset on koottu julkaisuun Ristiinan Brahelinna eilen, tänään, huomenna. Menneen, nykyisen ja tulevan yhdistävä tutkimus on otteeltaan poikkeuksellinen. Se sisältää samoissa kansissa rakennus- ja kulttuurihistoriallisen taustoituksen, inventointiselosteen, tulevan käyttötarveselvityksen sekä korjaussuunnitelman. Kirja osoittaa kouriintuntuvasti, mitä kulttuurisesti kestävä kehittäminen voi käytännössä tarkoittaa.

– Vanhan sotakoulun arvo, myös tulevassa käytössä, perustuu ensisijassa sen rakennus- ja kulttuurihistorialliseen merkitykseen, kertoo hankkeen vastuullinen tutkija, aluehistorian ja kulttuuriperinnön tutkimusjohtaja Sulevi Riukulehto.

– Käyttötarvesuunnittelua tehtiin yhdessä tulevien käyttäjien kanssa, jotta kunnostamisessa huomioidaan sekä tulevat käyttötarpeet että perinteet, vahvistaa projektipäällikkö Manu Rantanen.

Hanke kokosi yhteen monia kulttuurin ja maaseudun kehittämisen asiantuntijoita. Kansatieteilijä, tohtorikoulutettava Matti Mäkelä osallistui työhön kulttuuri- ja rakennushistorian tutkijana. Rakennusinventoinnin ja korjaussuunnitelman asiantuntijana oli rakennuskonservaattori ja rakennusarkkitehti Maria Luostarinen. Hänen kädenjälkensä näkyy monin paikoin myös kirjan kuvituksessa. Manu Rantanen johti käyttösuunnitelman toteutuksen yhdessä tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläisen kanssa.

Kaikki vaiheet tehtiin yhteistyössä ristiinalaisten yhdistysten ja Mikkelin kaupungin, siis rakennuksen tulevien käyttäjien kanssa. Hankkeen päärahoitus saatiin EU:n Manner-Suomen maaseutuohjelmasta Leader Veej'jakajan ja Etelä-Savon ELY-keskuksen päätöksillä. Yhdistykset osallistuivat Sotakoulun tulevaisuuden suunnitteluun yhteensä noin 650 talkootyötunnilla.

Yhteistyön voimaan kiinnittää huomiota omassa tervehdyksessään myös Brahelinnan kunnostamisen suojelija Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Hän toivottaa sotakoululle ja sen piirissä toimiville menestystä myös tulevaisuudessa.

Ristiinan Brahelinna eilen, tänään, huomenna. Everstinvirkatalon rakennushistoria, inventointikertomus ja käyttösuunnitelma. Sulevi Riukulehto, Manu Rantanen ja Maria Luostarinen (toim.). Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Raportteja 167. Seinäjoki ja Mikkeli 2017. (89+14 s.).

Lisätiedot:
Tutkimusjohtaja Sulevi Riukulehto