Ruralian uutiset

Puhelin 0294 1911

Instituutin sähköinen asiointiosoite
ruralia-instituutti@helsinki.fi

Komeat pohjalaistalot -kirja julkaistaan Seinäjoen asuntomessujen avajaispäivänä

Komeat pohjalaistalot

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti käynnisti pohjalaistaloja koskevan hankesarjan vuonna 2013. Tavoitteena on, paitsi uuden tiedon tuottaminen, myös maaseudun kulttuuriperinnöstä kiinnostuneiden toimijoiden tiedollinen, taidollinen ja institutionaalinen vahvistaminen. Tutkimusjohtaja Sulevi Riukulehdon ja tohtorikoulutettava Matti Mäkelän uutuuskirja ’Komeat pohjalaistalot’ kokoaa pohjalaistalotietoa yksiin kansiin. Kirja on tiivis tietokirja pohjalaistalokulttuurin arvoista, tyyleistä, taustasta ja monimuotoisuudesta. Komeat pohjalaistalot julkaistaan Seinäjoen asuntomessujen avajaispäivänä 8.7.2016.

Komeiksi kehutut pohjalaistalot ovat yksi eteläpohjalaisen kulttuurin tärkeimmistä tuntomerkeistä. Ne ovat yhteistä kulttuuriperintöämme, olennainen osatekijä pohjalaisessa kulttuurimaisemassa ja ihmisten arjessa. Ne palvelevat edelleen ihmisten koteina ja vapaa-ajan asuntoina. Pohjalaistalo on jopa parhaiten tunnettu eteläpohjalaisuuden ikoni, ja siihen liitetään lähes yksinomaan myönteisiä mielikuvia.  – Pohjalaistaloperinteellä on paljon annettavaa, toteaa Sulevi Riukulehto.

– Vanhassa pohjalaistalossa yhdistyvät monet myönteiset arvot, kertoo Riukulehto. – Hengittävä hirsitalo on kestävä, ekologinen ja terveellinen. Monet kulttuuriset ja historialliset arvot ovat sekä yleisiä että omakohtaisia. Pohjalaistaloja kiitellään myös kauneusarvoista, tasapainoisuudesta ja tilantunnusta. Hyvinvointiarvot liittyvät sekä rakentamisen ratkaisuihin että perinteiseen yhteisölliseen elämäntapaan.

Tarkempaan esittelyyn nostetaan alavutelainen Haapa-ahon talo, joka tällä hetkellä toimii Ähtärin eläinpuiston kotieläintilan päärakennuksena.

– Kaikilla taloilla on tarinansa, kertoo Mäkelä. Niillä on yhteisiä piirteitä, mutta myös alueellisia tyypillisyyksiä. Jokaisesta löytyy myös paljon kiinnostavia yksityiskohtia, sillä pohjalaistalo kestää hyvin aikaa.

Kerrontaa havainnollistaa monipuolinen kuvitus. Teos sisältää runsaasti aiemmin julkaisematonta arkistomateriaalia, kuten Julia Widgrenin varhaisia valokuvia 1870-luvulta sekä Toivo Salervon ja Alvar Aallon akvarelleja ja piirroksia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

– Pohjalaistalo on enemmän kuin rakennus. Se on kokonainen kulttuuripiiri ja rikas arvomaailma, josta on paljon opittavaa, Riukulehto toteaa.

Kirja työstettiin kahdessa hankkeessa, jotka rahoitettiin Euroopan unionin Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Komiaa elämää Pohjalaistalossa -hankkeessa suoritettiin Haapa-ahon talon inventointi ja arkistotyö. Näkyvyyttä pohjalaistaloperinteen ideoille -hanke mahdollisti aineiston viimeistelyn, toimittamisen ja julkaisemisen. Osarahoittajina ja kumppaneina olivat Seinäjoen ja Kuusiokuntien seutukunnat, Etelä-Pohjanmaan rakennustaitosäätiö, Huvilaveistämö K. Lehtomäki, Rakennustuotteiden Laatu Säätiö, Verkox osk. ja Ähtäri Zoo Resort.

Pohjalaistalot on yksi Seinäjoen Asuntomessujen 2016 teemoista. Messuilla on saatavilla myös Ruralia-instituutin uutuuskirja.

Matti Mäkelä ja Sulevi Riukulehto: Komeat pohjalaistalot. Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Seinäjoki ja Mikkeli 2016 (120 s. nelivärikuvitus) ( ISBN 978-951-51-0433-5)

Lisätietoja:
Sulevi Riukulehto, sulevi.riukulehto|at|helsinki.fi, p. 050 574 4041