Ruralia-instituutti

Tietoa Ruraliasta Ruralia-lehti Tilaa lehti ilmaiseksi! Yksiköiden yhteystiedot

Ruralia-instituutti
Lönnrotinkatu 7
50100 MIKKELI
Puhelin 0294 1911

Ruralia-instituutti
Kampusranta 9
60320 SEINÄJOKI
Puhelin 0294 1911

Instituutin sähköinen asiointiosoite
ruralia-instituutti@helsinki.fi

Tutkimustietojärjestelmä

TUHAT-tutkimustietojärjestelmästä löydät kaikki Ruralia-instituutin henkilökunnan julkaisut

Tervetuloa Ruralia-instituuttiin!

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti tarjoaa korkea-
tasoista tutkimustietoa ja innovaatiokumppanuutta maaseudun kehittämiseen. Monitieteisen työmme keskiössä on paikallisyhteisöjen kehittäminen, uudistuva ruokaketju sekä luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen.

Ruralia-instituutti on kumppani kehityshakuisille yrityksille, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoille sekä yliopistoille ja tutkimuslaitoksille Suomessa ja maailmalla. Jalostetaan tiedosta yhdessä kestäviä ratkaisuja!

 

Ruralia-instituutin tutkijoille apurahoja

coop

Ruralia-instituutin tutkija MMM Anne Matilaiselle ja tohtorikoulutettava KTM Urszula Zimochille on myönnetty apuraha Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastosta.

Lue lisää »»     Uutisarkisto

Co-op Network Studies -yliopistoverkostolle
400 000 euron lahjoitus Osuustoiminnan neuvottelukunnalta

coop

Osuustoiminnan neuvottelukunta on myöntänyt Co-op Network Studies (CNS)-yliopistoverkostolle yhteensä 400 000 euron yritysrahoituksen vuosille 2015–2019. Yrityselämän ja yliopistojen yhteisrahoitus mahdollistaa verkoston toiminnan kehittämisen ja kansainvälisen toiminnan vahvistamisen.

CNS-verkoston opintoja tuottaa, kehittää ja koordinoi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. CNS-verkoston muodostavat kahdeksan suomalaista yliopistoa.

Lue lisää »»     Uutisarkisto

Ruralia Visiting scholars -tutkijavaihdon haku on auki!

osuustoimintaseminaari

Ruralia Visiting Scholar -ohjelma tarjoaa kokeneille kansainvälisille tutkijoille mahdollisuuden työskennellä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa tutkijastipendin avulla. Haku kaudelle 2015–16 on auki 29.5.2015 saakka.

Lue lisää »»     Uutisarkisto

Tuhansia työläisiä töihin muutamalla satasella

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Laadukasta liiketoimintaa luonnosta -hankkeen loppuraportti hankkeen ensimmäisestä osiosta on julkaistu. Siinä annetaan muun muassa vinkkejä, kuinka muutaman sadan euron panoksella on mahdollista saada tuhansia työntekijöitä ahertamaan mansikka- tai vadelmaviljelykselle koko kesän ajaksi. Lisäksi tähän on mahdollista saada tukea.

Osuustoiminnan tutkimusseminaari 21.-22.5.2015 Helsingissä

osuustoimintaseminaari

Ruralia-instituutti järjestää Osuustoiminnan tutkimusseminaarin tänä vuonna Helsingin yliopiston Metsätalolla teemalla "Peruspalvelut ja osuustoiminta".

Lue lisää ja ilmoittaudu linkin kautta.

Luomun talousvaikutukset selvitetään maakunnittain

Luomutuotannon ja tavanomaisen tuotannon vaikutusten eroja alue- ja kansantaloudellisesti selvitetään ensimmäistä kertaa Suomessa sekä nykytilanteeseen että tulevaisuuteen peilaten.

Luomutuottajilta kerätään tietoja muun muassa tuotannon kustannuksista sekä yleisesti luomumarkkinoista. Luomutuottaja, tästä linkistä voit käydä vastaamassa kyselyyn. Kysely myös ruotsiksi Enkät till ekogårdar

Ruralia-instituutti selvittää Etelä-Savon yritysten tulevaisuudensuunnitelmia

raportteja140s

Etelä-Savon yritysten kehitysnäkymiä selvitetään laajalla kyselytutkimuksella. Maaseutualueilla toimivilta yrityksiltä kerätään tietoa yritystoiminnan kehitystä edistävistä ja rajoittavista tekijöistä, toimintaympäristön muutosten vaikutuksista sekä yritystoiminnan jatkuvuudesta.

Tiedon tavoitteena on toimia Etelä-Savon ELY-keskuksen tukena siinä, että kehittämisrahoitusta saataisiin suunnattua yritysten tarpeita parhaiten vastaaviin tekijöihin.

Kyselyyn on ollut mahdollista vastata 24.3.–27.4.2015. Kiitos kaikille vastanneille! Arvonnan voittajia lähestytään henkilökohtaisesti ja palkinnot toimitetaan postitse. Menestyksekästä kevättä!

Metsien luomusertifiointi kiinnostaa eteläsavolaisia metsänomistajia

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Suomen metsäkeskus tekivät helmikuussa kyselyn noin 5 400 eteläsavolaiselle metsänomistajalle heidän suhtautumisestaan metsien luomusertifiointiin, metsien monikäyttöön ja jokamiehen oikeuksiin. Yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että luomu ja metsien luomusertifiointi on Etelä-Savolle markkinointivaltti.

"Suomi on maailman johtavia mallinnusmaita"

Numerotiedot vilahtelevat kalvoilla, kun australialainen talousmallintaja professori Mark Horridge esittelee Seinäjoella pidettävässä seminaarissa tuhtia kalvosarjaa. Horridgen tarkoituksena on kertoa Australian kokemuksia yleisen tasapainon mallinnuksesta. Hän ei malta esityksensä aluksi kuitenkaan olla mainostamatta Suomen osaamista alalla.

Mikkelissä juhlittiin 375-vuotiasta Helsingin yliopistoa

Juhlaseminaarissa kuultiin ajankohtaisista ja Etelä-Savon maakunnan hyvinvointia koskettavista ruokaan, metsiin ja maaseutuun liittyvistä tutkimusteemoista. Juhlan aihetta lisäsi myös Ruralia-instituutin liittyminen osaksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellistä tiedekuntaa.

Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma on julkaistu

 

Julkaisu hahmottaa mahdollisuuksia ja toivottavia tulevaisuuden suuntia eteläsavolaisille alkutuotannon, jalostuksen, kaupan ja ravitsemispalveluiden toimijoille sekä kuluttajille ja muille ruoka-alan kehittymiseen vaikuttaville tahoille.

Ruokahankinnat haukkaavat ison siivun verovaroista

Julkisiin ruokahankintoihin käytetään iso määrä yhteisiä verovaroja. Miten tätä pottia voitaisiin hyödyntää kokonaisvaltaisemmin alueen kilpailukyvyn parantamiseksi? Tästä keskusteltiin uutisankkuri Keijo Leppäsen vetämässä seminaarissa "Eväspaketti suurkeittiöiden ruokahankintaprosessiin" Sarka-messuilla Seinäjoki Areenassa 30.tammikuuta.

Japanilaisvieraat tutustuvat yliopiston ja elinkeinoelämän yhteistyöhön

 

Helsingin yliopiston Ruralia-instituuttiin Seinäjoelle saapuu 19. tammikuuta japanilaisvieraita Hirosakin yliopistokaupungista. Ryhmää vetää apulaisprofessori Fumihiko Koyata, joka on vieraillut Seinäjoella lukuisia kertoja. Hänen mukanaan Etelä-Pohjanmaalle saapuu viisi opiskelijaa, paikallisen urheiluseuran edustaja sekä pankin edustaja.

Ruralia-instituutin Merja Lähdesmäki nimitetty vanhemmaksi tutkijaksi

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa työskentelevä KTT Merja Lähdesmäki on nimitetty vanhemmaksi tutkijaksi. Tehtävä sijoittuu Ruralia-instituutin Seinäjoen toimintayksikköön ja se on yksi Etelä-Pohjanmaalla toteutettavista Epanet-tutkimusprofessuureista.

Luonnontuotteiden jalostusta pitäisi lisätä

Markkinavetoinen, kustannustehokas ja kestävä raaka-ainetuotanto on luonnontuotealan liiketoiminnan kehittämisessä keskeistä. Näin todetaan tuoreessa Luonnontuotealan toimintaohjelma 2020 -julkaisussa.

Kestävistä ruokaratkaisuista tuore raportti

Helsingin yliopisto kestävien ja tehokkaiden ruokajärjestelmien edistäjänä -hankkeessa on ilmestynyt raportti:

 

Lähi- ja luomutuotteiden lisäämisessä ammattikeittiöissä riittää vielä haastetta

raportteja140s

Etelä-Savon ammattikeittiöiden mukaan yleisimmät lähituotteiden käytön esteet ovat tiedon puute alueen tuottajista ja tuotteista sekä toimitusvarmuus. Luomutuotteiden suurimmiksi käytön esteiksi mainitaan hinta ja tiedon puute alueen tuottajista.

Susikonfliktin voisi ratkaista vastuunkantoa rakentamalla

raportteja140s

Mari Pohja-Mykrä väittelee Turun yliopistossa perjantaina 12.12.2014 aiheesta "Vahinkoeläinsodasta psykologiseen omistajuuteen – petokonfliktien historiallinen tausta ja nykypäivän hallinta". Väitöskirja on ilmestynyt Ruralia-instituutin Julkaisuja-sarjassa.

Kolmannen iän ihannekodissa korostuvat ihmissuhteet ja hallinnan tunne

raportteja140s

Kolmannen iän asukkaiden ajatuksia ja näkemyksiä kotoisasta asumisesta selvitettiin Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin toteuttamassa Kolmannen iän kotiseutukokemukset asumisessa (Kikka) -hankkeessa.

Kotoisaksi koetussa asumisessa erottui asiakokonaisuuksia, joiden perusteella rakennettiin kuudesta pääluokasta koostuva ihannekodin malli, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja Sulevi Riukulehto Ruralia-instituutista.

Luomuinstituutille voitto Hyvän Sadon tutkimuskisassa

sinimailas

Luomuinstituutin joukkue vei voiton vuoden 2014 Hyvä Sato -viljelykilpailussa. Rehu- ja sinimailasvaltainen nurmi tuotti valkuaispitoista rehua yli 11 600 kuiva-ainekiloa hehtaarilta ja myyntituloja säilörehupaaleista kertyi miltei 1500 euroa 25 euron kappalehinnalla. Viljely- ja työkustannusten vähentämisen jälkeen katetta jäi selvästi yli 1000 euroa hehtaarilta.

Susiovi säilynyt pohjalaistalossa

 

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa on dokumentoitu Haapa-ahon pohjalaistalo Alavudelta. Todennäköisesti ensi vuonna siirrettävää kaksifooninkista hirsitaloa on tutkittu alkuperäisellä paikallaan kesällä ja syksyllä juuri päättyneessä Komiaa elämää Pohjalaistalossa -hankkeessa (KELPO).

Maatalous-elintarvikealan yliopisto-opintoja Seinäjoella

 

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opintovaatimusten mukaisia opintoja on mahdollisuus suorittaa avoimena yliopisto-opetuksena Seinäjoella. Luennot järjestetään arki-iltaisin ja lauantaisin. Opinnot on suunnattu muun muassa agrologeille (AMK), bio- ja elintarviketekniikan insinööreille (AMK), restonomeille (AMK) sekä kaikille teemoista kiinnostuneille ja alan tehtävissä työskenteleville.

Kevitsan kaivos työllistänyt eniten, Suhanko toisi toteutuessaan peräti 1200 henkilötyövuotta

 

Poikkeuksellisen laaja selvitys paljastaa kymmenen merkittävimmän kaivoksen talousvaikutukset Suomessa. Toimivista kaivoksista suurin aluetalousvaikutus on Lapissa sijaitsevalla Kevitsan kaivoksella. Kevitsan työllisyysvaikutus rakentamisen aloituksesta vuoteen 2013 mennessä on ollut vuosittain 745 henkilötyövuotta ja vaikutus alueelliseen bruttokansantuotteeseen keskimäärin 97 miljoonaa euroa.

Metsänomistaja matkustaa tiluksilleen yhä kauempaa

 

Kaupunkilais- ja etämetsänomistajien määrä kasvaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla tulevaisuudessa merkittävästi: Alueen metsänomistajista noin 20 prosenttia asuu yli 20 000 asukkaan kaupungissa ja ennusteen mukaan osuus voi kasvaa jopa 40 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Ruralia-instituutti yhdistyy maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan

 

Seinäjoella ja Mikkelissä toimiva Ruralia-instituutti yhdistyy osaksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellistä tiedekuntaa. Yhdistymisestä päätti yliopiston hallitus tänään 15. lokakuuta.

Yhdistymisen taustalla on yliopiston rakenteellinen kehittäminen. Yliopiston rehtorin aloitteesta Ruralia-instituutti ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta käynnistivät loppusyksystä 2013 selvityksen, jonka tavoitteena oli tunnistaa nykyistä syvemmän toiminnallisen yhteistyön mahdollisuuksia.

Lähiruoan käyttäjä on muutosvalmis ja suosii vaihtoehtoisia ruoanhankintatapoja

Kaalit

Kuluttajat suhtautuvat positiivisesti lähiruokaan, mutta lähiruoan käyttäjiksi sitoutuneet poikkeavat arvoiltaan ja asenteiltaan muista kuluttajista. Lähiruokaan sitoutuneet ovat erittäin muutosvalmiita ja yli 60 prosenttia heistä ostaisi ruoan mieluiten muualta kuin tavallisesta kaupasta.

Altian Koskenkorvan tehtaalla huomattavat talous- ja työllisyysvaikutukset Etelä-Pohjanmaalla

 

Altian Koskenkorvan tehtaan vaikutus Etelä-Pohjanmaan talouteen on noin 41 miljoonaa euroa ja työllisyyteen noin 230 työpaikkaa, kun kerroinvaikutukset huomioidaan. Toissavuonna Altian Koskenkorvan tehtaan vaikutus Etelä-Pohjanmaalla oli hieman suurempi, noin 260 työpaikkaa ja talouteen noin 47 miljoonaa euroa. Luvut ilmenevät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin toteuttamasta tuoreesta selvityksestä.

Miksi luomukasvistuotanto ei ole lähtenyt Suomessa kasvuun?

Vapaa-aika

Mikä on syynä siihen, että kotimaisen luomukasvistuotannon määrä ei ole lähtenyt kasvuun, kuten valta-osa muista luomusektoreista? Olisiko meillä Suomessa opittavaa siitä, miten luomukasvisten markkinat toimivat muualla?

 
<% rs_uutinen.Close() Set rs_uutinen = Nothing %>