Kauppasienet ja myrkkysienet - Sienimyrkytykset

Punakärpässieni (Amanita muscaria). Kuva: Marja Härkönen

Etusivu | Yleistä | Tunnistaminen | Kerääminen | Säilöminen | Sienimyrkyt | Myrkytykset

Pinkat: Myrkkysienet

Sienimyrkytyksistä johtuvat kuolemantapaukset ovat Suomessa onneksi harvinaisia. Viimeisen noin 40 vuoden aikana Suomessa on kuollut alle 10 henkilöä sienimyrkytyksiin. Yhtä lukuun ottamatta kaikki kuolemantapaukset ovat johtuneet joko valkokärpässienen tai suippumyrkkyseitikin syömisestä.

Sienimyrkytyksissä myös annoksen koolla on ollut suuri merkitys. Kaikissa kuolemantapauksissa myrkytykset ovat johtuneet sieniaterian syömisestä, joka on sisältänyt yhden tai useamman myrkyllisen sienen. Lievemmin myrkyllisissä sienissä, kuten punakärpässienessä, tarvitaan vakaviin oireisiin yleensä jo useamman itiöemän syöntiä. Pelkkä sienen maistaminen ei ole aiheuttanut vakavia myrkytyksiä, mikä yleensä on kyseessä ainakin pienten lasten myrkytysepäilyjen kohdalla.

Täytyy muistaa, että yksilöiden reagoinnissa sienimyrkkyihin voi olla suuriakin eroja. Myrkyllisten sienten käsittelystä maastossa ei kuitenkaan sairastu, joten ruokasieniretkellä metsässä uskaltaa tuntemattomiinkin sieniin koskea ilman vaaraa. Huomattava osa vuosittaisista sienimyrkytystapauksista ei johdu myrkyllisten sienten syömisestä vaan pilaantuneiden sienten käyttämisestä ruuaksi, sieniallergioista tai sienisokerin pilkkomisongelmasta elimistössä.  

Myrkytystilanteessa toimiminen

Sienimyrkytysepäilyissä on tärkeintä toimia heti. Hoitoennuste on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa hoito on pystytty aloittamaan. Hoito on myös tehokkaampaa, kun tiedetään myrkytyksen aiheuttaneen sienen laji. Siksi olisi hyvä saada myrkytyksen aiheuttaneesta sienestä näyte mukaan sairaalaan. Jos kokonaisia sieniä ei ole enää jäljellä, niin esimerkiksi sienen perkuutähteet, ruuan tähteet tai jopa oksennus voivat auttaa sienen määrityksessä.  Sienimyrkytyksiin liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä myrkytystietokeskukseen 09-4711.