52063 Sienituntemus (2 op) - Malikat, vahakkaat ja valmuskat

Nuijamalikka (Ampulloclitocybe clavipes). Kuva: Marja Härkönen

Kurssi-info | Tatit | Rouskut | Haperot | Seitikit | Malikat, vahakkaat ja valmuskat | Kärpässienet | Kääväkkäät |

Alipinkka: Agaricales - vaaleaitiöisiä helttasieniä

(Vanha Pinkka: Agaricales - vaaleaitiöisiä helttasieniä)


Malikoita (Clitocybe ja Lepista) on Suomessa yli 40 lajia.

Malikoiden paras tuntomerkki on usein johteiset heltat. Pääosin malikat ovat melko sitkeitä, pienehköjä - suuria, väritykseltään monesti vaatimattoman haalean värisiä sieniä. Monet malikat ovat muodoltaan suppilomaisia tai kuoppalakkisia sekä ohutmaltoisia. Malikoiden itiöpölyn väri on valkoista.

Malikat ovat lahottajia ja niitä kasvaa niin metsissä kuin pihapiireissäkin. Osa meillä kasvavista malikoista on syötäviä, mutta osa on myös lievästi myrkyllisiä. Yksi parhaimmista ruokasienistä on sinivalmuska, joka suomenkielisestä nimestään huolimatta kuuluu malikoihin (suku Lepista).

Vahakaslajeja on Suomessa noin 70, ja ne jaetaan neljään sukuun: savuvahakkaat (Camarophyllopsis), niittyvahakkaat (Camarophyllus), helovahakkaat (Hygrocybe) ja metsävahakkaat (Hygrophorus). Valtaosa kuuluu helo- ja metsävahakkaisiin.

Vahakkaiden heltat ovat tunnusomaisesti harvat, paksut ja vahamaiset. Kaikki vahakkaat ovat valkoitiöisiä. Ainoastaan kartiovahakasta pidetään hieman myrkyllisenä.

Metsävahakkaat ovat isohkoja puiden juurisieniä, joista monet ovat hyviä ruokasieniä. Niiden väritys on vaaleaa, ruskeaa tai harmaan sävyistä. Metsävahakkaiden jalka on renkaaton, mutta jalkaa peittävä lima voi toisinaan muodostaa paksun kuvion jalan latvaan. Metsävahakkaiden kasvukausi on usein myöhään syksyllä.

Helovahakkaat taasen ovat pienehköjä, kirkasvärisiä lahottajia, joita kasvaa kedoilla sekä niityillä. Erityisesti helovahakkaisiin kuuluu monia uhanalaisia lajeja.

Valmuskoja on Suomessa yli 40 lajia.

Useimmat valmuskalajit ovat suuria, tukevia ja kiinteämaltoisia. Väritykseltään monet ovat ruskeita tai harmaita, mutta myös kirkkaita värejä kuten keltaista löytyy keltavalmuska-ryhmässä. Valmuskoilla on valkoinen itiöpöly ja kolotyviset heltat. Kaikki valmuskat ovat puiden juurisieniä.

Valmuskoissa on maultaan erinomaisia ruokasieniä, kuten maailmalla suuresti arvostettu tuoksuvalmuska. Osa valmuskoista on kuitenkin lievästi myrkyllisiä. Varsinkin ruskeat valmuskat on syytä jättää käyttämättä, koska niiden määritys on hankalaa.

Lahovalmuskat (Tricholomopsis) on pieni suku, joka sisältää valmuskamaisia, keltaisehkoja lahottajasieniä.