52063 Sienituntemus (2 op) - Haperot

Kangashapero (Russula decolorans). Kuva: Marja Härkönen

Kurssi-info | Tatit | Rouskut | Haperot | Seitikit | Malikat, vahakkaat ja valmuskat | Kärpässienet | Kääväkkäät

Alipinkka: Russulales

(Vanha Pinkka: Russulales)


Haperot (Russula) muodostavat rouskujen kanssa oman lahkonsa (Russulales) ja ovat toiseksi lajirikkain sienisuku Suomessa seitikkien jälkeen. Tällä hetkellä tunnettujen lajien määrä on noin 130, mutta lajimäärä voi todellisuudessa olla jopa kaksinkertainen. Seitsemän lajia on Suomessa luokiteltu uhanalaisiksi. 

Haperoille on tunnusomaista juustomaisesti lohkeava malto ja kirkkaan värinen, monesti hieman kiiltävä lakki. Lakin pintakelmu on usein nyljettävissä ainakin lakin reunasta. Haperoiden heltat ovat usein valkoiset tai itiöpölyn kellertäväksi värjäämät ja jalka on valkoinen tai hieman punertava. Tästä seuraa haperoille tyypillinen suuri värikontrasti värikkään lakin ja vaaleiden helttojen ja jalan välille.

Haperoiden lajintunnistuksessa hyvänä tuntomerkkinä on lakin väri, mutta on hyvä muistaa, että se voi vaihdella paljonkin lajin sisällä ja väritys voi myös haalistua sateen ja auringon-paisteen vaikutuksesta.

Hyvä tuntomerkki on myös maku. Jotkin lähilajiparit, kuten isohapero ja koivunlehtohapero, voidaan monesti erottaa juuri maun perusteella. Maistamisessa on tärkeää muistaa odottaa joitakin sekunteja – kymmeniä sekunteja ennen sienen pois sylkemistä, jotta mahdolliset kirpeät elementit tulevat esiin.

Mallon harmaantuminen vahingoittuneista kohdista on myös erinomainen tuntomerkki. Jalan pintaa voi kevyesti rapsuttaa ja muutamien minuuttien jälkeen havainnoida onko malto harmaantunut. Ominaisuuden voi toisinaan havaita myös esimerkiksi etanoiden syömäjäljistä. Harmaantuvia lajeja ovat mm. keltahapero, kangashapero, viinihapero, lehtoviinihapero ja polttiaishapero.

Lisäksi haju on muutamissa lajeissa merkillepantava ominaisuus, mm. sillihaperoissa ja savuhaperoissa. Tärkeä tuntomerkki on myös itiöpölyn väri, joka vaihtelee valkoisesta keltaiseen. 

Kaikki haperot ovat puiden juurisieniä. Niille on tyypillistä aikainen satokausi, jopa juhannuksesta lähtien. Haperot ovat nopeakasvuisia, mutta ne ovat usein myös hyvin toukkaisia ja pilaantuvat täten myös nopeasti. Sukuun ei kuulu yhtään myrkyllistä lajia, ainoastaan kirpeitä, syötäväksi kelpaamattomia lajeja.