Kasvituntemus I   -   Asteri- ja sikurikasvit

Voikukka

Kurssi-info | Aakkosellinen lajilista | Lajien luokittelu | Lajikysely | Sammalet | Sanikkaiset | Paljassiemeniset | Asteri- ja sikurikasvit

Alipinkka: Koppisiemeniset, muut


Asterikasvit, heimo Asteraceae | >> Sikurikasvit, heimo Cichoriaceae

Asterikasvien kukinto on tiivis, monikukkainen ns. kehtomykerö. Mykeröä ympäröivä kehto on muodostunut suomumaisiksi muuntuneista ylälehdistä (kehtosuomuista). Joskus useat mykeröt muodostavat laajojakin kukintoja, jolloin puhutaan mykeröstöstä. Litteää, puolipallomaista tai kekomaista kukintorankaa sanotaan mykeröpohjukseksi. Joissakin suvuissa mykerön yksittäisten kukkien tyvellä on tukilehti, ns. pohjus- tai martosuomu.

Kukat ovat kaksi- tai yksineuvoisia tai neuvottomia. Verhiö puuttuu tai on muuntunut pappukseksi, joka säilyy pähkylähedelmän kärjessä. Mykerön kaikkien kukkien teriö on torvimainen tai laitakukkien kielimäinen, suppilomainen tai rihmamainen ja sisempien kukkien (kehräkukkien) torvimainen. Heteitä on viisi ja ne ovat yleensä kasvaneet yhteen emin vartaloa ympäröiväksi putkeksi. Emiö on kaksilehtinen ja yksivartaloinen. Hedelmä on ns. pohjuspähkylä, joka muodostuu emiön lisäksi kukkapohjuksesta.

Asterikasveihin kuuluu noin 23000 lajia eli lähes 10 % kaikista koppisiemenisistä. Heimo on kosmopoliittinen ja erityisen monimuotoinen ja runsas lauhkeilla ilmastoalueilla. Tropiikissa heimon edustajat kasvavat lähinnä vuoristoissa.

Kurssin vaatimuslajit (vanha Pinkka):

Achillea millefolium
Achillea ptarmica
Antennaria dioica
Arctium tomentosum
Artemisia vulgaris
Bidens tripartita
Cirsium arvense
Cirsium helenioides
Cirsium palustre
Erigeron acer
Gnaphalium uliginosum
Leucanthemum vulgare
Matricaria matricarioides
Senecio vulgaris
Solidago virgaurea
Tanacetum vulgare
Tripleurospermum inodorum
Tussilago farfarasiankärsämö
ojakärsämö
(aho)kissankäpälä
seittitakiainen
pujo
tummarusokki
pelto-ohdake
huopaohdake
suo-ohdake
karvaskallioinen
savijäkkärä
päivänkakkara
pihasaunio
peltovillakko
kultapiisku
pietaryrtti
peltosaunio
leskenlehti


Sikurikasvit, heimo Cichoriaceae

Heimo yhdistetään usein asterikasveihin Asteraceae (tai Compositae). Mykerökukinnon rakenne on samanlainen kuin asterikasveissa, mutta sikurikasvien kukat ovat kaksineuvoisia ja teriö aina kielimäinen (torvikukkia ei siis ole) ja kärjestä 5-hampainen. Kukat ovat yleensä keltaisia. Pähkylähedelmän pappus on lenninhaiveninen. Sikurikasveissa on valkoista maitiaisnestettä (vrt. voikukka).

Kurssin vaatimuslajit (vanha Pinkka):

Crepis paludosa
Lapsana communis
Leontodon autumnalis
Sonchus arvensis

Taraxacum-suku


suokeltto
linnunkaali
syysmaitiainen
peltovalvatti
voikukka