Aspergillus-sienet

Aspergillus

Esittely | Mikroskooppinen rakenne | Lähteet ja kiitokset

Pinkat

Fil.yo, bioanalyytikko Simo Miettisen toteuttama Aspergillus-pinkka on vuoden 2008 Pinkka-kilpailun voittajatyö.


Yleistä Aspergillus-suvun sienistä

 
Kunta: Fungi
Kaari: Ascomycota
Luokka: Pezizomycotina
Alaluokka: Eurotiomycetes
Lahko: Eurotiales
Heimo: Trichocomaceae
Suku: Aspergillus

Aspergillus-suvun sienet ovat yleisiä ja monilla niistä on hyvin laaja, lähes kosmopoliittinen levinneisyys. Suvussa
on ainakin 175 lajia, joista muutamat (noin 20 lajia) voivat
tarttua ihmiseen tai jopa aiheuttaa vakavan infektion.
Monet Aspergillus-suvun sienet ovat laboratoriossa nopeakasvuisia, ja niiden kasvatusmajoille muodostamissa pesäkkeissä on yleensä samettimainen tai huopamainen pintarakenne. Pesäkkeen väri voi lajista riippuen vaihdella esimerkiksi valkoisesta vihreän eri sävyihin, ruskeaan, mustaan tai oranssiin.

Sienten tieteellistä nimistöä säätelevät kansainväliset nimistösäännöt mahdollistavat sen, että saman sienen suvullisesti ja suvuttomasti lisääntyville vaiheille voidaan kullekin antaa oma lajinimi. Aspergillus-sienet ovat eräiden Eurotiales-lahkon kotelosienten homemaisia, suvuttomasti lisääntyviä elämänvaiheita eli anamorfeja. Jotkut lajit tuottavat myös suvullisesti lisääntyviä elämänvaiheita eli teleomorfeja kasvatuksessa, mutta läheskään kaikkien Aspergillus-sienten ei ole koskaan huomattu lisääntyvän suvullisesti. Monilla sienitieteen sovellutusaloilla, kuten kliinisessä mykologiassa, tämän ryhmän sienet tunnetaankin nimenomaan niiden anamorfinimillä.

Aspergillus-sienten teleomorfit kuluvat sukuihin Emericella ja Eurotium. Esimerkiksi Aspergillus hollandicus -sienen suvullisesti lisääntyvä elämänvaihe on Eurotium amstelodami.