Weboodin pikaohje

**Tämä on pikaohje opiskelijoille WebOodin käyttöön. WebOodin termistöstä on hyvä tietää, että opetustapahtumalla tarkoitetaan tiettynä aikana pidettävää kurssia tai tenttiä. Jokaista kurssia vastaa opintojakso, jolla on mm. pysyvä vastuuyksikkö ja tunniste sekä tutkintovaatimustietoja.

WEBOODIN KÄYTÖN ALOITUS JA LOPETUS
HENKILÖTIETOJEN KATSELU/YLLÄPITO
OPETUKSEEN ILMOITTAUTUMINEN
ILMOITTAUTUMISTEN KATSOMINEN
SUORITUSTEN KATSOMINEN
OPINTOSUUNNITELMA
SUORITUSOTTEEN TILAUS
LUKUKAUSI-ILMOITTAUTUMINEN
PALAUTEJÄRJESTELMÄ
WEBOODIN ASETUKSET

WEBOODIN KÄYTÖN ALOITUS JA LOPETUS

WebOodia varten sinun ei tarvitse hakea erillistä käyttäjätunnusta ja salasanaa vaan pääset käyttämään WebOodia voimassaolevilla yliopiston käyttäjätunnuksilla. Teknisistä ongelmista WebOodin käytössä voit ilmoittaa osoitteeseen Weboodi-palaute@helsinki.fi

Sisäänkirjautuminen: Valitse selainikkunan vasemassa laidassa olevasta päävalikosta Etusivu / kirjaudu. Anna käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin ja paina Kirjaudu sisään –painiketta. Sisäänkirjautumisen jälkeen saat näkyviin ns. henkilökohtaisen etusivun, ja päävalikossa näkyvät käytettävissäsi olevat toiminnot.

Uloskirjautuminen: Paina päävalikosta Kirjaudu ulos, jolloin ohjelma palaa kaikille yhteiselle aloitussivulle.

HUOM! Selataksesi opetusta, opintojaksotietoja tai oppaita, sinun ei tarvitse kirjautua sisälle järjestelmään, vaan näitä tietoja voi selata vapaasti ilman käyttäjätunnuksia.

HENKILÖTIEDOT

Opiskelijan on itse pidettävä ajan tasalla osoite-, puhelinnumero-, kotisivu-, kotikunta- ja luovutusehtotietonsa. Ylioppilaslehdellä, yliopiston kirjastolla, YTHS:llä ja opintotukitoimistolla on omat rekisterinsä, joten muista ilmoittaa osoitteenmuutoksesta erikseen näihin paikkoihin!

Valitse päävalikon kategorian Muut toiminnot toiminto Henkilötiedot. Muutokset voi tehdä painamalla Muuta –painiketta ko. tiedon kohdalla ja tallettamalla muuttuneen tiedon. Mikäli havaitset virheitä / muutettavaa niissä henkilötiedoissa mitä et pääse itse muuttamaan WebOodin kautta, ota yhteyttä Opiskelijaneuvontaan missä muutokset voidaan tehdä.

OPETUKSEEN ILMOITTAUTUMINEN

Mikäli kurssia tai tenttiä, johon olet ilmoittautumassa ei löydy millään hakuehdoilla WebOodista, kannattaa varmistaa opetusta järjestävästä yksiköstä voiko heidän järjestämäänsä opetukseen ylipäätään ilmoittautua WebOodin kautta. Kurssi-ilmoittautuminen WebOodin kautta ei ole vielä käytössä kaikissa yksiköissä.

Valitse päävalikon otsikon Opetus/Opintojaksot alta linkki Haku. Voit hakea opetustapahtumaa sen nimen tai nimen osan, tunnisteen tai sen osan, tyypin, vastuuyksikön, opinto-oppaan, ajankohdan tai opetuskielen mukaan ( hakuohje ). Käynnistä haku Hae opetus ja tentit –painikkeella. Hakuehtojen alapuolelle tulee näkyviin lista hakuehdoilla löytyneistä opetustapahtumista. Klikkaa Ilmoittautumiseen –linkkiä sen opetustapahtuman kohdalla, johon haluat ilmoittautua. Opetustapahtuman tietojen avauduttua näytölle, huomaat ruksin kohdassa Ilm. Vastaa tarvittaessa mahdollisiin lisätietokysymyksiin ja vahvista lopuksi ilmoittautumisesi painamalla Tallenna -painiketta. Ohjelma antaa tiedon ilmoittautumisen onnistumisesta tai epäonnistumisesta.

Voit hakea opetustapahtumia ja opintojaksoja myös opinto-oppaista. Klikkaa tällöin otsikon Opetus/Opintojaksot alapuolelta linkkiä Opinto-oppaat . Näytölle avautuu lista tiedekunnista. Klikkaamalla haluamasi tiedekunnan edessä olevaa + -nappia saat näkyviin mahdolliset opinto-oppaat. Oppaat voivat olla tiedekunnan, laitoksen tai oppiaineen tasolla. Opinto-opasta pääsee selailemaan klikkaamalla oppaan nimilinkistä. Oppaasta löytyvät opintojakso-, opetus- ja tenttitiedot omilta välilehdiltään. Mikäli oppaaseen on lisätty tutkintorakenteita, ne löytyvät omalta välilehdeltään. Ilmoittautuminen opetukseen ja tentteihin onnistuu helpoimmin Opetus -, Tentit - tai Tutkintorakenteet –välilehtien kautta.

Jos jollakin yksiköllä (tiedekunnalla, laitoksella tai oppiaineella) ei ole opasta WebOodissa, sen kohdalla on linkki, josta pääsee selaamaan laitoksen opetusta ja opintojaksoja.

ILMOITTAUTUMISTEN KATSOMINEN

Valitse päävalikon kategorian Omat opinnot toiminto Ilmoittautumiset. Täältä näet listan ilmoittautumisistasi. Ilmoittautumisia voi lajitella tunnisteen (Opintojakso -sarake), kurssin nimen ja ajankohdan perusteella. Lajittelu onnistuu klikkaamalla otsikkoriviltä löytyvää kolmio -ikonia. Saat näkyviin opintojakson perustiedot napsauttamalla tunnistetta tietyn ilmoittautumisen kohdalla. Klikkaamalla kurssin nimeä tietyn ilmoittautumisen kohdalla, saat näkyviin tarkemmat tiedot järjestettävästä kurssista ja ilmoittautumisestasi.

Opetuksen ja opintojaksojen haku –painikkeella pääset hakeman kursseja ja lisäämään uuden ilmoittautumisen. (ks. Opetukseen ilmoittautuminen)

Piilotetut ilmoittautumiset –painikkeella saat näkyviin aiemmin näkyvistä piilottamasi ilmoittautumiset

Piilota –painikkeella voit piilottaa ilmoittautumisen näkyvistä. Huom! Piilottaminen ei ole sama asia kuin ilmoittautumisen poisto.

Poista –painikkeella voit poistaa ilmoittautumisen mikäli poistoa ei erikseen ole estetty tai ilmoittautumista ei ole vielä hyväksytty. Jos olet saanut arvosanan opetustapahtumasta, mutta ilmoittautumisesi ei silti poistu WebOodista, on opetusta antava yksikkö todennäköisesti rekisteröinyt suorituksesi riippumattomasti siitä opetustapahtumasta mihin ilmoittauduit. Tällöin voit piilottaa ilmoittautumisen.

SUORITUSTEN KATSOMINEN

Valitse päävalikon otsikon Omat opinnot alta toiminto Suoritukset. Suorituksia voi lajitella opintojakson tunnisteen, nimen ja suorituspäivän mukaan. Sivun ylä- ja alalaidasta näet opintojesi yhteisopintopistemäärän. Klikkaamalla tietyn opinnon tunnistetta näet opintojaksosta Oodiin talletetut perustiedot.

Opetuksen ja opintojaksojen haku –painikkeella pääset Opintojaksojen/opetustapahtumien hakuikkunaan (katso Opetukseen ilmoittautuminen).

Piilotetut ilmoittautumiset -painike tuo näkyviin piilottamasi ilmoittautumiset.

Hylätyt ja vanhat -painike tuo näkyviin vanhentuneet, korotetut ja hylätyt suoritukset jotta voit seurata suoritushistoriaasi myös näiden osalta. Osa opinnoista vanhenee n. 10 vuodessa, ellei niitä liitä johonkin kokonaisuuteen kuten perus- tai aineopintoihin ajoissa. Korotetut ovat suorituksia, joiden arvosanaa opiskelija on käynyt parantamassa esim. tenttimällä. Hylätyt ovat kursseja ja tenttejä, joihin opiskelija on ilmoittautunut, mutta ei ole osallistunut, tai on saanut hylätyn loppuarvosanan.

OPINTOSUUNNITELMA

WebOodin suunnitellut -opinnot osio on poistettu kesällä 2008. Niissä yksiköissä, joissa on käytössä Oodin hops -toiminto, voivat opiskelijat tehdä opintosuunnitelmansa WebOodissa.

SUORITUSOTTEEN TILAUS

Valitse päävalikon kategorian Omat opinnot toiminto Opintosuoritusote. Valitse kieli sekä opintojen laajuusyksikkö (op/ov) millä haluat otteen ja paina Tilaa -painiketta. Tilaamasi suoritusote tulee katsottavaksi WebOodin etusivulle n. 1,5 tunnin kuluessa tilauksesta. Saat tiedon tilauksen valmistumisesta sähköpostiisi osoitteeseen etunimi.sukunimi@helsinki.fi. Jos haluat otteen johonkin muuhun osoitteseen, tulee sinun uudelleenohjata yliopiston postisi.

Huom! Voit tilata vuorokauden aikana kymmenen suoritusotetta. WebOodissa voi kuitenkin olla maksimissaan vain kolme suoritusotetta yhtä aikaa tilattuna. Käy siis tallentamassa otteet ennen kuin tilaat uusia.

LUKUKAUSI-ILMOITTAUTUMINEN

Voit ilmoittautua WebOodin kautta läsnä- tai poissaolevaksi yliopistoon. Ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksamiseksi sinulla on oltava käytössäsi Nordean, Sampo-pankin, Osuuspankin tai Aktian verkkopankkitunnukset; tunnusten ei tarvitse välttämättä olla omiasi. Tunnuksia ei tarvitse poissaolevaksi ilmoittautumiseen, sillä se ei maksa mitään. Voit muuttaa possaolon läsnäoloksi WebOodin kautta ilmoitautumisaikana (n. 1.5.-31.8.), jolloin joudut luonnollisesti myös maksamaan täydet maksut. Voit muuttaa poissaolon läsnäoloksi kaikkina aikoina opiskelijaneuvonnassa, myös ilmoittautumisajan ulkopuolella. Voit muuttaa myös läsnäolon poissaoloksi opiskelijaneuvonnassa: syyslukukauden läsnäolon 1.9. mennessä ja kevätlukukauden läsnäolon 15.1. mennessä, jolloin saat kaikki maksamasi pakolliset maksut takaisin HYY:ltä.

Valitse päävalikon kategorian Muut toiminnot toiminto Lukukausi-ilmoitt. Ilmoittautuminen jakautuu neljään vaiheeseen ja jokaisen vaiheen yhteydessä saa esiin yksityiskohtaiset ohjeet Ohje -painikkeella. Jos ilmoittautumistasi ei ole mahdollistettu, ota yhteyttä opiskelijaneuvontaan.

PALAUTEJÄRJESTELMÄ

WebOodin palautejärjestelmällä voit antaa kurssipalautetta palauteajan ollessa voimassa niistä kursseista, joille olet osallistunut ja joille on luotu palautelomake.

Helpoin tapa löytää ne palautelomakkeet, joille tulisi antaa palautetta, on kirjautua WebOodiin, jolloin palautelomakkeet löytyvät etusivulta kalenteri -osion alapuolelta.

Päävalikon kategorian Omat opinnot -> Omat palautteet kautta pääsee sivulle, josta löytyvät ne kurssit, joissa palautteenantoaika on menossa, ne joilla se ei ole vielä alkanut, että ne, joissa se on jo päättynyt. Täällä opiskelija voi myös käydä katsomassa antamiaan palautteita.

ASETUKSET

Asetuksia voi muttaa otsikon Muut toiminnot alta löytyvän Asetukset-linkin kautta.

Asetuksista voi vaihtaa käyttöliittymän oletuskieleksi suomen, ruotsin tai englannin, jolloin saa haluamansa kielisen käyttöliittymän aina sisäänkirjautuessa. Opiskelija voi myös valita, näkyykö hänen nimensä oletusarvoisesti WebOodin kautta selattavissa olevien kurssien ilmoittautumislistoissa. Hän voi myös asettaa, minkä mukaan opinnot oletusarvoisesti lajitellaan, sekä mikä on suoritusten laajuus -yksikkö Suoritukset -näytöllä.

Takaisin alkuun