Yhteystiedot

Oikeustieteellinen tiedekunta
PL 4
00014 Helsingin yliopisto
Käyntiosoite: Yliopistonkatu 3

Puh. 02941 911 (vaihde)

Sähköpostiosoite:
oik-tiedekunta[at]helsinki.fi

Palaute verkkosivuista:
oik-www-palaute[at]helsinki.fi

 

 

Twitter Seuraa oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Kimmo Nuotiota twitterissä
   
Helsinki Alumni -Facebook-sivu Oikeustieteellinen Facebookissa
   
Helsinki Alumni -Facebook-sivu Tutustu Helsinki Alumni -sivustoon Facebookissa ja tykkää
   
Helsinki Law -blogi Helsinki Law -blogi - Viimeisin postaus 21.5.2017: "Oikeustieteellisen tiedekunnan X tohtoripromootio 19.5.2017"

 

 

 

 

Oikeustieteellinen tiedekunta

Oikeustieteellisen pääsykokeet käyntiin

Oikisen pääsykokeet alkoivat 24.5. klo 10. Onnea kaikille valintakokeeseen osallistuville!

Hei hakija! Anna palautetta valintakokeesta! Keräämme valintakokeeseen osallistuneilta palautetta e-lomakkeella. Hakijapalaute on erittäin arvokasta ja kehitämme valintakoetta sen avulla. Kysely on auki kesäkuun loppuun asti.

 

Oikeustieteellinen vietti promootiojuhlaa kolmipäiväisesti

Oikeustieteellisen tiedekunnan tohtoripromootiossa 19.5.2017 vihittiin 67 uutta tohtoria, kunniatohtoreita kuusi ja riemutohtoreita kymmenen. Promootioaktia vietettiin Helsingin yliopiston juhlasalissa, jonka jälkeen juhlakulkueena siirryttiin Tuomiokirkkoon jumalanpalvelukseen.

Lue lisää »

 

Helsingin oikeustieteellisen promoottori Olli Mäenpää vihitään Turussa kunniatohtoriksi

Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta vihkii kunniatohtorikseen hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään Helsingin yliopistosta promootiossa, joka järjestetään Turussa 25.–26. toukokuuta. Mäenpään tieteellisen tuotannon poikkeuksellinen laajuus ja uudet avaukset ovat vaikuttaneet valintaan.

Lue lisää »

 

Helsingin yliopisto voitti puhujapalkinnon Telders-ystävyysturnauksessa Lillessä

Helsingin yliopisto osallistui kansainväliseen oikeuteen keskittyvän Telders-oikeustapauskilpailun ystävyysturnaukseen 27.-29.4. Lillessä. Helsingin joukkueen Florine Guerrero palkittiin kilpailussa puhujapalkinnolla.

Lue lisää »

 

Helsingin yliopisto osallistui Jessup-oikeustapauskilpailun lopputurnaukseen Washington D.C.ssä

Helsingin yliopisto osallistui kansainväliseen oikeuteen keskittyvän Jessup-oikeustapauskilpailun lopputurnaukseen 9.-15.4. Washington D.C.ssä. Helsingin joukkue voitti kaksi neljästä ottelustaan, eikä selviytynyt parhaan 32 joukkueen pudotuspelikierrokselle.

Lue lisää »

 

Avaruusoikeudella kansainvälistä näkökulmaa ja juridista kokemusta

– Avaruusoikeudessa yhdistyy sekä teknologia, tiede että kansainvälinen oikeus, mutta myös sopimusjuridiikka, sanoo Jenni Tapio, joka valmentaa Manfred Lachs Space Law Moot Court –kilpailujoukkuetta Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Helsingin yliopisto toimii tänä vuonna Manfred Lachs Space Law Moot Court -oikeustapauskilpailun alueellisen finaalin isäntänä. Oikeustieteellisen perustutkinto-opiskelija Laura Kuusela sanoo lähteneensä joukkueeseen mukaan oppimaan juridiikan käytäntöä. Oikeustapauskilpailu kehittää opiskelijan yhteistyö- ja organisointitaitoja asiaosaamisen ja opintopisteiden karttumisen lisäksi.

Lue lisää »

 

Pohjoismainen oikeusvaltiomalli ja arktisuus kiinnostavat Kiinassa

Pohjoismainen hyvinvointivaltio ja oikeusvaltio kiinnostavat Kiinan oikeusoppineita ja yhteiskunnan toimijoita. – Vertailevan tutkimuksen kautta voidaan tarkastella, mikä on toiminut eri konteksteissa ja mikä ei, sanoo professori Ulla Liukkunen, joka johtaa Kiinan oikeuden ja kiinalaisen oikeuskulttuurin keskusta. Hän pitää hienona sitä, että pääsemme jakamaan näkemyksiämme ja käytäntöjämme pohjoismaisista oikeudellisista toimintamalleista.

Lue lisää »

 

Vallankäyttö vaatii valvontaa ja vastavoimia

Oikeusvaltio on yhteiskunnan peruspilari, joka takaa moninapaisen vallan tasapainon. Oikeusvaltion ylläpito vaatii jatkuvaa keskustelua, valppautta ja puolustamista.

Satavuotias Suomi on pyritty alun alkaen rakentamaan oikeusvaltioksi. Suomen itsenäisyyden sarastaessa lähimuistissa olleet autonomian ajan lopun sortokaudet auttoivat ymmärtämään oikeusvaltion periaatteita.

Oikeusvaltio on kuitenkin nähtävä projektina, joka on aina kesken, muistutti vuoden alumni Pauliine Koskelo alumnipäivän AlumniForumissa. Kansalaisten on voitava luottaa lakiin ja oikeuksiensa toteutumiseen. Oikeusvarmuus on takuu sille, että ihmiset voivat suunnitella ja rakentaa elämäänsä luottaen yhteiskunnan toimintaan. Se kannustaa ihmisiä toimimaan yhteiskuntaa tukevien rakenteiden puolesta.

Lue lisää »

 

Helsingin Jessup-joukkue voitokas Budapestissa

Helsingin Jessup-joukkue voitti kaikki ottelunsa ja sai puhujapalkinnon Euroopan harjoitusturnauksessa Budapestissa.

Lue lisää »

 

Yhteisvalinnalla oikeustieteelliseen!

Oikeustieteen alan opiskelijavalintojen uudistamistyöryhmä ehdottaa helmikuussa 2017 valmistuneessa mietinnössään, että kaikkiin suomenkielisiin oikeustieteen alan yksiköihin voi hakea opiskelijaksi yhdellä valintakokeella vuodesta 2018 alkaen.

Lue lisää »

 

Kultturirahastolta apurahoja tutkimukseen

Suomen Kulttuurirahasto jakoi vuosijuhlassaan 27.2.2017 yhteensä 1 108 apurahaa. Myös oikeustieteelliseen tiedekuntaan myönnettiin apurahoja.

Lue lisää »

 

Helsingin yliopiston joukkue menestyi European Law Moot Court -kilpailussa

Helsingin yliopiston joukkue menestyi erinomaisesti Haagissa järjestetyssä European Law Moot Court -kilpailun (ELMC) Regional Final:issa 2-5.2.2017. Mikoláš Růžek palkittiin parhaana kilpailijana Commission Agent -kategoriassa, ja yhdessä joukkueen kanssa Růžek osallistuu kilpailun Euroopan unionin tuomioistuimessa järjestettävään finaaliin Luxemburgissa myöhemmin keväällä.

Lue lisää »

 

Lahjoituksella tukea tiedekunnalle ja yhteisöllisyyteen

– Tiede tarvitsee tukea ja ajatus vapautta menestyäkseen, kuten liekki tarvitsee happea ja ilmaa ympärilleen, vertaa eurooppaoikeuden professori Juha Raitio. Suomen menestyneimmän tieteentekijän, Helsingin yliopiston logossa tuo liekki edustaakin metaforisesti tietoa ja tutkimusta. Juha Raitiolle merkkipäivälahjoitus ja siihen varojen kerääminen onkin selkeä tuki työpaikalle oman työpanoksen lisäksi myös rahoituksen avulla.

Lue lisää »

 

Kauppaoikeuden yleisten oppien kehittäjä Lauri Cederbergin muotokuva Galleria Academicaan

Kauppaoikeuden professori (1924–1943) Lauri Cederbergin muotokuva paljastettiin oikeustieteellisessä tiedekunnassa viime viikolla. Muotokuvan on maalannut taiteilija Serguei Zlenko ja se tulee sijoittumaan Yliopistomuseon Galleria Academicaan. Lopullista sijoituspaikkaa ei vielä ole päätetty, mutta muotokuva päätynee Porthaniaan.

Lue lisää »

 

Tutkimuksen profilointi tuo oikeustieteeseen neljä uutta rekrytointia

Suomen Akatemia myöntämä rahoitus vahvistaa yliopiston strategian mukaista profiloitumista. Sen turvin strategisille tutkimusaloille on nyt avattu kansainväliseen hakuun 17 apulaisprofessuuria (tenure track) tai professuuria. Niistä neljässä mukana on oikeustieteellinen tiedekunta.

Lue lisää »

 

Sakari Melander Opettajien akatemian jäseneksi

Opettajien akatemian uudet jäsenet on valittu vuoden päätteeksi, mukana oikeustieteellisestä tiedekunnasta apulaisprofessori Sakari Melander. Opettajien akatemiaan valitaan oman alansa vahvoja asiantuntijoita ja intohimoisia opetuksen kehittäjiä. Sakari Melander onkin tunnettu innovatiivisesta näkemyksestään opetuksen uudistamisessa ja opiskelijalähtöisestä pedagogisesta osaamisestaan.

Lue lisää »

 

Oikeustieteeseen kahdeksan uutta tohtorikoulutettavaa

Oikeustieteen tohtoriohjelma on valinnut kahdeksan tohtorikoulutettavaa määräaikaisiin työsuhteisiin.

Lue lisää »

 

Oikis uskoo tulevaisuuteen ja värvää lisää tekijöitä

Päättyvä vuosi on ollut yliopistolla vaikea. Mutta oikiksen dekaani Kimmo Nuotio uskoo siihen, että nyt pitää kääntää katse jo eteenpäin: "Suomen oikeustieteessä on enemmän nuoria huippuja kuin koskaan, eikä vähän kokeneemmastakaan kaartista ole pulaa. Silloin pitää rohkeasti uskaltaa rekrytoida, vaikka talous hieman ahtaalla onkin. Nyt haluttiin järjestää sellainen hakukierros, jossa jokaiselle on sopivaa haettavaa. Toivottavasti saadaan myös ulkomaisia hakijoita tasoa mittaamaan."

Lue lisää »

 

Sakari Melander tuomarinkoulutuslautakuntaan

Valtioneuvosto on asettanut vuoden 2017 alusta aloittavan tuomarinkoulutuslautakunnan, johon oikeustieteellisestä tiedekunnasta jäseneksi on nimitetty rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander.

Lue lisää »

 

Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto tasaavat oikeustieteellisten tutkintojen sisäänottoa

Helsingin yliopiston (HY) ja Itä-Suomen yliopiston (I-SY) hallitukset ovat päättäneet, että oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkinnon sisäänotossa toteutetaan kesän 2018 valinnoista lähtien pysyväksi tarkoitettu muutos, jossa HY vähentää ON-/OTM-tutkinnon sisäänottoa 20 aloituspaikalla (260 -> 240) ja I-SY tekee ON-/OTM-tutkinnon sisäänottoon vastaavan lisäyksen (40 -> 60).

Lue lisää »

 

Suvi Sankari ja Heli Korkka palkittiin Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen Oikeuskulttuurin päivänä

OTT Suvi Sankarille myönnettiin Ministeri, molempien oikeuksien tohtori K. G. Idmanin palkinto teoksesta European Court of Justice Legal Reasoning in Context (Europa Law Publishing 2013). Teos perustuu Sankarin väitöskirjaan, joka on hyväksytty Helsingin yliopistossa.

Lue lisää »

 

Dekaanin kannustuspalkkiot Leena Halilalle ja Liisa Leppävirralle

Tiedekunnan dekaani on myöntänyt vuosittaiset kannustuspalkkiot tänä vuonna professori Leena Halilalle sekä OTM, YTK Liisa Leppävirralle.

Lue lisää »

 

Inkeri Anttila, humaani kriminaalipolitiikan uudistaja

Entisen oikeustieteellisen professorin ja oikeusministerin Inkeri Anttilan mielestä rikosoikeus ilman sosiologiaa olisi sokeaa. Monitieteisyys johti Inkeri Anttilan tarkastelemaan rikosoikeutta uudesta näkökulmasta. 29.11.2016 tuli kuluneeksi sata vuotta Inkeri Anttilan (1916–2013) syntymästä. Inkeri Anttila muistetaan suomalaisen rikosoikeuden ja kriminaalipolitiikan humaanina ja rationaalisena uudistajana.

Lue lisää »

 

Tule takaisin alumni!

hidenAlumnina löydät uudelleen vanhat, hyvät ystävät ja toverit.

Liittymällä yliopiston alumnikampukselle saat yliopiston uutiskirjeen, joka takaa, että pysyt myös opiskelujen jälkeisessä elämässä kiinnostavimman tiedon äärellä. Lue lisää »


Uusimmat julkaisut TUHAT-tutkimustietojärjestelmässä

TUHAT-tutkimustietojärjestelmään