Ylioppilaiden Helsinki 1800-luvun jälkipuoliskolla

Ylioppilas huoneessaan. Piirustus Savo-Karjalaisessa (osakuntalehti) vuodelta 1868.

Helsingin katukuvassa ei voinut välttyä 1800-luvun lopussa törmäämästä ylioppilaisiin. Erityisesti keväisin ja syksyisin kun valkohattu oli käytössä, valkoinen hohti kaikkialla minne katseensa käänsi. Heidän läsnäolonsa tuntui myös kaupungin seuraelämässä ja sosiaalisen elämän kentällä, jossa ei voitu välttyä ylioppilaiden suosimien aatesuuntauksien vaikutteilta ja virikkeiltä. Ylioppilaat olivat myös lukuisille kaupunkilaisille huomattava tulonlähde. Ylioppilaat maksoivat Helsinkiin korvauksia ruuasta, asunnosta, vaatteista, kirjoista ja huveista. Useat ylioppilaat asettivat vielä 1860-luvulla vähäiset vaatimukset vaatetukselle, ruoalle ja majoitukselle.

Ylioppilaita viettämässä vappua Kaisaniemessä 1900-luvun alkupuolella.

Maalta tulleet ylioppilaat toivat kotiseuduiltaan mukanaan kirstuja, joissa oli kaikenlaisia ruokatarpeita aamiaista ja iltapalaa varten. Päivällinen tuotiin tarjottimella, joltakin ruoanlaittajarouvalta tai ylioppilas kävi syömässä paikan päällä, mikä tuli jonkun verran kalliimmaksi, koska samalla sai syödä myös leipää ja leikkeleitä. Ylioppilaiden ruokajärjestyksen mullisti tunnetun leipurin F. E Ekbergin vuonna 1861 avattu kahvihuone. Tarjolla oli kahvia ja pullaa. Pulla maistui hyvin nälkäisille ylioppilaille, jotka olivat päässeet kyllästymään maalaiskodeistaan tuomiin yksitoikkoisiin kuivamuoniin. Ylioppilaiden suosion siivittämänä kahvila muuttui kaupungin hienoimmaksi kahvilaksi Café Parisieneksi vuonna 1873.

Vappu 1906. Ylioppilaita hevosten vetämissä vaunuissa Unioninkadulla.

Nyt ylioppilaille oli tarjolla päivällisiä portieerien ohjaillessa ylioppilaita pöytiinsä. Ylioppilaiden vaurastuminen johtui suureksi osaksi ylioppilaiden ottamista veloista, velka täytyi hyväksyttää rehtorilla, mutta se ei estänyt ylioppilaita ottamasta lainaa. Toisilla velkataakka seurasi aina hautaan saakka, joten lainasummat olivat isoja verrattuna opiskelujen jälkeisten virkojen ja toimien tarjoamiin palkkoihin.

pilakuva Fyren –lehdessä 1913: maalaisemäntä on matkustanut Helsinkiin onnittelemaan poikaansa ylioppilaaksitulon johdosta, mutta juhlahumussa poika on hävinnyt väentungokseen.
Ylioppilaita ravintolassa vappuna 1895.