Ilkka Taipale

Ilkka Taipale
Ilkka Taipale (s. 29.11.1942)

Ilkka Taipale (s. 29.11.1942) opiskeli lääketiedettä Helsingin yliopistossa vuodesta 1960 alkaen. Lääketieteen lisensiaatiksi hän valmistui vuonna 1966. Yliopistomaailmassa 1960-luvulla puhaltaneet radikaalin opiskelijapolitiikan tuulet tempaisivat myös Taipaleen mukaansa. Hän toimi opiskeluaikanaan muun muassa rauhanaatetta ajavassa ja ydinvarustelua vastustavassa Sadankomiteassa, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistossa ja kulttuuritoimikunnassa sekä lääketieteen kandidaattiseuran sihteerinä. Taipale oli myös niiden vallankumouksellisten joukossa, jotka ylioppilaskunnan vuosipäivänä marraskuussa 1968 valtasivat Vanhan ylioppilastalon.

70-luvun nuoria
Opiskelijoita tauolla Porthanian edessä

60-luvun opiskelijapolitiikassa toimi Taipaleen ohella monia nykypäivän politiikasta tuttuja nimiä kuten Erkki Tuomioja, Paavo Lipponen ja Ulf Sundqvist. Eri järjestöissä toimiminen muodostui monelle aktiiville ponnahduslaudaksi myöhemmälle poliittiselle uralle. Ilkka Taipaleen poliittisessa agendassa opiskelijaradikaalina omaksutut rauhan ja solidaarisuuden aatteet ovat olleet näkyvästi esillä. Ensimmäisessä puheessaan HYY:ssä 1965 Taipale muotoili, että ylioppilaiden pitäisi perinteisen itsenäisyyspäivän ”hautamarssin” sijaan lähteä pitkälle rauhanmarssille. Samaan rauhanmarssiin hän kehottaa ihmisiä myös 2000-luvulla.

Lakko 70-luvulla
1970-luvulla opiskelijatkin menivät lakkoon

Opiskeluaikojensa jälkeen Ilkka Taipale on toiminut mm. Kellokosken sairaalan vastaavana ylilääkärinä. Kansanedustajana (SDP) Taipale on ollut vuosina 1971-1975 ja jälleen vuodesta 2000 lähtien. Tämän lisäksi hän on ollut lukuisissa järjestöissä vastuutehtävissä kuten Suomen Rauhanliitto-YK-yhdistys ry:n puheenjohtaja sekä Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja. Taipale kantaa huolta erityisesti yhteiskunnan huono-osaisimpien kohtelusta kuten mielenterveyspotilaista ja päihdeongelmaisista sekä vangeista.

ESO:n karonkka 70-luvulla
Suunnittelevatko nämä nuoret vallankumousta?