SATOIKO AKATEMIAAN VETTÄ JA LUNTA?

Turun tuomiokirkon ympäristö
Tuomiokirkon ympäristö vuodelta 1754 olevan kartan mukaan.

Kuninkaallinen Turun akatemia sijoitettiin niihin rakennuksiin, jotka kuuluivat tuomiokirkon keskiaikaiseen kehämuuriin. Keskiajalla ne palvelivat kirkon eri toimintoja mm. kapitulitalona ja katedraali-kouluna. Uskonpuhdistuksen jälkeen rakennusten ja muurin ylläpito kävi köyhtyneelle seurakunnalle taakaksi. Rakennukset rapistuivat.

Akatemia sai käyttöönsä kirkonmuurin koillispuolella sijainneen pitkänomaisen kaksikerroksisen talon, jota katedraalikoulu oli siihen asti isännöinyt. Sen alakerrassa oli kaksi luentosalia, tarpeisto-huone ja ruiskuhuone. Yläkerrassa oli suuri luentosali (auditorium maximum) ja konsistorin sali. Talon itäpuolella oli neliskulmainen rakennus, katedraalikouluun kuulunut Grekenborg, jonka pihaan ”koulun multiin” haudattiin köyhien ruumiit vielä 1650-luvulla. Ruttotautiin kuolleet haudattiin kirkon ”pohjoispuolen multiin”.

Turun akatemiantori
Grekenborgin paikalle valmistui vuonna 1764 kaksikerroksinen uudisrakennus sovelletuille tieteille eli anatomialle, kemialle ja fysiikalle. Akatemiatalo toinen oikealta, etualalla Sovellettujen tieteiden talo.

Sade ja lumi pääsivät helposti tunkeutumaan sisälle huonokuntoiseen akatemiataloon. Jo vuonna 1645 pidetyssä akatemian hallintoelimen, konsistorin kokouksessa yksi professoreista valitti, että hän ei rajuilman takia ollut voinut pitää luentoaan. Vuonna 1692 konsistori teki päätöksen kaakeliuunin rakentamisesta akatemiataloon, kun sitä ennen oli jo viisikymmentä vuotta jouduttu sietämään talvipakkasia. Päätöstä ei kuitenkaan toteutettu. Kun uuden akatemiarakennuksen suunnittelu 1700-luvun lopulla alkoi, Henrik Gabriel Porthan luonnehti vanhaa akatemiataloa ”vanhaksi, muodottomaksi, mutkaiseksi ja rumaksi rotteloksi”.

Sanelu oli tärkeä osa luento-opetusta. Luentosaleissa istuttiin pitkillä penkeillä ja muistiinpanot kir-joitettiin rihvelitaululle. Kotona pöydän ääressä muistiinpanot kopioitiin sulkakynällä paperille. Kirjojen kalleuden ja harvinaisuuden vuoksi muistiinpanojen perusteella syntyneitä tekstikoosteita kopi-oitiin, lainattiin ja myytiin edelleen.