Juhlat

Villi tuolileikki
Tunnelma saattoi joskus riehaantua myös virallisemmissa tilaisuuksissa. Tuoleilla hyppimistä juhlissa frakit nurinpäin puettuna harrastettiin ainakin 1800-luvun lopulla. Mitenköhän asian laita on nykyään?

Juhlimisen hallitseminen on akateemisen maailman tärkeitä taitoja. Tämän ylioppilaat saavat huomata heti yliopistoon päästyään. Fuksiaiset ovat uusille opiskelijoille pidettävä tilaisuus, jossa heidät otetaan yhteisöön erilaisten pelien, leikkien ja runsaan nesteytyksen kautta. 1980-luvulta lähtien juhlakäyttöön vakiintuneet erilaiset haalarit ovat tuttu näky syksyisellä yliopistolla. Uusien opiskelijoiden vihkiminen akateemiseen maailmaan on vanha perinne. Keskiajalla yliopistojen kurinpitolaitoksella riitti töitä, kun hillittömyyksiin yllytetyt tulokkaat melusivat kaupungilla. Ylioppilaiden kuuluminen akateemisen tuomiovallan piiriin näet velvoitti yliopistot puuttumaan kurittomuuksiin. 1800-luvulla keisarillisen Aleksanterin-yliopiston (nykyinen Helsingin yliopisto) putkassa eli karsserissa istui myös moni katuvainen ensimmäisen vuoden opiskelija. Nykypäivän opiskelijoita eivät erityissäännöt koske, joten fuksiaisissa rajoja asettavat vain Suomen laki ja fuksin kestävyys.

Juhlat boxissa
Tiivis tunnelma ei ylioppilaita häiritse

Akateemista toleranssia voi kehittää koko opiskeluajan ainejärjestöjen ja osakuntien riennoissa. Rentoutumisen ja tiedettä ja politiikkaa sivuavien väittelyjen lomassa ylioppilaat voivat seurustella myös vastakkaisen sukupuolen kanssa. Jatkoille nuoret intellektit suuntaavat opiskelijaboksiin tai kotoiselle kerhohuoneelle, missä tunnelma ja savu tiivistyvät. Tunnetuin akateeminen juhla on tietysti vappu, jolloin kevät vastaanotetaan perinteisin menoin Havis Amandan lakituksella ja Vappupäivän silliksellä Ullanlinnanmäellä.

Korttipeli
Korttipeli käynnissä
Love
Romantiikkaa. Monet tuttavuudet saavat alkunsa yliopiston juhlista