Tervetuloa yliopiston museoihin
Yliopiston eri museot ja kokoelmat kertovat Suomen vanhimman korkeampaa opetusta antavan laitoksen historian vaiheista ja toiminnan monipuolisuudesta. Useimmat niistä ovat pienehköjä erikoismuseoita, jotka ovat syntyneet tarpeesta kerätä eri oppiaineiden opetuksen historiaa ensisijaisesti opiskelijoiden, mutta myös kaikkien muiden asiasta kiinnostuneiden tutkittavaksi ja tutustuttavaksi.

Suurin ja tunnetuin on Luonnontieteellinen museo, joka tutustuttaa vierailijan luonnon monimuotoiseen maailmaan sekä perusnäyttelyiden että upeiden erikoisnäyttelyiden kautta. Ulkoiluretki Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan on niin ikään tutustumista yliopiston kokoelmiin. Aivan Senaatintorin tuntumassa sijaitsevat Yliopiston museo ja Geologian museo, jossa jo yksin valurautainen pääportaikko on kauneudessaan harvinaisuus ainakin Pohjoismaiden arkkitehtuurissa. Lääketieteen ja yleensä lääkinnän historiaa esittelevät Lääketieteen historian museo, Hammaslääketieteen museo sekä Eläinlääketieteen historian museo. Tähtitorninmäellä sijaitsevassa observatoriossa on nähtävillä tähtitieteen tutkimuksessa käytettyä välineistöä yli sadan vuoden ajalta. Yliopiston Viikissä sijaitsevien laitosten yhteydestä löytyvät Maatalousmuseo ja K.E. Kivirikon lintu- ja nisäkäskokoelma; Helsinginkadulla taas on nähtävillä suomalaiseen käsityönopettajakoulutukseen liittyvää esineistöä ja harjoitustöitä.

Luonnontieteellistä museota lukuunottamatta useat museoistamme ovat auki "sopimuksesta". Tämä tarkoittaa sitä, että vierailusta pyydetään ilmoittamaan etukäteen vaikkapa puhelimitse, jolloin voi samalla myös sopia museonäyttelyn opastuksesta.

Helsingin yliopistoYhteystiedot