Tiedotteet Yhteystiedot
PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Food, fibre or fuel? – ratkaisuja maankäyttöön seminaarissa 22.8.2012

Maapallon luonnonvarat ovat rajalliset, eikä viljelymaata riitä kaikkeen. Maankäyttöön liittyvät konfliktit lisääntyvät erityisesti kehitysmaissa, sillä jokaisella toimijalla on näkemys siitä, miten luonnonvarat tulisi käyttää.

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan järjestämässä Food, fibre or fuel? Conflicts and solutions -seminaarissa Metsätalossa 22.8. keskustellaan luonnonvarojen rajallisuuden aiheuttamista konflikteista ja konfliktien mahdollisista ratkaisuista. Pääpuhuja, Manitoban yliopiston professori Vaclav Smil Kanadasta aloittaa alustamalla ympäristön ja luonnonvarojen tämänhetkiseen tilanteeseen.

– Ihmisen toiminta on aiheuttanut ympäristöön muutoksia, mikä näkyy esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden kaventumisena. Mutta kuinka pitkälle voidaan vielä mennä? Ei ole täysin yksiselitteistä, kuinka suuri osuus ympäristön muutoksista on modernin sivilisaation aiheuttamaa ja onko alkutuotannon määrä kuitenkaan paras mittari arvioimaan tätä prosessia, Smil kertoo.

Smilin avauksen jälkeen tutkija Francis X. Johnson Tukholman ympäristöinstituutista pohtii, kannattaako luonnonvaroista tuottaa ruokaa vai polttoainetta. Ruokaturvaan ja ravitsemukseen ottavat kantaa projektipäällikkö Peter Dewees Maailmanpankin metsäohjelmasta sekä World Vegetable Centerin pääjohtaja J.D.H. Keatinge. Professori Paul Mapfumo Zimbabwen yliopistosta pohtii maansa tilannetta – mitä maankäytöstä ja köyhyydestä on opittu?

Iltapäivän paneelikeskustelussa teollisuus kohtaa tutkimuksen. Kenellä on valta ja oikeus kehittyvien maiden maankäyttöön? Kuka päättää mitä ja miten viljellään? Tutkijoiden kanssa keskustelevat turvallisuus- ja ympäristöjohtaja Simo Honkanen (Neste Oil), Maailmanlaajuinen Vastuu -yksikön johtaja Terhi Koipijärvi (Stora Enso) sekä kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski (WWF). Lopuksi kuullaan kehitysministeri Heidi Hautalan puheenvuoro.

Food, fibre or fuel? Conflicts and Solutions -seminaari järjestetään keskiviikkona 22.8.2012 klo 9–16.30 Metsätalossa (Luentosali 1, Unioninkatu 40). Seminaari on Helsingin seudun yliopistojen kansainvälisen Helsinki Summer Schoolin kurssin päätösseminaari sekä osa Ympäristötiedon foorumia, joka pyrkii edistämään ajankohtaisen tieteellisen ympäristötiedon välitystä ja lisäämään tiedon tuottajien ja käyttäjien välistä vuorovaikutusta. Seminaari järjestetään Maj ja Tor Nesslingin säätiön tuella. Seminaari on maksuton ja kaikille avoin.

Lue lisää, tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu 16.8.2012 mennessä osoitteessa: http://www.helsinki.fi/henvi/fff2012.html

Lisätietoja seminaarikoordinaattoreilta:
Heli Honkanen, +358 9 191 59741, heli.honkanen(at)helsinki.fi
Jani Männikkö, +358 9 191 58639, jani.mannikko(at)helsinki.fi

Kuva: Markku Kanninen