Tiedotteet Yhteystiedot
PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Kulutusta voi ohjata myös arjella

Alkoholin mainontaa rajoitetaan, bensiinin veroa nostetaan ja tupakat määrätään tiskin alle. Kulutusta ohjaillaan kaiken aikaa, mutta keinovalikoima rajoittuu yleensä markkinoihin eli kieltoihin ja verotukseen. Ne eivät kuitenkaan ole ainoa tapa vaikuttaa kuluttajiin, toteaa kuluttajaekonomiasta 13.6.2012 väittelevä Stefan Wahlen.

– Välillä tehokkaampaa voi olla vaikuttaa arjen käytäntöihin ja sitä kautta kulutustottumuksiin, Wahlen selittää.

Hyvän esimerkin tarjoavat japanilaiset toimistot, joissa ilmastointi pauhaa samalla kun työntekijöillä on puvut päällä.

– Kun työpaikan pukukoodia muutettiin niin, että paitasillaan työskentelystä tehtiin normi, väheni ilmastoinnin tarve välittömästi ja energiaa säästyi.

Ei hölmöjä eikä rationalisteja

Väitöskirjassaan Governing everyday consumption Wahlen kritisoi taloustieteen ajatusta rationaalisista kuluttajista.

– Ohjattaessa kulutusta veroilla ajatellaan ihmisten punnitsevat tarkkaan kaikki hinnat. Todellisuudessa suklaapatukan tai hedelmän valinta kaupassa voi liittyä enemmän niiden sijoitteluun kassojen tuntumaan, Wahlen huomauttaa.

Hän ei silti näe kuluttajia pelkkinä manipuloitavina hölmöinä, joita on suojeltava itseltään.

– Totuus on ääripäiden välillä. Pohdittaessa ohjausmekanismeja tämä kuitenkin unohdetaan ja luotetaan vain markkinaohjauksiin tai kieltoihin.

Kasvisruokapäivä markkinoitiin väärin

Yhdessä väitöskirjan artikkelissa Wahlen tarkastelee Helsingin koulujen kasvisruokapäivästä käytyä keskustelua. Kouluruokailu on osa arjen kulutusta, mutta markkinamekanismeilla siihen on vaikea vaikuttaa.

Päivän lanseeraus ei saa kovin korkeaa arvosanaa.

– Kasvisruokapäivää markkinoitiin ekologisella kestävyydellä, mutta tämän merkitystä ei pystytty avaamaan. Aihe leimautui vihreän liikkeen hankkeeksi.

– Mitä jos koulussa olisi päätetty tarjota vaikka herne- tai sienikeittoa ja kutsuttu sitä perinneruokapäiväksi? Luultavasti keskustelu olisi ollut toisenlaista, vaikka ekologinen merkitys olisi ollut sama.

Dipl. Oecotroph. Stefan Wahlen väittelee 13.6.2012 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa otsikolla Governing Everyday Consumption. Väitöstilaisuus järjestetään Viikin tiedekampuksella Metsätieteiden talon luentosalissa B5 (Latokartanonkaari 7). Vastaväittäjänä on apulaisprofessori Gerda Casimir, Wageningen University and Research Centre, ja kustoksena on professori Visa Heinonen.

Väitöskirja julkaistaan Dissertations of the National Consumer Research Centre -sarjassa ja sitä myy National Consumer Research Centre. Lehdistökappaleita voi tiedustella väittelijältä sekä tiedottaja Sanna Schildtiltä sanna.schildt@helsinki.fi. Väitökseen voi tutustua E-thesis-palvelussa.

Lisätiedot: Stefan Wahlen stefan.wahlen@helsinki.fi, 09 191 58476

Teksti: Juha Merimaa
Kuva: Wikimedia commons