Viikissä vaihtoehtoja luonnontieteilijöille!

Hei!

Olen Silja ja päädyin ravitsemustieteen opiskelijaksi vähän mutkan kautta: yliopisto-opintoni aloitin fysiikan laitoksella syksyllä 2007. Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä, mutta lukiossa tuntui, että meille luonnontieteellisesti suuntautuneille oli vain muutama vaihtoehto tarjolla: eksaktit luonnontieteet, teekkarielämä tai lääkäriksi opiskelu. Ei meille taidettu edes mainostaa maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan käytännönläheisiä ja soveltavia aloja.

Ravitsemustieteestä kuulin ensimmäistä kertaa osakunnassa eräältä alaa opiskelevalta tytöltä. Fysiikan opinnot eivät oikein maistuneet, joten ilmoittauduin hänen suosituksestaan ravitsemustieteen johdantokurssille. Jo muutaman luennon jälkeen olin melko varma, että olin löytänyt alani.

Ravitsemustieteen opiskelussa on parasta sen monipuolisuus. Kurssien sisällöt ovat erilaisia, mutta niin ovat myös opiskelutekniikat: luentojen, ryhmätöiden ja tenttien lisäksi opintoihin sisältyy paljon laboratoriokursseja ja jopa käytännön ruoanvalmistusta! Sen lisäksi, että opiskelemme molekyylitasolla kemiaa ja ravintoaineiden kulkeutumista sekä niiden käyttöä elimistössä, luemme kursseja muun muassa anatomiasta, erityisruokavalioista ja kansanravitsemuksesta.

Pakollisena sivuaineena tutkinnossa on elintarviketieteiden kokonaisuus, johon voi valita kursseja tiedekunnan laajasta elintarviketieteiden valikoimasta. Muut tutkinnon sivuaineet voi valita melko vapaasti, myös muista tiedekunnista tai korkeakouluista. Itse olen lukenut kansanterveystiedettä lääketieteellisessä tiedekunnassa ja toisen sivuaineeni, yhteiskuntapainotteisen terveystieteiden kokonaisuuden, suoritan Hollannissa vaihdossa ensi syksynä.

Järjestötoiminnasta ystäviä, vastuuta ja vaikuttamismahdollisuuksia

Opiskelujeni ohessa olen ollut aktiivisesti mukana järjestötoiminnassa yliopisto-opintojen alusta saakka. Tällä hetkellä toimin sekä Eteläsuomalaisessa osakunnassa että Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa. Osakunnissa pääse tutustumaan ja verkostoitumaan opiskelijoihin yli tiedekuntarajojen, sillä jäseniä löytyy kaikilta opiskelualoilta, myös pääkaupunkiseudun muista korkeakouluista.

Järjestöissä toimiminen on antanut tärkeiden ystävyyssuhteiden ja unohtumattomien opiskelijaelämään liittyvien muistojen lisäksi arvokkaita, työelämääkin hyödyttäviä kokemuksia. Harvassa työpaikassa pääsee lähes täysin noviisina järjestämään 120 hengen juhlia tai johtamaan puhetta kokouksissa. Uskon, että järjestötoiminnasta on ollut minulle paljon hyötyä, sillä olen osakunnassa ja ylioppilaskunnassa oppinut monia sellaisia taitoja, joita luennolla tai kirjastossa istumalla ei opi.

Jokapäiväinen ruokamme

On todella mahtavaa saada opiskella alaa, josta voin innostua joka päivä uudelleen! Oikeanlainen ravitsemus kiinnostaa yhä enemmän myös ihan tavallisia kansalaisia. Puhumattakaan päättäjistä, jotka haluavat pitää ikääntyvän väestön terveempänä pidempään. Uskon siis, että meille elintarvike- ja ravitsemusalan osaajille on kysyntää tulevaisuudessakin.

Silja Nousiainen
ravitsemustieteen opiskelija