Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Suomessa painotetaan ympäristöä ja eläinten hyvinvointia maatalouden ulkoisvaikutuksissa

Helsingin yliopiston väitöstutkimuksen mukaan Suomessa asiantuntijat painottavat maatalouden ulkoisvaikutuksissa enemmän ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin liittyvää ulottuvuutta, kun taas Kiinassa painotetaan taloudellisia ja tuotannollisia tekijöitä.

Qiuzhen Chenin väitöstutkimuksessa selvitettiin empiirisesti maatalouden ulkoisvaikutusten ulottuvuuksia eri maissa, etenkin Suomessa ja Kiinassa. Väitöskirjassa käsitellään muun muassa asiantuntijoiden arvioita maatalouden ulkoisvaikutuksista näissä maissa. Tutkimus tuo esille, kuinka erilaisia käsityksiä eri maissa vallitsee ulkoisvaikutusten tärkeysjärjestyksestä ja politiikkapainotuksista.

Maatalouspolitiikalla on vaikutusta esimerkiksi lannoitteiden käyttöön Suomessa ja Kiinassa. Väitöstutkimuksen mukaan käsitykset lannoittamisen kannattavuudesta, tehokkuudesta ja ympäristövaikutuksista eroavat selvästi maiden välillä.

- Kiinassa maksetaan lannoitesubventiota ja lannoitteita käytetään enemmän kuin taloudellisesti olisi järkevää. Suomessa sitä vastoin maksimimäärät on säädelty muun muassa nitraattidirektiivin ja ympäristökorvausjärjestelmän kautta, maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Chen kertoo.

Poliitikkojen tavoitteita

hyvä ymmärtää

Maatalouden ulkoisvaikutusten tutkimuksessa keskitytään usein negatiivisiin vaikutuksiin kuten vesistöjen rehevöitymiseen. Chenin väitöstutkimus painottuu maatalouden positiivisiin ulkoisvaikutuksiin, esimerkiksi maisemaan, biodiversiteettiin ja ruokaturvaan sekä näiden käsitteiden merkitykseen ja sisältöön eri maissa.

- Tulokset osoittavat, että on tärkeää ymmärtää syvällisesti kunkin maan  julkisten politiikkojen tavoitteita, jotta voitaisiin ymmärtää, vertailla ja tulkita erilaisia empiirisiä tutkimustuloksia, Chen toteaa.

Tutkimuksessa tarkastellaan myös maatalouden panoskäytön vaikutuksia negatiivisiin ulkoisvaikutuksiin. Lisätavoitteena on selvittää vaihtoehtoisia ulkoisvaikutusten arvioimiskeinoja ja näin edistää maatalouden ulkoisvaikutusten kokonaisvaltaista taloustieteellistä arviointia.

Väitöstyössä sovelletaan myös synteettisen evaluoinnin menetelmää ulkoisvaikutusten arvioimiseksi Suomessa aluetasolla. Ulkoisvaikutus on taloustieteessä kaupankäynnin tai taloudellisen toiminnan vaikutus, joka koskee kolmansia osapuolia, jotka eivät osallistu tehtävään päätökseen.

Qiuzhen Chen väittelee 8.4.2016 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Comparative study in agricultural externalities from empirical point of view: experts’ perspectives, assessment levels, and policy impacts". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa luentosali 6, B-talo, Viikki (Latokartanonkaari 7).

Vastaväittäjänä on tohtori Floor Brouwer, Centre for Development Innovation LEI/ Wageningen UR, the Netherlands ja kustoksena on professori John Sumelius.
Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:
Qiuzhen Chen