Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Maataloustieteen päivät – mahtava ohjelma ja osallistuva yleisö

Viikissä järjestetyn kaksipäiväisen tilaisuuden osallistujia ei lumimyräkkä heilauttanut. Puolelle tuhannelle osallistujalle oli tarjolla yli 150 esitystä ja posteria ja mielenkiintoisia keskusteluita niin luentosaleissa kuin käytävilläkin. Ohjelman punaisena lankana oli biotalous.

Lähinnä tutkijoille, opettajille, yrittäjille ja asiantuntijoille tarkoitettuja maataloustieteen päiviä ei yleensä tarvitse mainostaa. Perinteikäs Helsingin yliopiston ja Suomen Maataloustieteellisen Seuran järjestämä kaksipäiväinen tapahtuma täytti luentosalit Viikissä jopa viiden rinnakkaisen ohjelmiston voimin. Aiheet vaihtelivat arktisesta maa- ja puutarhataloudesta geenivarojen suojeluun ja tuotantoeläinten terveyteen.

Yksi kokoavista teemoista oli biotalous. Biotalouden yhteydessä muistetaan usein mainita vain metsätalous, vaikka siihen kuuluvat laajasti monet muutkin alat sekä tuotannon että perus- ja soveltavan tutkimuksen piiristä.

Ensimmäisenä luentopäivänä haluttiin panottaa erityisesti ruokatuotannon roolia biotaloudessa.

– Perusmaatalous on jäänyt biotalouskeskustelussa vähemmälle, koska siihen ei viime vuosina ole tehty isoja investointeja. Suuret metsätalouden investoinnit dominoivat nyt keskustelua, sanoo Valion alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen.

Fosfori ja muut raaka-aineet talteen
Toinen taloussanaston melko uusi sana, kiertotalous, linkittyy saumattomasti biotalouteen. Kiertotaloudessa tavoitellaan täyskertoa,  jossa mitään ei haaskata. Kiertotalous ei kaikilta osilta toteudu biotaloudenkaan piirissä, sillä viime aikoina yleistynyt jätteiden massiivinen poltto katkaisee raaka-aineiden kierron. Erityisen huolissaan ollaan fosforista, mutta muitakaan arvokkaita aineita ei ole syytä haaskata.

– Viljelyttämästämme vajaasta 30 miljoonasta kilosta tulee kuorima- ja sivuvirtajätettä kolme miljoonaa kiloa. Jäte on liian märkää kelvatakseen hyvin energiantuotantoon. Sitävastoin jätteen sisältämät ravinteet tulisi saada kierrätettyä takaisin peltoon. Fosforille, typelle, proteiineille ja entsyymeille voisi löytyä parempaakin käyttöä kuin poltto, kaupallinen johtaja Esko Lantto Apetitilta toteaa.

Monitieteisyyteen, pois siiloista
Tulevaisuudessa monitieteisen tiedon yhdistäminen on entistä tärkeämpää, jotta biotalouden hengessä saadaan aikaan liiketoimintaa ja maaseudulle uusia työpaikkoja.

– Tällä hetkellä painotetaan nykyisin liikaa aineellisiin pääomiin ja investointeihin keskittyvää tutkimusta, kommentoi talous ja yhteiskunta -yksikön vs. yksikönjohtaja Juha Suutarinen Luonnonvarakeskuksesta.

Maa- ja metsätalousministeriön maaseudun kehittämisyksikön päällikkö Taina Vesanto kehottaa eri sektoreita yhteistyöhön.

– Meillä on paljon välineitä, joilla voidaan tukea eri osapuolia. Kokonaisuudet ovat paljon laajempia kuin koskaan aiemmin, ja tällaista lähestymisnäkökulmaa toivomme myös tutkimukselta.

Neuvotteleva virkamies Anna-Liisa Miettinen MMM:n ruokaosaston markkinayksiköstä perää avarakatseisuutta myös alan sisältä.

– Tässä kannattaisi edetä suomalaisuutta esille tuoden. Ei esimerkiksi ole syytä kokea, että teollisuus ja luomu olisivat jotenkin ristiriidassa.

Notkeutta tarvitaan
Yhä lisääntyvässä suoramyynnissä on haasteita perustuotannolle ja perusmuotoiselle elintarviketeollisuudelle. Koko alalla tulisi olla notkeutta tehdä muutoksia, mutta usein esimerkiksi mittavat aiemmat investoinnit tiettyyn tuotantosuuntaan rajoittavat mahdollisuuksia suuriin suunnanmuutoksiin.

Toimitusjohtaja Asko Hänninen erilaisia ympäristöpalveluja tuottavasta Envor Groupista muistuttaa kuitenkin, että biotalous ei ole vain suurten toimijoiden pelikenttä.

– Pienillä sovelluksilla on merkitystä. Tarvitaan paikkatietoa ja sen soveltamista, erilaisia tarvikkeita tai vaikkapa hyönteistuottajien tarpeisiin myytävää ruokaa hyönteisille.

Teksti ja kuva: Elina Raukko