Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Kauppatieteilijä hyppäsi metsätieteisiin

- Metsäalan kilpailu- ja uusiutumiskyky on koko Suomen hyvinvoinnin kannalta merkittävä asia. Kemianteollisuus ja metsäteollisuus muodostavat Suomen bruttokansantuotteesta ja viennistä melkoisen osan. Koen suurta vastuuta tarttua tähän, syyskuussa metsätieteen laitoksella strategisen markkinoinnin ja johtamisen professorina aloittanut Petri Parvinen perustelee hyppäystään uudelle alalle.

Parvinen ei ole koulutukseltaan metsä- vaan kauppatieteilijä. Mies väitteli tohtoriksi Teknillisessä korkeakoulussa tuotantotaloudesta. Viiden vuoden ajan Parvinen on työskennellyt Aalto-yliopistossa myynnin johtamisen professorina. Takana on myös yrittäjän elämää.

- Olen aina pitänyt tieteenalojen sekoittamisesta, monitieteisyydestä. Kauppatieteet sopivat vallan mainiosti luonnontieteisiin ja etenkin metsätieteeseen, Parvinen tähdentää.

Kuuma kuumempi biotalous

Aivan pystymetsästä Parvinen ei uuteen toimeensa tartu. Metsäklusteri on entuudestaan tuttu muun muassa Suomen Metsäyhdistyksen puheenjohtajuuden kautta.

Luonnosta ammentavan biotalouden kanssa mies on ollut tekemisissä vasta vuosikymmenen. Yhteistyö alkoi, kun työ- ja elinkeinoministeriö sekä Metsäteollisuus ry pyysivät häneltä asiantuntijalausuntoa jalostusarvon kasvattamisesta puutuotealalla.

Parvisen mukaan Suomen metsäteollisuus on nyt murroksessa. Perinteinen raaka-ainekeskeinen metsäteollisuus menettää merkitystään, mutta samalla syntyy tilaa uudelle. Uutta liiketoimintaa ja kasvua sikiää, kun metsäala integroituu muihin teollisuudenaloihin – vaate-, rakennus-, energia-, lääke-, pakkaus- ja kemianteollisuuteen.

- Biotalouspuolella tapahtuu paljon. Investointiuutisia tulee vielä lähitulevaisuudessa lisää. Uusille metsätieteen opiskelijoilleen Parvinen aikookin tähdentää innovaatiomyynnin merkitystä.

- Pitää osata myydä myös sellaista, mitä myyjät eivät ole tottuneet myymään eivätkä ostajat ostamaan. Uutuuksien myynnissä on aivan eri lainalaisuudet kuin vakiintuneessa kaupanteossa. Uudessa bisneksessä ensimmäisten kauppojen merkitys on koko yrityksen pärjäämiselle jäätävän suuri.

Omissa tulevissa tutkimuksissaan professori aikoo keskittyä jollain tapaa liiketoimintamalleihin. Tarkempi näkökulma on vielä mietinnässä.

Rockia ja eräelämää

Parvisen rakkain harrastus on rumpujen soitto. Luonnehdinta dramaattinen rock kuvaa professorin mukaan parhaiten hänen bändinsä musisointia.

Metsästys ja kalastus vievät miestä myös vapaa-ajalla metsään.

- Kun tuolla erämailla paljon liikkuu, ymmärtää, miten suuri mahdollisuus siellä metsissä piilee.

Teksti: Anu Vallinkoski
Kuva: Petri Parvisen arkisto