Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tietovisa ja aerogeeli kiinnostivat Herkkujen Suomessa

Kirsi Mikkonen ja Juuso TuureHerkkujen Suomi -tapahtuma veti epävakaisesta säästä huolimatta reippaasti yli 50 000 kävijää. Rautatientorilla oli 21.-23.8. esillä suomalaisen lähiruoan kirjo. Tiedekunnan osastolla keskusteltiin muun muassa kotimaisista viljoista, Viikin lehmistä, valkoposkihanhista ja kuusen galaktoglukomannaanista.

Tunnistatko palsternakan? Erotatko toisistaan ohran ja rukiin? Paljonko maitoa lehmä lypsää neljällä kilolla säilörehua? Voiko sinilupiinia tosiaan syödä? Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan messupöydän tietovisa houkutti tapahtumavieraat juttusille.

- Paljon porukkaa kävi keskustelemassa. Viikin lehmistä kyseltiin, samoin pöydässä esillä olleista härkäpavuista. Moni oli lukenut valkoposkihanhien tekemistä tuhoista Viikissä. Monella oli jotain omaa taustaa maataloudessa ja he halusivat jutella kuulumisista, pöydän takana messuhommia paiskonut Juuso Tuure maataloustieteiden laitokselta kertoo.

Myöskin esillä olleet elintarviketieteiden näytteet härkäpapu- ja sinilupiinijauhoista kiinnostivat. Monelle tuli yllätyksenä, että tienvarsien valloittajalla, myrkyllisellä komealupiinilla, on rehuihin ja ihmisleipäänkin sopivaa valkuaista tuottava sukulainen.

Kuusesta pakkauskalvoksi

Aivan uusinta tutkimusuutta toi pöytään tutkijatohtori Kirsi Mikkonen elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta. Hänellä oli mukanaan paitsi opiskelijatöinä tehtyjä, innovatiivisia elintarvikepakkauksia, myös omia tutkimusnäytteitään.

- Kuusesta saadaan metsäteollisuuden sivutuotteena suuria määriä galaktoglukomannaania. Se on hyvin monikäyttöistä, mutta sitä ei vielä juuri hyödynnetä. Meillä tutkitaan sen käyttöä esimerkiksi elintarvikepakkausten kalvojen materiaalina. Siitä voi tehdä myös emulgointiainetta sekä kevyttä ja huokoista aerogeeliä, Mikkonen sanoo.

Aerogeeliä on aiemmin tehty synteettisistä aineista esimerkiksi lämpöeristeeksi. Kuusesta tehtynä se on kuitenkin luonnontuote. Se imee hyvin vettä tai vastaavasti voi vapauttaa siihen imeytettyjä aineita.

- Testaamme tulevaisuudessa sen käyttöä esimerkiksi antimikrobisten aineiden vapauttamiseen elintarvikepakkauksissa.

Onnea voittajille!

Herkkujen Suomi -tietovisan palkintoina arvottiin jokaisena messupäivänä treffit Viikin lehmien kanssa eli opastettu tutustumiskierros Viikin opetus- ja tutkimustilalle. Lisäksi arvottiin yliopistotuotteita. Kaikille voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Teksti ja kuva: Sanna Schildt