Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot
PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki


Tiedekuntaan yli 300 uutta opiskelijaa

Uudet opiskelijat ovat nyt tiedossa - tiedekunnan päävalinta vuodelle 2014 on saatu päätökseen. Vanha suosikki ravitsemustiede on pitänyt pintansa haetuimpana oppiaineena, mutta valinnassa on saatu myös yllätyksiä. Uudet opiskelijat eivät enää karkaa yhtä herkästi muualle opiskelemaan, vaan halajavat Viikkiin.

- Valinta on nyt valmis. Meille haki yhteensä 2673 ensisijaista hakijaa, joista 324 sai opiskelupaikan, opintoneuvoja Jutta Ruuskanen kertoo.

Hakijamäärä on laskenut hieman viime vuodesta.

- Tämä oli odotettavissa, sillä tiedekunnan hakijamäärä on noussut viime vuosien aikana niin huimasti, että pieni hidastuminen on vain luonnollista, Ruuskanen sanoo.

Lisäksi tänä vuonna valintakokeisiin saapui aiempaa enemmän ihmisiä – kaikista tiedekuntaan hakeneista oli valintakokeessa läsnä 50,1 prosenttia – eli yhteensä 1340 hakijaa.

- Käytännössä tänä vuonna ei ole siis ollut sen helpompaa päästä sisään kuin aiemmin, koska valintakokeeseen osallistui suhteellisesti enemmän hakijoita kuin viime vuonna, Ruuskanen selittää.

Elintarviketieteet nousukiidossa

Suosituin hakukohde on ehdottomasti ravitsemustiede, johon haki 587 hakijaa. Kärjestä löytyvät myös biotekniikka ja taloustieteet. Ruuskasen mukaan ravitsemustieteen suosio ei yllätä, sillä ravitsemus ja ruoka ovat nostaneet jatkuvasti merkitystään yhteiskunnallisessa keskustelussa ja mediassa.

-Varmaan samoista syistä elintarviketieteiden hakijamäärät ovat lähteneet nousuun. Toisaalta myös mikrobiologia, maaperä- ja ympäristötieteen hakukohde on kasvattanut suosiota. On mukava nähdä, että tiedekunnan oppiaineet kiinnostavat aiempaa suurempia määriä nuoria, Ruuskanen sanoo.

Viikkiin tullaan aiempaa kiihkeämmin

Kaiken kaikkiaan päävalinta sujui hyvin ja entisten vuosien malliin. Tänä vuonna ainoa suurempi yllätys syntyi varasijojen liikkuvuudesta.

- Joissakin hakukohteissa varasijat eivät liikkuneet yhtä paljon kuin viime vuosina. Toisin sanoen meiltä opiskelupaikan saaneet ihmiset eivät esimerkiksi halunneet mennä muualle opiskelemaan, vaan halusivat tulla tänne. Muun muassa kotieläintieteen ja biotekniikan paikkoja on otettu ahkerasti vastaan, eivätkä varasijat liikkuneet paljoa.

Iloisia puheluita ja kannustusta

Ruuskasen mielestä parasta työskentelyssä päävalinnan suhteen ovat olleet tilanteet, joissa hän on saanut soittaa varasijoilla olleille ihmisille ja kertoa heidän päässeen opiskelemaan.

- Se on aivan mahtavaa. Erityisen palkitsevaa varasijalta hyväksytylle soittaminen on silloin, jos kyseinen hakija on osoittanut erityistä kiinnostusta opiskelupaikkaa kohtaan esimerkiksi soittelemalla opintotoimistoon useampaan otteeseen. Heidän kohdallaan tiedän varmuudella, että paikan saaminen on heille todella tärkeää ja he kuulostavat yleensä kaikista onnellisimmilta, Ruuskanen kertoo.

Toisaalta Ruuskaselle on haastavaa myös soittaa puheluita, joissa hän joutuu kertomaan opiskelupaikan menneen sivu suun.

- Yritän aina tsempata heitä tulevaisuuden varalta, ja innostan heitä myös yrittämään uudelleen ensi vuonna, Ruuskanen sanoo.

Lisämotivaatiota orientaatioviikosta

Päävalinnan lisäksi myös erillisvalinnan ja kansainvälisten maisterivalinnan haut on saatu päätökseen. Kaiken kaikkiaan tiedekuntaan on hyväksytty yli 500 opiskelijaa. Ruuskanen odottaa innolla, että uudet opiskelijat aloittavat fuksivuotensa orientaatioviikolla.

- On mahtavaa nähdä kaikki uudet opiskelijat, joiden nimet olen nähnyt tähän mennessä vain tilastoissa ja papereissa. Tästä lähdetään nyt reippaana syksyyn, Ruuskanen naurahtaa.


Tiedekuntaan voi päästä opiskelemaan päävalinnan lisäksi myös erillisvalinnan tai kansainvälisen maisterivalinnan kautta. Erillisvalinnassa haetaan maisterivaiheen opintoihin, jolloin hakijalta edellytetään aiemman alemman korkeakoulututkinnon suorittamista. Kansainvälisiin eli englanninkielisiin maisteriohjelmiin voivat hakea sekä kotimaiset että kansainväliset opiskelijat, joilla on aiempi alempi korkeakoulututkinto.

Katso tiedekunnan hakijatilastoja täältä >>>
Lue lisää erillisvalinnasta >>>
Lue lisää kansainvälisistä maisteriohjelmista >>>
Lue viime vuosien fuksien mietteitä ensimmäisestä opiskeluvuodesta Viikissä >>>

Teksti ja kuva: Pia-Leena Heikkilä